Alkali Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

alkali diyet

Alkali Diyet uygulamasının temelinde, insan vücudunda yer alan ph değerinin asit yönünü alkali yönüne çevirmektir. Günümüzde tükettiğimiz kızartmalar, rafine gıdalar, beyaz un vb. gıdalar sebebiyle vücut ph değerimiz asit yönüne günden güne kaymakta. Bir insanın vücut ph değerinin 7,4 olması gerekir. Bu rakam hafif alkaliktir. Bu oranı korumak Alkali Diyeti sayesinde hızlı ve kolay bir şekilde mümkündür.

Yüksek oranda asit içeren gıdalar tüketmek insan vücudunda uyuşukluk ve yorgunluk yaratır. Depresyon, sinirlilik hali, mide ağrısı ve yanma gibi sıkıntılar baş gösterir. Yorgunluk yüzünden yürümeye, merdiven çıkmaya dahi üşenebilirsiniz. Bu da kolay hastalanmanıza, bağışıklık sisteminizin sarsılmasına neden olur. Bazı araştırmalara göre ise asitik gıdalar kilo alımına davetiye çıkartıyor. Börek, makarna, kek, pasta gibi yüksek oranda karbonhidrat içeren gıdalar aşırı tüketildiği takdirde yağ asidi üretimi arttırarak vücudun belli bölgelerinde depolanmasına sebep oluyor.

Peki besinleri asidik ve alkali diye nasıl ayıracağız?

Süt ve süt ürünleri, kümes hayvanları, yumurta, beyaz un ve şeker, ketçap- mayonez gibi soslar, gazlı içecekler, fazla miktarda kahve ve siyah çay, alkol ve şarküteri ürünleri asidik sayılabilir.

Buğday çimi, salatalık, zencefil, zerdeçal, hindibağ, ıspanak, kırmızı ve kara turp, pazı, zeytinyağı, işlenmemiş doğal tuz, nane ise alkalidir.

Tükettiğiniz besinlerin büyük bir bölümünü asidik besinler oluşturuyorsa sağlık sorunları yaşamanız kaçınılmazdır. Bunu tükettiğiniz alkali besinler ile dengelemeniz mümkündür. Vücudunuzda bulunan fazla yağlanmalardan kurtulmak için de alkal diyetini tercih edebilirsiniz.

Etkili bir sonuç elde etmek için alkali diyet uygulamasını 3- 4 hafta sürdürmelisiniz. Öğünlerinizin arasında ve sabah uyandığınızda alkali su tüketmelisiniz. Alkali diyeti için önemli olan bir diğer konu ise gün içerisinde uygulayacağınız diyet listenizi en son saat 19.00’a kadar tamamlamalı ve bu saatten sonra bir şey tüketmemeye özen göstermelisiniz. Yiyeceklerinizi yavaş yavaş yemeli ve uzun süre çiğnemeye de dikkat etmeli ve özellikle hazırladığınız alkali suyunuzu yemek aralarında bolca tüketmelisiniz.

Alkali su nasıl hazırlanır?

Bir litre suyun içerisine yarım limonu ince ince dilimleyip atın, isteğe bağlı olarak taze nane de atabilirsiniz. Gün içerisinde fazla bekletmeden tüketmelisiniz. Eğer sabah kalktığınızda limon fazla ekşi gelirse bardağınızın içine bir çay kaşığı bal ile tatlandırabilirsiniz.

Alkali diyet nasıl yapılır?

Eğer bu diyeti uygulamak istiyorsanız doyana kadar şunları yiyebilirsiniz.
Lor peyniri.
Salatalık ve diğer yeşillikler.
Limon ve soğuk sıkım zeytinyağı ekleyerek gün içinde sarı ve kırmızı sebzeler rahatça yenebilir. Siyah tuzsuz zeytin, 4 yumurta beyazı ve 1 sarısıyla omlet veya haşlama, az miktarda tereyağı. Keçi, koyun peyniri türleri tercih edilebilir.
Bir avokado, limonla (mayonez veya başka sos kullanılmamalı).
2 dilim glutensiz ekmek.
Az miktarda üzüm pekmezi ve tahin.
Yeşil çay ve ya bitki çayları.
Badem sütü. Badem protein, yağ, kalsiyum içeriği ve yüksek alkali özellikleriyle diğer kuruyemişlerden üstündür. Sütünü yapmak zor gelirse, bir avuç çiğ badem tüketilebilir.
Haftada birer gün ceviz ve ya fındık.

Öğlen yemeğinde ise kızartma yememelisiniz, haşlanmış tüm sebzeler, tüm çorbalar, balık türleri tüketilebilir. Kırmızı et tüketildiğinde ise sebze desteği normalden fazla alınmalıdır. Akşam yemeklerinizi de yine bu şekilde kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Exit mobile version