Avokado Nasıl Yenir?

Avokado anavatanı Meksika ve Guetamala olan yeşil kabuklu, iri çekirdekli nötr tada sahip bir meyvedir. Meyve olmasına rağmen limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile çok yakıştığından daha çok sebze gibi tüketilir. Avokado tam olgunluğuna toplandıktan sonra erişir dolayısıyla elinize sert gelmesine bakmamalısınız. Eğer birkaç gün sonra tüketecekseniz, sertini almanızda fayda var.

Günlük tüketecekseniz yumuşaklarını tercih etmelisiniz. Şeçerken yeşil kabuğunun parlak ve kaygan olmasına, hafif yumuşaklıkta olmasına ve salladığınızda çekirdeğinden ses gelmesine dikkat edin.
Avokadolar soğuğu sevmez bu nedenle buzdolabına koymak yerine dışarıda bekletin. Eğer yenemeyecek kadar sertini aldıysanız gazete kağıdına sarıp, iki gün bekletirseniz yumuşadıklarını göreceksiniz. Sert iken tadı acı olacağından tadını anlayabilmeniz için, yumuşayınca tüketmenizi öneririz. Avokado yumuşatma yöntemlerinden biri de muz kullanmaktır. Bir adet muz ile avokadoyu kese kağıdı ya da gazete kağıdı içinde bir gece bekletirseniz, muzun avokadoyu yumuşattığını göreceksiniz.

Avokado nasıl yenir?

Avokado uzunlamasına ortadan ikiye kesilir, yarım avokado tüketecekseniz; daha uzun süre dayanabilmesi için çekirdeğini çıkartmamalısınız. Tam avokado tüketecekseniz çekirdeğine geldiğinizde başladığınız çizgiyi bozmayacak şekilde bıçağı etrafında döndürerek avokadoyu kesin. Kesilen avokadoyu iki elinizle zıt yönlere çevirerek ortadan ikiye ayırın. Gün yüzüne çıkan çekirdeğe bıçağı enlemesine saplayın ve çekirdeği çekerek ayırın. Meyve gibi ince doğrayabilir, yukarıda dediğimiz gibi limonlu yiyebileceğiniz gibi baharatlı yemeklerin yanında acı soslarla da yiyebilirsiniz. Eğer mutfağa meraklıysanız avokado sos bile yapabilirsiniz.

Avokado nasıl yenir?

Avokado Sos Tarifi

Malzemeler:
1 adet avokado
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zeytinyağ
2-3 yemek kaşığı limon suyu
Tuz

Yapılışı: Avokadonuzu soyduktan sonra içine ezilmiş sarımsak ve diğer malzemeleri ekleyin. Daha sonra çatalla ezerek püre haline getirin. Servisten önce 1 saat dolapta bekletin.
Daha çok giriş yemekleri ve salatalarda karşımıza çıkan avokado; bir omletin ve sandviçin içinde, çorbalarda, peynirli makarna soslarında ya da çilekli puding ve sorbelerde de kullanılabilir.

Avokado nasıl yenir?

Avokado Salatası Tarifi

3 tane avokado
1 tane limon
1 adet kırmız biber
1 adet salatalık
Biraz maydonoz
İsteğe göre az miktarda kuru veya yeşil soğan
1 diş sarımsak
1 adet domates
Biraz roka ve tereotu
Zeytinyağı ve birazda tuz

Yapılışı:Avakadolar kabuklarından bir kaşık yardımıyla ayrılır.Kalan meyveli kısım bıçakla ince dilimlenir. Üzerine, yukarıda yazılan doğranmış sebzeler eklenir. Ardından tuz, limon ve zeytinyağı eklenir. Dilerseniz kabukları tabak gibi kullanabilir, karışımı içerisine ekleyebilirsiniz.Arzunuza göre içerisine susam,çörek otu veya keten tohumu ekleyebilirisiniz.

Avokado nasıl yenir?

Avokadonun Faydaları;

Avokado nasıl yenir?

Kalp

Folat açısından oldukça zengin olan bu meyveyi her gün 1 fincan kadar tüketmeniz sağlıklı bir kalbe sahip olmanızı kolaylaştıracaktır.

Göz

İçerisinde lutein, karotenoid ve lif barındıran avokado özellikle yaşlılığa bağlı göz hastalıklarından korur.

Bebek sağlığı

Özellikle de püresi bebekler tarafından rahatlıkla tüketilebilen avokado B1, B2 vitaminleri , protein ve magnezyum içerdiğinden bebeklerde zihinsel ve fiziki gelişimini destekler.

Cilt

Avokado sadece yenerek fayda sağlayan meyve değildir, direkt olarak cilde de uygulanabilir. Avokadonun içinde bulunan A, C ve E vitaminleri sayesinde deri sağlığını korurken, cilde uygulandığında yumuşaklık ve esneklik kazandırır.

Sindirim

Doğal lif içerdiği için kabızlığı engeller ve sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmanızı sağlar. Kolon kanseri riskini de azaltır.

Avokadoyu meyve halinde tüketebileceğiniz gibi avokado yaprağı çayı hazırlayarak da vücudunuzun benzer faydaları almasını sağlayabilirsiniz. Avokado yaprağı çayı; kalp ve damar sağlığına, yüksek tansiyona iyi gelir. Antioksidan özelliğe sahip, kas gevşetici, selülitle mücadelede yardımcı olan; sıcak olarak tüketilen bir içecektir.

Exit mobile version