Araç Kış Bakımı Nasıl Yapılır?

Hava sıcaklıklarının 7 derecenin altına düşmesi ile birlikte araçların kış bakımına ihtiyacı gündeme gelmektedir. Alınacak ilk önlem kış lastiklerinin takılması olmalıdır. Hava sıcaklıklarının azalmaya başladığı günlerde ani ısı değişimlerinin olabileceği dikkate alınmalı ve araç kış bakımı ihmal edilmemelidir. Araçların sorunsuz bir şekilde çalışması ve güvenli bir seyahat sağlanabilmesi için gerekli olan bakımın yapılmaması durumda yaşanacak sorunlar büyük maliyetler ortaya çıkarabilir.

Kış Bakımında Mutlaka Kontrol Edilmesi Gereken Kısımlar Nelerdir?

Yılda iki kere yapılması önerilen yaz ve kış bakımları araçların performansları üzerinde de olumlu etki sağlamaktadır. Araç kış bakımı yapacakların bilmesi gereken, aracın özellikle kontrol edilmesi gereken kısımları arasında,

antifriz-kontrol

Bakımsız araçların sürücü ve sürüş güvenliğinin olumsuz yönde etkileneceğinin bilinmesi son derece önemlidir. Kış bakımı yapılmayan araçlarda performans düşüklüğü ve yakıt sarfiyatında artış görülebilmektedir. Sabahları geç çalışan veya çalışmayan araçların kış bakımının ihmal edilmeden bir an önce yapılması önerilmektedir. Kış bakımları yapılan araçların trafik sigortası, kasko ve muayene açısından da eksiksiz olması yaşanacak sorunlarda masrafların azalmasını sağlayacaktır.

Araçların Kışa Hazırlanması İçin Gerekli Bilgiler

Motor soğutma suyunun donarak silindir bloğunu çatlatmaması için bulunulan yerin en düşük ısısı dikkate alınarak belli oranlarda antifriz eklemesi yapılmalıdır. Soğuk havalardan motorun çalışma prensipleri de etkilenecektir. Bu nedenle rölanti devresinin ayarı yeniden yapılmalıdır. Jikle devrelerinin gözden geçirilmesi ve gerekli görülen düzenlemelerin ayarlanması gerekmektedir. Dizel benzin ile çalışan motorlu araçlarda kızdırma bujilerinin kontrolü yapılmalıdır. Bakım esnasında gereğinden fazla çalıştırılan bujilerin zarar görme ihtimali de göz ardı edilmemelidir.

arac-kislik-bakim
Hava filtresinin kışlık konuma alınması motordan daha iyi verim alınmasını sağlayacaktır. Motor civarında bulunan ısınmış havanın verimli bir şekilde içeri alınması performansı artıracaktır. Soğuk havadan etkilenen lastiklerin basınç ayarlarında bozulmalar olabilir. Lastiklerin genel durumuna bakılırken diş derinliklerinin doğru ölçülerde olmasına da dikkat edilmelidir. Karlı ve buzlu yollarda kayma riskinin azaltılması için kış lastiklerinin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Araç fren sisteminin, fren hidrolik yağının ve fren pedal ayarlarının bakımı yapılmalıdır.

Kalorifer tesisatının gözden geçirilmesi kış şartları için son derece önemlidir. Far ışıkları kontrol edilmeli ve ışık şiddetleri olması gerektiği şekilde ayarlanmalıdır. Araç içinde takoz, çekme halatı, reflektör, tuz ve patinaj zinciri bulundurulması yeterli tedbirlerin alınmış olması açısından kontrol edilmelidir. Zorunlu olmadığı sürece karlı ve buzlu yollarda özel araçlar ile trafiğe çıkılmamalı ve toplu taşıma imkânları değerlendirilmelidir.

Exit mobile version