Ayva Kompostosu Nasıl İçilir?

Ayva meyvesi lezzeti ve faydaları sebebiyle en eski çağlardan beri tüketilmektedir. Roma döneminde Roma vatandaşları ayva sayesinde yiyecek, içecek, bal, reçel ve hatta parfüm bile yapmışlardır. Bütün bunları yaparken ayvanın çiçeklerini kullanmışlardır.
Dünya üzerinde en fazla ayva üretimi ve çiftçiliğinin yapıldığı ülkeler arasında Türkiye üst sıralarda görülmektedir.
Ayva meyvesi kadar yaprağı ve çekirdekleri de boya, eczane ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır. Tıpta ilaç yapımına da katkısı vardır. Ayva; şeker, protein, organik asit, B2, C ve A vitaminleri içerir. Aynı zamanda yüksek oranda demir, potasyum, bakır gibi mineraller barındırır.

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Ayva, faydaları saymakla bitmeyen şifalı bir bitkidir.

Ayvanın çiğ yenmesi pek tavsiye edilmez. Reçel veya kompostosu tercih edilmelidir.
Kabızlık çekenler için yenilmesi önerilmez.
Yüksek tansiyon hastalarının ayva yemesi sakıncalıdır.

Ayva Kompostosu Nasıl Yapılır? Ayva Kompostosu Nasıl İçilir?

Ayva kompostosu, ağız yaraları ve akciğer veremine iyi gelir. Çocuk ishallerine karşı etkilidir. Ayrıca yaşlıların ayaklarının tutukluk yapmasını giderir.

Malzemeler:
1 kilo ayva
2 su bardağı toz şeker
2 litre su

Hazırlanışı:
Ayvaları bol suyla yıkayın, dörde bölün ve çekirdekleri, sert yerleri çıkarın. Çıkarılan çekirdekleri atmayın. Kaynatacağınız suyun içine koyun. Aynı suya ayvaları da atın. Yarım saat kadar ayvalar pişirin. Ardından tozşekeri ilave edin. Birkaç dakika da bu şekilde kaynatın. Ardından soğumaya bırakın ve soğuk olarak servis yapın.

Exit mobile version