Çin Çayı Nasıl İçilir?

Çin çayı, aslında tek bir çay türü değildir. Çin çayı, farklı bitkilerin yapraklarının geleneksel Çin yöntemleriyle işlenerek hazırlanan çayların genel adıdır.

İnanışa göre çay, M.Ö. 2737 yılında Çin İmparatoru Shennong tarafından çevrede bulunan otların kaynar suya düşmesi sonucu keşfedilmiş. Bu tarihten sonra da Çin kültürünü derinden etkilemiş, yaşamın 7 temel ihtiyacından biri sayılmıştır.

Çin Çayı Kaç Çeşittir?

Çin çayı; beyaz, yeşil, oolong, kırmızı ve fermante olmak üzere 5 ana kategoriye ayrılır.
Tüm bu çaylar “camellia sinensis” bitkisi ve çeşitlerinden üretilmektedir.
Çin’de içilen en popüler çay yeşil çaydır.
Çin’de üretilen çayların neredeyse tamamı yine Çin’de tüketilmektedir.

Çin Çayının Faydaları Nelerdir?

Çin Çayı Nasıl İçilir?

Çin çayı olarak adlandırılan pek çok farklı çay türü bulunsa da en popüleri yeşil çaydır. Yeşil çay ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Çin usulü çay demleme yöntemi, “Gonkfu Çay Seremonisi” olarak adlandırılmaktadır. Temel olarak küçük sapsız çay fincanları ve 100-200 ml hacimli demlik kullanılır. Aynı yapraklarla birden çok demleme yapılır. Çay fincanlarının iç kısmının beyaz olması, çayın renginin görülebilmesi için önemlidir. Ayrıca aromanın tüm bardaklara eşit dağılması için demlenen çayın içine konulduğu bir çay sürahisi de bu seremoninin aksesuarları arasındadır. Aynı yaprakların kullanıldığı her yeni demlemede, demleme süresi 15 saniye daha uzatılır.
Çayın kalitesine bağlı olarak arka arkaya 7-8 demleme yapabilmeniz mümkündür.
Kaynar su şeklinde sıcak olmaz. Genellikle ılıktır.
Aroma zayıfladığında yapraklar değiştirilerek tekrar servis edilir.

Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar:

  1. Çin çayı çeşitleri genellikle güvenilir olarak kabul edilseler de her çay gibi kafein içermektedirler. Bu nedenle kafein oranını artırmak istemiyorsanız demleme süresini kısa tutmalısınız.
  2. Bazı araştırmalar Çin çayının, demir emilimini % 25 azalttığı yönünde sonuçlara sahiptir. Bu nedenle demir eksikliği bulunan kişilere Çin çayı içmeleri önerilmez.
  3. Çin çayı, antibiyotikle beraber kullanıldığında baş ağrısı ve çarpıntıya yol açabilir.
  4. Kan inceltici ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
Exit mobile version