Çay Nasıl Demlenir İçilir?

Çayı ilk olarak Çin İmparatoru Shen Nung M.Ö. 2737 yılında tatmış ve dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olarak günümüze kadar gelmiştir. 1559 yılında kendini Avrupa’ya tanıtan çay, lezzetiyle başta İngiltere, Hollanda ve Almanya olmak üzere tüm Avrupa’da vazgeçilmeyen içecek ünvanını almıştır. Coğrafi keşiflerle birlikte ticari hayata başlayan Avrupa, çayı tüm dünyaya yaymış ve bu sayede her milletin kendine özgü çay içme kültürü oluşmuştur. 1753 yılına gelindiğinde ise çaya bilimsel olarak ‘camelia sinensis’ adı verilmiştir. Çay öyle çok tüketilmeye başlanmıştır ki artan talebi karşılamak için 1800’lü yılların başında çay endüstrisi kurulmuş ve başta Assam ve Seylan adaları olmak üzere iklim koşulları uygun olan bir çok yere büyük çay bahçeleri yapılmıştır.
Türklerin çay ile tanışması ise 1787 yıllarının başında olmuş ve çay üretimini gerçekleştirmek için Bursa’da denemeler yapılmıştır. Ancak iklim koşullarının uygun olmamasından dolayı bu deneme başarılı olmamıştır. Dönemin ziraat mühendisi Ali Rıza Bey çay üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda, Karadeniz bölgesinin iklim olarak çay yetiştirmeye uygun olduğunu fark etmiş ve çay üretimi için 1924 yılında meclise sunduğu teklif kabul görmüştür. O tarihten sonra Karadeniz çayı muhabbetlerimize katılmaya başlamıştır. Öyle ki Türklerin vazgeçilmezi halini alan çay, dünyada en çok Türkler tarafından tüketilir oldu. Çay ihracatında ise Türkiye ilk sıralarda görünmeye başladı. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olmasının yanında ayrı olarak Türklere has çay simit kültürü de oluşmuştur.
Gelişen teknoloji ile çayı bir çok formda raflarda görmeye başladık. Sallama çaylar, poşet süzen çaylar gibi bir çok yeni şekliyle karşımıza çıktı. Peki iyi bir çay nasıl demlenir, türlerine göre çay nasıl içilir gibi sorulara püf noktalarıyla yanıt bulmak istedik.

Çay Nasıl İçilir ve Çay Nasıl Demlenir?

Poşet Çay Nasıl Demlenir?

Poşet çay, çay içenlere kolaylık sağlama fikrinden oluşsa da bardak bardak çay tüketen bir toplum için çok da kullanışlı durmamaktadır. Eğer bir ya da iki bardakla yetineceksiniz poşet çaylar sizin için idealdir.

Siyah Çay Nasıl Demlenir?

Daha lezzetli çay demlemek için püf noktalar;

Her güzel anımızda yanımızda aradığımız çay yüz yıllardır bizimle birlikteydi. Bundan sonra da uzun yıllar bizimle birlikte olmaya devam edecekmiş gibi duruyor.

Exit mobile version