Balkonda Yetiştirilebilecek 10 Meyve Ve Sebze

Modern dünya, apartman hayatı doğal hayata özlemi katlayarak arttırıyor. Bahçe işleri ile uğraşmanın mümkün olmadığı bu betondan dünyada kendi sebze ve meyvelerinizi yetiştirmeniz ise imkânsız değil. Balkon, teras veya pencere kenarında kendi meyve sebze bahçenizi kolayca oluşturabilir ve dalından kopardığınız doğal yiyeceklerin tadını çıkarabilirsiniz. Saksıda yetiştirebileceğiniz birçok farklı sebze ve meyve bulunuyor.

Domatesleri Dalından Koparıp Sofranıza Getirin

Domates kuşkusuz Türkiye’de ve dünyada en sevilen ve en lezzetli sebzelerden biri. Doğal domates ise tadına doyulmaz bir lezzet. Saksıda domates yetiştirebilmek için ihtiyacınız olan şey geniş bir saksı, toprak ve domates fidanları. Domatesleri aşırı güneş ışığı altında bırakmayın ve kurumasına izin vermeden düzenli olarak sulayın. Yaklaşık bir ay içerisinde kendi yetiştirdiğiniz domatesler ile sofranızı süsleyebilirsiniz.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Çeşit Çeşit Biber Yetiştirin

Dalından koparılmış taze biberlerin güzelliği, tadı ve kokusu oldukça çekici. Evinizin balkonun biber yetiştirmemek için ise hiçbir nedeniniz bulunmuyor. Geniş bir saksıya dikeceğiniz fidanları sulayın ve onlar ile düzenli olarak konuşun. Biber fidanlarınız kısa sürede sizi sevindirecek meyvelerini verecek.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Limon Yalnızca Ağaçta Yetişmez

İmkânsız gibi görünse de saksıda limon yetiştirebilirsiniz. Bunun için derin bir saksı kullanın ve çiçeğinizi soğuktan koruyun. Limon çiçekleri açıldıktan kısa süre sonra ortaya çıkan meyveler içinizi açacak ve pencerenizin kenarından büyüleyici limon kokuları evinize yayılacak.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Saksıda Yetişen Taze Çilekleri İster Yiyin İster Reçel Yapın

Çilek de saksıda yetiştirilebilen bir diğer meyve. Güzel görüntüsünün yanı sıra saksıda elleriniz ile büyüttüğünüz çilekler lezzetleri ile sizi oldukça şaşırtacak. Organik ve tatlı çileklerinizi dalından koparıp yiyebileceğiniz gibi onları harika kokan bir tencere reçel haline de getirebilirsiniz.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Organik Taze Patlıcanları Kendiniz Yetiştirin

Birçok farklı çeşidi bulunan patlıcan tohumlarını saksıya ekerek evde kendi organik patlıcanlarınızı yetiştirebilirsiniz. Tadında doyamayacağınız patlıcanları dalından koparıp direkt sofraya koyabilirsiniz.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Saksıda Yetişmiş Taze Salatalık

Bahar ayları arasında ekilmesi gereken salatalık için geniş bir saksı gerekiyor. Daha sonra tohumları düzenli olarak sulayın ve güneş ışığından faydalanmasını sağlayın. Salatalıkların güvenilir firmaların melez tohumlarından ekilmesi iyi olur. Bu cinslere fideler fazla uzamaz. Her çiçekten bir meyve vererek geleneksel türlerden çok daha fazla ürün sağlar. Ayrıca uzun ömürlü ve hastalıklara dayanıklıdır. Saksı rüzgar almayan, güneşli bir yere konur. Bitki henüz büyümeden destek çubukları sağlanır. Salatalıklar böceklenmez ancak 2 haftada bir mantar ilacı yapılması iyi olur.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Taze Soğanlarınızı Kendiniz Yetiştirin

İlkbahar başında saksıya ekeceğiniz soğan tohumları yaz aylarında taze soğana dönüşerek yemeye hazır hale gelir. Balkonunuzda veya terasınızda düzenli olarak sulayarak büyüteceğiniz soğanların tadına doyamayacaksınız.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Doğal İlaç Olan Sarımsakları Saksıda Yetiştirin

Her derde deva olan sarımsak da saksı da yetiştirilebilecek olan ürünlerden biri. Sarımsakları sonbahar aylarında ekin ve dilerseniz taze dilerseniz kuru olarak tüketin. Sarımsak killi toprakta yetişmeyi sever bu nedenle toprağın drenaj sorunu çözülmüş, zengin ve killi bir toprak seçin. Sarımsak yetiştirilecek bölgenin güneş alması da önemlidir. Sarımsakları diş diş ayırın. Kabuklarını soymayın. Ayırdığınız her bir diş size bir sarımsak yumrusu olarak geri dönecek.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Saksıda Mis Kokulu Kavunlar Yetiştirin

Saksı kavunu olarak bilinen tür kavunu balkonunuzda veya terasınızda kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Kumlu toprağı ve derin saksıları seven kavunu baharda ekerseniz yazın ortalarında yiyebilirsiniz.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Fesleğen Yetiştirin Yemeklerinizi Şenlendirin

Kokusu ve lezzeti ile her alana yakışan fesleğen de saksıda yetiştirilebilecek en güzel otlardan biri. Fesleğen tohumlarının filizlenmesinin ardından yemek yaparken saksıdan birkaç parça yaprak kopararak yemeklerinizde harikalar yaratabilirsiniz.

balkonunuzda-yetiştirebileceginiz-10-sebze-meyve

Exit mobile version