2017 Oscar Tahminleri

Dünya’nın sinema alanında en prestijli ödülü sayılan Oscar ödülleri, her yıl Los Angeles’taki Dolby Theatre salonunda, birçok alanda, hem Hollywood’un, hem de dünya sinemasının en iyi oyuncularına, yönetmenlerine, senaristlerine ve filmlerine veriliyor. Ödülün prestiji, biraz da Dünya üzerinde en çok para harcanan ve en büyük izleyici kitlesine sahip sinema endüstrisi olan, Hollywood’un burada konumlanmış olmasından geliyor. Bu kadar büyük yatırımlar, devasa setler ve film harcamaları, dünyanın en prestijli oyuncuları ve yönetmenleri bir arada olunca, haliyle ödül töreni de bir şölene dönüşüyor, aynı zamanda, ödülleri alacak oyuncular da merak ediliyor. Her yıl olduğu gibi, 2017 Oscar tahminleri de, bu ödülü alması beklenen oyuncuların, filmlerin ve yönetmenlerin kim olduğuna dair fikir yürüten sinema eleştirmenlerinin, üzerinde en çok durduğu konulardan.

Asıl adı, ‘’Akademi Ödülleri’’ olan Oscar, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından, her yıl seçilen filmlere verilir. Bu yıl 89. kez verilecek olan ödüller, aslında yoğun bir süreç sonucunda belirlenen adaylar arasından seçilenlere veriliyor.

Ödül verilen kategoriler;

En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi özgün senaryo, en iyi uyarlama senaryo, en iyi animasyon film, yabancı dilde en iyi film, en iyi belgesel film, en iyi kısa belgesel film, en iyi kısa film, en iyi kısa animasyon film, en iyi film müziği, en iyi özgün şarkı, en iyi ses kurgusu, en iyi ses miksajı, en iyi yapım tasarımı, en iyi sinematografi, en iyi makyaj ve saç tasarımı, en iyi kostüm tasarımı, en iyi film kurgusu, en iyi görsel efekt gibi, hareketli görüntü (motion pictures) sanatları ve bilimlerinin, hemen tüm alanlarını kapsıyor.

Bunun yanında, her yıl Oscar ödül töreninden hemen önce sahiplerini bulan Sundance film festivali de, Oscar ödülleri açısından bir ipucu oluşturacak nitelikte. Zira her yıl, Oscar ödüllerinin bir ön elemesi gibi, Oscar kazanabilecek adayların listesini çıkarmamızı sağlayacak nitelikteki festival, Oscar kadar olmasa da, ilgiyle takip edilen sinema etkinlikleri arasında.
Geçen yıldan akıllarda kalan en önemli olaylardan birisi, kuşkusuz ki, The Revenant filmindeki rolüyle, Leonardo Di Caprio’ nun, kariyerinde ilk kez bu ödülü kazanması oldu. Di Caprio’nun, en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandığı törende, İspanyol yönetmen Alejandro İnnaritu, en iyi yönetmen ödülü için seçildi. Kuşkusuz, dişli rakipleri arasından, daha çok bir belgesel havasında çekilen ve gerçek bir hikayeden esinlenmiş olan Spotlight filminin sıyrılması, geçen yıla dair sürpriz olarak anılan olaylardan bir tanesi.

A Birth Of A Nation (Bir Ulusun Doğuşu)

Bu yılın iddialı filmleri arasında, 19. Yüzyıldaki iç savaş dönemi Amerika’sında geçen, ‘’A Birth Of A Nation’’ (Bir Ulusun Doğuşu) filmi, güçlü bir aday olarak öne çıkıyor. Oscar ödüllerinin ‘’ırkçı’’ olduğunu öne süren ve #OscarSoWhite (tam çevirisi yapılamamakla birlikte, Oscar ödüllerinin sürekli beyaz tenli sinemacılara gittiği, siyahi sanatçıların ayrımcılığa uğradığı iddiası) etiketi ile protestoların odağına düşmesi, bu filmin siyahi başrol oyuncusu, yönetmeni ve senaristi olan Nate Parker’ın, oylama döneminde gündeme gelen homofobik, eşcinsellik karşıtı söylemlerine rağmen, önemli adaylardan birisi. En iyi yönetmen, en iyi film, en iyi erkek oyuncu ve en iyi kadın oyuncu ya da kostüm tasarımı gibi alanlarda ödül alması, pek şaşırtıcı olmayacaktır.

2017 Oscar Tahminleri

The Mercy

1968’de düzenlenen yat turnuvasına katılan Donald Crowhurst’ün hikayesini anlatan, belgeselleriyle tanınan yönetmen James Marsh’ın filmi. Muhtemelen klasik sinema taktiklerini kullanarak, bilinen Hollywood karakterlerinin etrafında dönen, eşinden destek alarak, zorluklara rağmen amacına ulaşabilen, idealist adam hikayesi ile Akademi tarafından çoğunlukla tercih edilen bir tür ortaya çıkaracağı için, önde gelen adaylardan. Başrol oyuncusu Colin Firth ise, The King’s Speech (Zoraki Kral) filmi ile Oscar alan, ama o zamandan bu yana, hiç öne çıkan bir performans sergileyememiş bir aktör. Dolayısıyla, bu film onun için de oldukça önemli ve karakter, diğer adaylar arasında kendini göstermesi için, büyük bir fırsat. Öte yandan, The Constant Gardener (Arka Bahçe) filmindeki performansından sonra, Rachel Weisz da pek yaklaşamamıştı Oscar’a. Hem başarılı oyuncuların elinden çıkan, hem de bir dönemi anlatan film, en iyi film, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu, en iyi kostüm gibi alanlarda, güçlü bir aday.

2017 Oscar Tahminleri

The Lost City of Z (Kayıp Z Şehri)

Başrolü için daha önce Brad Pitt ve Sherlock Holmes serisinin yıldızı Benedict Cumberbatch’in adı geçen ama en sonunda, Sons Of Anarchy dizisiyle tanınan Charlie Hunnam’a gelen, 1920’li yıllarda, efsanelere konu olan Z şehrini aramak için, Amazon ormanlarına keşfe çıkan Percy Fawcett’ın hikayesini anlatan The Lost City of Z (Kayıp Z Şehri) filmi, David Grann’in aynı adlı kitabından, James Gray tarafından sinemaya uyarlandı. Filmin havası, başrolü Hunnam, yönetmen ve senaristi James Gray ve yardımcı erkek oyuncusu olan, Twilight serisinden tanıdığımız Robert Pattinson düşünüldüğünde, en iyi film, en iyi uyarlama senaryo, en iyi erkek oyuncu, en iyi yardımcı erkek oyuncu, en iyi yönetmen gibi ödüller için yarışacaktır.

2017 Oscar Tahminleri

Passengers (Uzay Yolcuları)

Bilim kurgu içine karıştırılmış, romantik bir hikayesi olan Passengers (Uzay Yolcuları) filmi, neredeyse her yıl Oscar alan bir film çıkarabilmesiyle tanınan ama iki yıldır şansı yaver gitmeyen Columbia Pictures tarafından, Oscar için sık sık adı geçen Jennifer Lawrence ve yeni nesil tarafından çok sevilen Chris Pratt ile ödül için başka bir güçlü aday. Uzun zamandır bilim kurgu filmlerine pek ödül vermeyen ama geçen yıllarda Mad Max gibi filmlerle, bu beklentileri bozan Akademi, özellikle gençleştirilen kadrosu nedeniyle, bu filmi de adayları arasına alacaktır. Tabi gösterim tarihi, ödüller için çok geç olmazsa. En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi özgün senaryo, en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu gibi dallarda, güçlü bir aday olması muhtemel.

2017 Oscar Tahminleri

Silence

Artık efsaneleşmiş yönetmen Martin Scorsese’nin, sette yaşanan talihsizlikler nedeniyle çekimleri 2015’e yetişmeyen, Silence adlı filmi, Paramount şirketi tarafından çıkan, iddialı bir başka film. Film, 17. Yüzyıl Japonya’sında, dinini değiştiren bir rahibin yaşadığı zorlukları anlatıyor. Paramount, neredeyse her yıl, en iyi film dalında, sadece 2012 yılında ödül alamamış bir şirket. Böyle bakınca, Shusaku Endo’nun aynı adlı romanından uyarlanan filmin, 20 yıldır Scorsese’ nin elinde bulunan ve nihayet izleyicilerle buluşabilen filmi, adaylar arasına girmesine kesin gözüyle bakılabilecek bir yapım. En iyi film, en iyi uyarlama senaryo, en iyi yardımcı erkek oyuncu ödüllerini alması, başroldeki iki oyuncusu olan Andrew Garfield veya Adam Driver’ın en iyi erkek oyuncu dalında aday gösterilmesi ve/veya alması, yine pek şaşırtıcı olmayacaktır.

2017 Oscar Tahminleri

Sully

Sully filmi, Warner Bross tarafından çıkan, iki büyük Hollywood efsanesi Clint Eastwood ve Tom Hanks’i buluşturan, yetmeyip bir de yardımcı oyuncu rolünde Aaron Eckhart’ı kadrosuna ekleyen bir yapım. 2009 yılında, New York’tan Kuzey Carolina’ya gidecekken, bir kuşun motora girmesi sonucu, kaza yapabilecek bir uçağın, pilot Sully marifetiyle, Hudson Nehri’ne inebilmesini konu alan film, konusu itibariyle de, barındırdığı oyuncular açısından da, aslında aday olup olmayacağı konusunda pek şüphe uyandırmayacak bir yapım. Uçağın pilotunun yazdığı otobiyografiden senaryoya uyarlanan ve yönetmenliğini Eastwood’un yaptığı film, en iyi film, en iyi uyarlama senaryo, Tom Hanks ile en iyi erkek oyuncu, Aaron Eckhart ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülleri için, bir başka güçlü aday.

2017 Oscar Tahminleri

Çok büyük bütçeli filmler, filmlerde olduğu kadar, törende de büyük bir görsel şölen ve yıldızlar geçidi sunan 89. Oscar ödül töreni, 26 Şubat 2017’de gerçekleşecek.

Exit mobile version