Barınaktan Hayvan Nasıl Sahiplenilir?

Köpekler ve kedilerin insanoğlu tarafından evcilleştirilmesinden bu yana 12 bin yıl geçmiş; binlerce yıldır onlarla aynı yolu izliyor, birbirimizle arkadaşlık, yoldaşlık yapıyoruz. Beraber sevinip, üzülüyoruz.

Maalesef içinde yaşadığımız toplumda hayvanlarımızı koruyan herhangi bir kanun olmadığından, onlara işkence etmek, bir hevesle alıp sonra sokağa atmak bir şuç teşkil etmiyor. İşte bu yüzden bir sürü hayvan önce sokaklara terkediliyor eğer hayatta kalacak kadar şanslılarsa barınaklara alınıyor.

Pet shoptan alınan diğer yavrularla kıyaslananınca maalesef barınaktaki çoğu cins olmayan yetişkin hayvan dostlarımız çoğu insan için bir numaralı tercih olmuyor. Bu nedenle barınaklar ağzına kadar dolu, mama eksikleri oldukça fazla, tek istedikleri şey birazcık sevgi ve bir kap mama. Onları ziyaret ederek, ihtiyaçlarını gidererek koşulları görebilir, ve barınaktan hayvan sahiplenmek için ilk adımı atabilirsiniz.

Petshop Zalimliğine Son Verebilirsiniz.

Ne yazık ki günümüzde cins köpekler, kediler ticari amaçlarla elde tutulup, vaktinden önce, arka arkaya çiftleştiriliyor. Yavruları süt emme vaktini bile tamamlamadan başkalarına satılıyor. Daha dinlenemeden tekrar çiftleştirilen köpekler ise bu yorgunluğa dayanamayabiliyor. Pet shoplar bu koşullarda ya da başka etik olmayan koşullarda üretilen yavruları büyük ücretlere satarak kar elde ediyorlar. Şayet illa cins bir köpek yahut bir yavru sahiplenmek istiyorsanız, barınaklara terk edilen birçok cins ve yavru köpeğin olduğunu unutmayın.

Ölmek Üzere Olan Bir Canı Kurtarabilirsiniz.

Her barınağın yüzlerce köpeğe bakabileceği kadar geniş bir alanı olmuyor ve bu yüzden bazı ülkelerde, belirli bir sürenin sonunda sahiplenilmemiş olan köpekler öldürülüyor. Bu tür barınaklara “kill shelter” adı veriliyor. Örneğin Romanya bu sebeple hala büyük sorunlar yaşayan bir ülke. Ziyaret edeceğiniz barınaklara gitmeden önce, orada belirli bir süreden sonra sahiplenilmemiş köpeklerin öldürülüp öldürülmediğini kontrol edin ve eğer böyle bir barınak bulursanız buraya öncelik verin. Son anda bir hayat kurtarabilir, onların mucizesi olabilirsiniz.

Önyargılarınızı Bırakın

Barınağa yolu düşmüş ev hayvanlarının eski yuvalarında kötü davranış sergiledikleri için getirildiğini düşünüyorsanız büyük, çok büyük bir yanılgı içindesiniz demektir. Bazı köpek sahipleri çocukları konusunda endişelendikleri için, taşınma ve alerji gibi pek çok farklı sebeple hayvanlarını barınağa bırakma yolunu seçebiliyor. Barınaktan sahipleneceğiniz patili dostunuzun sahip olduğu eğitim sizi fazlasıyla şaşırtabilir. Davranış problemi sebebiyle barınakta bulunan köpekler ise aslında en başında doğru eğitilmedikleri ve yeterli ilgiyi görmedikleri için barınağa getiriliyorlar. Unutmayalım ki kötü huylu hayvan diye bir şey yoktur, bilinçsiz ya da ilgisiz sahipler vardır.

Barınaktan hayvan sahiplenmek zor ve meşakatli diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü olgun bir köpeği evinize getirdiğinizde ise yavru köpeğe göre daha az derdiniz olacak. En başında yetişkin köpeğin tuvalet eğitimine ihtiyacı olmayacak ve muhtemelen dişlerini çıkarmış olduğu için eşyalarınızı kemirmeyecek. Ayrıca olgunlaşmış köpekler de en az yavru köpekler kadar kolay eğitilebiliyor.

Barınaktan hayvan sahiplenmek için dikkat etmeniz gerekenler;

Hepsinin ötesinde barınaktan bir hayvan sahiplendiğinizde o sizi o kadar sevecek ve bu iyiliğinizin karşılığını ileride kat kat verecek ki verdiğiniz karardan asla pişman olmayacaksınız.

Son olarak durumun ciddiyetini ve önemini anlatan bu videoyu sizlerle paylaşıyoruz.

Exit mobile version