Araç Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Lastiklerinizi uzun ömürlü kullanmak istediğinizde, yapılacak en önemli şey, lastiklerin bakımlarını düzenli olarak yaptırmak olacaktır. Bu bağlamda; lastiklerinizin desen derinliğinin ve durumunun, hava basıncının, yanak hasarlarının ve de düzensiz aşınma belirtilerinin belirlenmesi için haftalık olarak araç lastiklerinin kontrol ettirilmesinde büyük fayda vardır.

Kendinizin de ufak çapta yapabileceği kontrollerde, emin olunmayan bir durumla karşılaşılırsa; lastiklerin mutlaka alanında deneyimli bir lastik uzmanına gösterilmesi gerekmektedir. Lastiklerin durumunda yıpranma, hasar görme, patlama ya da yaşlanma olması halinde araç lastiklerinin değiştirilmesi sürüş güvenliği açısından ihmal edilmemelidir.

Araç Lastiklerinin Değiştirilmesi Gereken Durumlar

Lastik patlaması: Sık karşılaşılan bir durum olmasa da lastiğin patlaması durumunda, lastiğin değiştirilmesi ve patlak lastiğin de bir lastik uzmanına gösterilmesi gerekmektedir. Ancak hareket halindeyken lastiğiniz patlarsa;

Lastikler, yasal aşınma sınırını aştığında: Lastik desenlerinin altında bulunan kabartıların kontrol edilmesiyle aşınma sınırının geçip geçilmediği anlaşılabilir. Emin olunmadığında lastik uzmanına göstermek gerekmektedir.
Lastiklerin yaşlanması: Lastiklerin belirli bir ömrü yoktur. Sıcaklığa, bakım şeklinize, depolama şeklinize, kullanımınıza, ne kadar yük taşıdığına, aracı nasıl sürdüğüne kadar pek çok etmen lastiğinizin ömrünü belirlemektedir.
Lastiklerin hasar görmesi durumunda: Böyle bir durumda da dikkat edilmesi gereken nokta, lastiklerin iç yanaklarıdır. Çünkü iç yanak hasarları genellikle görülememektedir. Bir lastikte;

Düzenli Olarak Lastik Bakımı

Lastiklerinizin yukarıda sayılan nedenleri yaşamaması ve de açık yaşlanma ile yorgunluk gibi nedenleri kısa süre içinde yaşamaması için dış görünümlerine de düzenli bir biçimde dikkat etmeniz gerekmektedir. Yol tutuşundan, aracın performansına ve de en önemlisi sizlerin yaşamına kadar pek çok noktaa önemli bir yere sahip lastiklerinizi düzenli olarak göstermenizde büyük yarar vardır.

Exit mobile version