Ağız Ve Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağız sindirimin başladığı yerdir, bu nedenle vücutta en dezenfekte olması gereken yerlerden biridir. Ağızdaki herhangi bir olumsuzluk ve ya hastalık tüm sindirim sistemini etkiler. Ağız ve diş sağlığında en sık görülen hastalıklar diş eti kanamaları ve iltihaplanmaları, diş eti çekilmeleri ve diş çürümeleridir.

Ağız ve diş bakımı dendiğinde bunun en önemli basamağı diş fırçalama işlemidir. Doğru fırça ve fırçalama yöntemini bilmeliyiz.

Dişlerimiz için en uygun fırça sertliği orta sertliktir, fırça çok sert olursa gayri ihtiyari oluşan bastırma hissiyle fırça çürüğü denilen çürüklere sebebiyet verebiliriz. Fırça başını ise küçük tercih etmeliyiz böylece arka dişlerimize daha kolay ulaşarak mide bulantısını önlemiş oluruz.

Dişler Nasıl Fırçalanmalıdır?

Sanılanın aksine diş fırçası ıslatılmadan mercimek büyüklüğünde diş macunu sıkılarak, diş etinden başlanıp dişe doğru dairesel hareketlerle dişin ön yüzünden arkaya doğru fırçalanmalıdır.
Ön dişlerin arka tarafları fırça dik tutularak fırçalanır. Besinleri çiğnememize ve parçalamamıza yardımcı olan keskin taraflarda ileri geri hareketlerle temizlenmelidir.

Yanlış fırçalama diş minelerini arındırıp, diş eti hassasiyetlerine neden olur. Ayrıca dişlerde renk değişikliği yapar. Yine halk arasında doğru bilinenin aksine dişleri karbonat ve ya tuzla fırçalamak renk değişimini önlemez. Aksine diş minelerini daha da yıpratıp, çizer.

Diş macununuzu her seferinde değiştirmeli ve florür içerikli markaları tercih etmelisiniz. Macunu çoğu reklamda gösterildiği gibi boydan boya değil, mercimek tanesi kadar ufak sıkmanız yeterli olacaktır. Fazla sıkıldığında ağzımızdaki ferahlama hissi çok çabuk olacağından fırçalama işlemini kısa tutmamıza neden olur, o zamanda dişlerimiz tam olarak temizlenmiş sayılmaz. Diş fırçalamak yaklaşık 2 dakika kadar sürmeli ve bu sürede tüm dişlerin üzerinden en az 10 defa geçilmiş olmalıdır.
Diş fırçalamanızın sonlarına geldiğinizde dilinizi de tahriş etmeden üstten temizlemelisiniz.

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

Her gün fırçalama sonrasında düzenli olarak diş ipi kullanılıp, diş fırçasının ulaşamadığı ara yüzler tek tek temizlenmelidir. Diş ipini iki parmağımızla diş etine doğru geçirerek diş ile temasını kesmeden ‘’C ‘’ çizerek yerleştirmeliyiz. Bu işlem sırasında diş etlerinizde kanama olabilir, tuhaf bir küf kokusu gelebilir. Düzenli olarak bu işlemi yaptığınızda kanamanın ve kokunun azalacağını göreceksiniz.

Ağız temizliğinin son noktası ağız duşları, ağız gargaraları ve spreyleri kullanmaktır. Böylece ağzınızdaki bakterileri tamamen temizlemiş olursunuz. Dişleri beyazlatmak için diş pastası da kullanabilirsiniz ancak onlar da diş minenize zarar vereceğinden her gün kullanmamanızda fayda var.

Dişlerinizi fırçalarken meydana gelen kanamalar, diş eti iltihaplanmalarının en belirgin belirtilerinden biridir. Böyle bir durumda kanayan bölgeyi daha iyi fırçalamalı ve vakit kaybetmeden diş doktoruna başvurmalısınız.
Diş fırçanızı ortalama 3 ay süreyle değiştirmelisiniz. Fırçanızın eskidiğini kıllarının yıpranmasından ve incelmesinden anlayabilirsiniz.

Exit mobile version