Bayram Alışverişi Nasıl Yapılır?

Büyük, küçük hemen herkesin heyecanla beklediği bayram günleri yaklaştığında bayram alışverişinin de telaşı başlar. Eğer bayram sizin için bulunduğunuz ortamdan uzaklaşıp tatil için bir fırsat elde etmiş olmaktan ziyade, yaşadığınız şehirde, sevdiklerinize ziyaretlerde bulunup onları evinizde ağırlamak ise bayram alışverişi de ritüeller arasında yerini alır.

Bayram için yapılan alışverişler genellikle son günlere bırakılır. Dolayısıyla mekanlar her zamankinden daha kalabalık olur ve ürün çeşitleri yoğun satın almalar neticesinde azalır. O nedenle bayram alışverişlerinde mümkün olduğunca erken davranmakta yarar var. Bu, alacağınız ürünlere ayıracağınız zamanı, seçme şansınızı artıracağı gibi, sakin bir ortamda alışveriş yapmanızı sağlar. Diğer taraftan eğer gerekirse, ürün değiştirme açısından da zaman kazanmış olursunuz. Ayrıca uzun yıllardır yaz günlerine denk gelen bayramlarda gündüzleri oldukça sıcak olduğu için, alışverişte akşamüstü saatlerini tercih etmenizde yarar var. Alışveriş merkezlerinden yapacağınız alışverişleri akşama bırakabilirsiniz. Ama çarşı-Pazar alışverişlerini daha erken yapmanız gerekir. Bayramın son günleri ise birçok dükkan ve mağazalar geç saatlere kadar açık kalır.

Bayram alışverişi nasıl yapılır?

Bayram alışverişinin en keyifli kısmı çocuklarla birlikte, onlar için yapılacak alışveriş. Bütçeniz doğrultusunda çocuklarınıza kıyafetler alabilir, ya da ufak hediyelerle onları mutlu edebilirsiniz. Bayramlık kıyafetleri satın alırken çocukların ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmeye çalışın. Örneğin; bütçeniz kısıtlıysa kırmızı tüllü bir etek yerine her zaman giyebileceği bir kot etek almanızda fayda var.

Bayramda gıda alışverişine çıkmadan önce plan yapmamız gerekiyor. Yani, ihtiyaçlar nelerdir, neler alınmalı, eve kimler ve kaç kişi gelir, bayram geleneklerine göre misafirler için evde neler olmalı, bulunmalı, ikram edilmeli, gidilecek ziyaretlerde kimlere neler götürülmeli gibi. Bütün bunlar için bir liste yapabilirsiniz. Elbette bütçemizi de gözden geçirmek, evdeki hesabı çarşıya uydurmak planımızın olmazsa olmazlarından. Her şeyden gerektiği kadar alınmalı, ne eksik ne de gereğinden fazla. Eskiden bayramlarda bütün dükkânların çoğu kapalı olurdu. O zamanlardan kalma alışkanlıkla her şeyden fazla fazla almaya günümüzde lüzum yok. Artık bayramın 2. Günü tüm dükkanlar açılıyor. Misafir coşkusuyla sarf edilecek olandan fazlasını almak hem israfa hem de ekonomik zarara sebep olmasın.

Gıda alışverişinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus gıdaların hijyeni ve güvenilirliği. Bayram zamanları çarşılarda her zaman görmeye alışık olmadığımız yeni tezgahlar açılır. Bunlardan bazıları bayram kalabalığının yarattığı fırsattan istifade kaçak, merdiven altı ürünleri satışa sunuyorlar. Ucuz diye denetlenmemiş, güvenilirliği sorgulanacak tezgah ürünlerini satın almamaya dikkat edin.

Şimdi asli ihtiyaçlarımıza bir bakalım; evimize gelecek konuklara ikramlık çikolata, şeker, hazır yapılmış veya evde hazırlayacağımız tatlı ve yemekler için gereken malzemeler ilk sıralarımızda. Alışverişe çıkmadan bayram hazırlığı ile ilgili yazımıza göz atarak neler alacağınız konusunda fikir edinebilirsiniz.

Eski günlerdeki gelenekleri yaşatıp kapımızı çalan komşu çocukları için de paketli şekerlemeler ve küçük hediyeler alınabilir. Bayramlarda genellikle büyüklere değil küçüklere hediyeler alınır. Ama sizler aile bireylerinize o günün hatırası olması açısından çorap, eldiven, şal gibi hediyeler alabilirsiniz. Ziyarete gideceğiniz yakınlarınız için de lokum, çikolata ya da yeni nesil esanslı kolonyalar iyi birer hediye alternatifi olabilir.

Bayram alışverişi nereden yapılır?

Bütün bunlar için nerelere gidebiliriz; artık her şehirde bolca bulunan AVM’ler, caddelerde, sokaklarda hizmet sunan mağaza ve dükkanlar, sadece ürün satın alma değil, aynı zamanda fikir edinebilme açısından internet mağazalarının sayfaları bizlere tüketimin altın çağını yaşatıyor. Bayramlara özel açılan ‘ bayram alış veriş günleri’’ türünden yerleri da araştırıp bulmanızda fayda var. Bu tür yerlerde ihtiyaç duyulabilecek birçok ürünü bir arada uygun fiyatlara bulabilmek mümkün.
Alışveriş gününün sonunda evinizin kapısını elleriniz, kollarınız paketlerle dolu, yüzünüzde kocaman tebessümle açmanız ve sevdikleriniz, sevenlerinizle çok güzel bir bayram geçirmeniz dileğimizle.

Exit mobile version