Arabadan Gelen Kötü Koku Nedenleri Nelerdir?

arabadan gelen kötü koku

Arabanın döşemesinden, bagajdan ya da motordan yayılan kötü kokuların kaynağını bulamadığınız sürece çözüm üretmek ve kokudan kurtulmak oldukça zor olacaktır. Çoğunlukla kötü kokunun sebebi dökülen yiyecekler ya da sinen sigara dumanının kokusu olsa da kimi zaman sızan yağmur suyunun sebep olduğu nem ya da motor kaynaklı da olabilir.

Arabadan gelen kötü koku kaynakları nelerdir?

Dökülmüş yiyecek ve içecekler

Dökülen yemekler, unutulan bozulmuş artıklar, kırılan ya da akan gıda ve içecekler döşemeye nüfuz ederek kötü kokulara sebep olurlar. Öncelikle kokunun nereden geldiğini bulmaya çalışın. Yiyecek içecek kalıntısı koltukta, tabanda ya da bagajda olabilir. Detaylı bir temizlik ve ozonla dezenfeksiyon yaptırarak kokulardan kurtulabilirsiniz.

Sigara dumanı

Araba içinde sigara içiliyorsa kokudan kurtuluş yoktur. Sigara kokusu kumaşa sindiğinde zamanla daha ağır kokular oluşmasına neden olur. Hatta profesyonel dezenfeksiyon ve sterilizasyon işlemi yaptırsanız bile tabana ve döşemelere sinen koku tamamen yok olmaz. Bu sebeple en iyi çözüm araba içinde sigara içilmemesi olacaktır.

Motor ve egzozu kontrol edin

Eğer normal zamanda koku yoksa sadece araç çalıştıktan sonra koku yayılıyorsa filtreden ya da motordan kaynaklı koku problemi yaşıyor olabilirsiniz. Aracınızı park edip indikten sonra ya da araç çalışır durumdayken bagaj kullandığınız sırada kötü bir koku, gaz vs farkediyorsanız da kokunun kaynağı yine egzoz olabilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken arabayı servise götürüp şikayetinizi detaylı şekilde anlatmak olacaktır. Kokunun kaynağı motor ya da egzoz ise kendi kendinize çözümler bulmaya çalışıp güvenliğinizi tehlikeye atmayın.

Motorun altında hayvan ölüsü olabilir

Arabadan kötü bir koku geliyorsa motorun altına bakmayı ihmal etmeyin. Maalesef arabadan gelen kötü koku kaynağı motora sıkışmış bir kedi ya da kuş olabilir. Ölü fare kokusu da ağır ve kötü bir kokudur. Bunun için de bagaja, koltuk altlarına ve kapı panellerine bakmayı ihmal etmeyin.

Hava filtresi kaynaklı kötü kokular

Arabanın içindeki koku herhangi bir gıda kalıntısı değilse; klimayı ve havalandırmayı çalıştırdığınızda her yere kötü koku yayılıyorsa yüksek ihtimalle hava filtresinden geliyordur. Klima filtresini yılda bir değiştirmeyi unutmayın. Filtre yeni olmasına rağmen klima kokusu sizi rahatsız ediyorsa; damlatma sebepli oluşan nemden kaynaklı kötü koku alıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda klimanın temizlenmesi gerekmektedir.

Ayrıca filtreden gelen kötü kokuyu parfüm ya da oto kokusu gibi kokularla maskelemeye çalışmayın. Bu kokunun daha da ağırlaşmasına sebep olacaktır.

Gaz kaçağı ya da sızıntı

Eğer gaz kokusu ya da benzin kokusu alıyorsanız mutlaka servisle görüşün. Kaçak ve sızıntılar güvenliği tehdit edici durumlardır.

Kirli döşemeler

Aracınızın temizliğini ihmal ediyorsanız zamanla kötü kokular oluşacaktır. Kumaş döşemeler kiri hapseder. Dökülen sıvıların ya da gözle görünmeyen ter lekelerinin kısa sürede rahatsız edici kokulara sebep olacağını unutmayın.

Nem ve küf kokusu

Arabanın içinde nem ya da küf kokusu varsa büyük ihtimalle kapı lastiklerinde ya da bagajda sızıntı vardır. Araba içine sızan yağmur suyu zaman içinde küfe ve neme neden olur. Küf hem kötü kokar hem de sağlığınızı tehdit eder. Araçta sızıntı olup olmadığını kontrol ettikten sonra hasarlı lastikleri yenileriyle değiştirin.

Evcil hayvanlar

Eğer köpeğinizle sık seyahat ediyorsanız arabanızı daha temiz tutmaya özen göstermelisiniz. Köpek idrarı, salya, mama kalıntıları döşemeden kötü kokular yayılmasına sebep olacaktır. Malesef evcil hayvanların idrar kokusu çok zor çıkan bir kokudur. Bunun önüne geçmek için araç içi örtü kullanabilirsiniz.

Exit mobile version