Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası, Türkiye sınırları içinde geçerli olan, araç sahiplerinin yapması kanun emriyle mecburi kılınan, her mali yılın başında Hazine Müsteşarlığınca prim ve teminat miktarları belirlenen, araç sahibinin olabilecek kazalar karşısında karşı tarafa ödemekle yükümlü olduğu teminatlarla ilgili korunmasını sağlayan trafik sigortasıdır.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmak Şart mı?

Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Trafik Kanuna göre her araç sahibi adı üzerinde “Zorunlu Trafik Sigortası” yaptırmak zorundadır. Araç Sigortası yaptırma süreci, sigorta hizmeti veren firmalar aracılığıyla dakikalar içinde tamamlanabilir.

Neden Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmalıyım?

Öncelikle söz konusu sigortayı yaptırmak zorunludur. Eğer yaptırmazsanız ve bu durum tespit edilirse aracınız bağlanır. Aracın bağlanma sürecinde yerine getirmeniz gereken kanuni ve maddi yükümlülükler size, sigorta priminden çok daha pahalıya mal olacaktır. Bunlara ek olarak trafikte yaşayacağınız her hangi bir kaza sonucu vereceğiniz zarara karşılık karşı taraf sizden sigortanız sayesinde kanunun öngördüğünden ötesini talep edemeyecektir. Böylece haklarınız sigortanızla korunacaktır. Ayrıca maddi kayıp, sağlık kaybı ve ölüm gibi hasarlar sonucu ödemeniz gereken maddi hasarları sigortanız poliçe kapsamında ödeyerek sizi maddi açıdan da koruyacaktır.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?

Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayan araçlar, söz konusu durum tespit edildiğinde bağlanarak Trafik Şube Otoparkına alınırlar. Buradan aracın çıkarılabilmesi için araç sahibinin yasa gereği bazı yükümlülükleri tamamlaması beklenir.

Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Zorunlu trafik sigortasının kapsamı, poliçenizin neyi ne kadar kapsadığıyla ilgilidir. Ancak temelde kullandığınız aracın oluşabilecek bir kaza halinde üçüncü şahıslara ait araçları uğratabileceği maddi hasar, yaya, diğer araç içindeki sürücü, yolcuların uğrayacağı zararın poliçe kapsamı kadarının karşılanmasını hedefler. Zorunlu trafik sigortasının kapsamı, sigortayı yaptırandan Karayolları Trafik Kanunu dâhilinde karşı tarafın talep edebileceği tazminatla sınırlıdır.

Sigorta Yaptıran Kişi Kendi Aracının Hasarını da Teminat Altına Almış Olur mu?

Zorunlu Trafik Sigortası sadece sigortayı yaptıranın karşı tarafa vereceği hasarları kapsayan bir teminat planı sunar.

Zorunlu Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?

Zorunlu Trafik Sigortasını yaptırdıktan sonra oluşabilecek kazalar sonucu ortaya çıkması muhtemel olan maddi hasarlar teminatı, sağlık giderleri teminatı, sürekli sakatlık teminatı ve ölüm teminatı sigorta kapsamında değerlendirilir.

Zorunlu Trafik Sigortası Ne Sıklıkla Yenilir?

Bazı özel kısa süreli sigorta şartları hali dışında her araç için yıllık olarak düzenlenir.

Türkiye Dışında Yapacağım Kazalar Zorunlu Trafik Sigortası Kapsamında mıdır?

Zorunlu Trafik Sigortasının geçerli olduğu sınırlar Trafik Kanunu ile belirlenmiştir. Sigorta yaptırdığınız aracınızla Türkiye dışında söz konu olabilecek kazalarda teminatlar geçerli değildir.

Teminat ve Prim Limitleri Kim Tarafından ve Neye Göre Belirleniyor?

Kaza halinde kişileri maddi ve manevi sorumluluklar karşısında yalnız bırakmamayı amaçlayan Zorunlu Trafik Sigortası poliçelerinin kapsamı her mali yılın başında bir önceki yılın kullanım oranları göz önüne alınarak Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir.

Alacağım İkinci El Aracın Zorunlu Trafik Sigortası Devam Eder mi?

Aracın sahibinin el değiştirmesi sigorta poliçesinin yenilenmesini gerektirmez. Ancak poliçe bitiş tarihi geldiğinde yenileme yapılması gerekir.

Sattığım Aracın Zorunlu Trafik Sigortasını Yeni Aracımda Devam Ettirebilir miyim?

Poliçenizi yeni aracınızda kullanmak isterseniz öncelikle yeni aracınızın kullanım tipinin eskisiyle aynı olması gerekir. Bu şartı taşıyorsanız sigortacınıza Araç Değişikliği Zeyilnamesi başvurusu yapıp, sigortanın artık yeni aracınızda devam etmesini ve eski araç için sonlanmasını sağlayabilirsiniz.

Prim İçin Yapacağım Ödemenin Miktarı Neye Göre Değişir?

Aracın kayıtlı olduğu il, aracın kullanım şekli ve poliçe yenileme şartları sigortanın fiyatını etkiler. Ayrıca hasarsızlık indirimi söz konusudur. 2019 yılında yapılan değişiklikle birlikte, trafik kuralları ihlalleri, ceza puanları, sürücü belgesine el konulma süresi ve nedenleri, sigorta priminin belirlenme tespitinde kullanılabilir etkenler olarak kabul edilmiştir.

Limitler ve Primler Her Sene Değişir mi?

Zorunlu Trafik Sigortası için ödeyeceğiniz prim, her sene değişiklik gösterir. Bu değişiklikte sizin hasarsızlık durumunuz ve Hazine Müsteşarlığı’nın bir önceli yılın genel tablosunu dikkate alan analizi temel etkendir. Sigorta limitleri benzer nedenlerle her yıl değişiklik gösterir. Yani olası bir kaza durumunda karşı tarafa vereceğiniz hasarın bedeli (maddi kaybın karşılanacak tutarı, sağlık giderlerinin karşılanacak tutarı, ölen kişinin yakınlarına ödenecek bedelin karşılanacak tutarı) her yıl değişiklik gösterir.

Hasarsızlık İndirimi Nasıl Çalışır?

Hasarsızlık indirimi sigorta yaptırdıktan sonraki geçen her yılda sigorta poliçenizden limit kullanmamanız halinde artarak sizi maddi açıdan rahatlatan bir indirimdir. Eğer daha önce aracınız yoksa ve ilk kez bir araç aldıysanız hasarsızlık indirimi o yıl sizin için geçerli değildir. Ancak bir sonraki yıl geçerli olabilir. Aracınızı satıp 730 gün içinde yeni bir araç satın almadıysanız 730. Günden sonra alacağınız araç için yine hasarsızlık indirimi söz konusu olmaz ve ilk kez araç almış gibi karşılanırsınız.

Teminattan Yararlanabilmek İçin Kaza Anında Ne Yapmam Gerekir?

Eğer sadece maddi hasarlı bir kaza söz konusu ise diğer araç sürücüleriyle anlaşarak Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı doldurmanız gerekir. Bu tutanakları aracınızda bulundurmanız önerilir. Eğer diğer sürücü ve sürücülerle anlaşamadıysanız yapmanız gereken şey, 155 numaralı telefon hattını, mahalli jandarma yönetimindeki yerlerde ise 156 numaralı telefonu arayarak yetkililerin gelmesini beklemektir.

Sürücüler Arasında İmzalanan Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Geçersizdir?

Sürücü belgesi olmayan bir sürücü kazaya karışmışsa, alkollü veya akıl sağlığı şüphesi uyandıran sürücü kazaya karışmışsa, kazaya karışan araçlar arasında kamu aracı varsa, kazaya karışan araçlardan birinde trafik sigortası yoksa kesinlikle Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı geçersizdir. Ayrıca yaralanma ve ölüm söz konusu olan kazalarda da Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı geçersiz olur.

Zorunlu Trafik Sigortasını Online Olarak Yapabilir miyim?

Farklı sigorta şirketlerinin web siteleri üzerinden Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili bilgi alma, teklif talebinde bulunma gibi işlemleri kısa sürede yaparak acenteye gitmeden sigorta işlemlerini başlatabilirsiniz. Bu aşamada işlemlerinizi online olarak başlatmak, sigorta şirketlerinin sunmuş olduğu teklifleri, sözleşme şartlarını ve kapsamı, daha iyi şekilde karşılaştırma yapma imkanı sunar.

Exit mobile version