Türkiye’deki Kaplıcalar ve Şifalı Sular

Doğal maden sularından yararlanmak amacıyla kaynarcaların çevresinde kurulan tesislere kaplıca adı verilmektedir. Mineral iyonlarıyla yüklü olması nedeniyle kaplıca sularının çeşitli hastalıkların tedavisinde etkili olduğu ve iyi geldiği bilinmektedir. Kimyasal özelliklerine bakıldığında; bikarbonatlı, sülfatlı, tuzlu, karbondioksitli, arsenikli, iyotlu, kükürtlü ve demirli maden suları ile karşılaşılmaktadır. Şifalı suların yeryüzüne çıktığı kaynarcalar etrafına kurulan ve kaplıca olarak adlandırılan tesisler, kaplıca suyundan çeşitli yöntemlerle yararlanılabilmektedir. Sizlere Türkiye’de belirli başlı bazı önemli kaplıcalar ve özellikleri ile ilgili bir liste hazırladık.

Kaplıcaları ile ünlü olan ve sağlık turizminin de gelişmesinde etkili olan Türkiye’deki kaplıcalar ve şifalı sular denince; Sakarya, Bursa, Yalova, Afyon, Balıkesir, Denizli, Kütahya illerinde bulunan kaplıcalar ön plana çıkmaktadır. Türkiye’nin popüler kaplıcalarının özellikleri ve faydalarını saymaya başlayabiliriz.

Afyon Kaplıcaları


Afyon sıcak su kaynakları hem Türkiye’de hem dünya genelinde termal turizmin gözdesi bölgelerden biridir. Afyon Merkez, Sandıklı, Çay, Bolvadin, İhsaniye ve Sandıklı ilçelerinde tarihi geçmişi çok eskilere dayanan jeotermal kaynakların çevresinde çok sayıda kaplıca, ılıca ve çamur banyolarının yer aldığı tesisler bulunmaktadır. Romatizma, cilt hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, kalp-damar hastalıkları gibi birçok sağlık sorunu yaşayan kişiler tarafından tercih edilmekte olan Afyon; birbirinden güzel tesislere ev sahipliği yapmaktadır.

Gazlıgöl Kaplıcası; Afyon merkeze 25 km uzaklıkta İhsaniye ilçesinde yer almaktadır. Hem banyoları, hem de mineralli içme sularıyla şifa kaynağı olan Gazlıgöl’ün; romatizma hastalıklarına, kadın hastalıkları, cilt sorunlarına, solunum yolu hastalıklarına, mide ve bağırsak problemlerine faydalı olduğu düşünülüyor.

Bolvadin ilçesinde bulunan Heybeli Kaplıcası da suyun özellikleri itibariyle hem banyo hem de içme tedavisinde kullanılmaktadır. Bolvadin Kaplıcaları da diğer birçok kaplıca gibi romatizma hastalıklara, sindirim sistemi hastalıklarına, cilt problemlerine, bel ve boyun ağrılarına iyi geldiği düşünülen şifalı sulara sahiptir.

Bunların dışında, Bizans döneminden itibaren kullanılan hem şifalı su hem de dinlendirici özellikleriyle ön plana çıkan Afyon termal su kaynaklarının içinde Sandıklı Kaplıcası, Geçek Kaplıcası, Hüdai Kaplıcası, Kızıl Ilıcası, Kaya Hamamı, Büngüldek Hamamı gibi birçok önemli kaplıca, ılıca ve içmeler bulunmaktadır.

Yalova Kaplıcaları


Fay hattında yer alan Yalova’da toprak altındaki çatlaklardan yol bulan şifalı sular kaplıcaların kaynağı haline gelmektedir. Yalova Termal Kaplıcası, 105 dönümlük arazide kurulu tesisi ile ülkemizin en önemli ve en büyük kaplıcasıdır. Yalova merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Yalova Termal Kaplıcasında çıkan suyun; karaciğer, safra kesesi, kadın hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklar, idrar yolları, deri hastalıkları ve romatizmaya iyi geldiği düşünülmektedir. Binlerce yıl önce sönmüş bir volkanın bölgede bulunması, suların şifalı olma nedeni olarak görülmektedir. Su sıcaklığının 55 – 60 derece arasında olduğu kaplıcada, hem banyo, hem içme kürü ve hem de buhar şeklindeki tedavi ve terapilerden yararlanılabilmektedir.

Bursa Kaplıcaları


Bursa ile ilgili ilk akla gelen özelliklerden biri de şifalı sularıdır. Ülkemizin her bölgesinden binlerce ziyaretçi alan Bursa Kaplıcaları’nın en ünlüsü Çelik Palas olmak üzere Eski Kaplıca, Kükürtlü, Kaynarca ve Karamustafa’dır. İnegöl’de bulunan Oylat Kaplıcaları da bölgenin en bilinen kaplıcalarından biridir.

1385 yılında Sultan I. Murad döneminde yapılan Armutlu Hamamı, Eski Kaplıca ismi ile de bilinmektedir. Bursa’da bulunan en eski kaplıca hamamı olan Armutlu Hamamında havuzdaki su sıcaklığı 45 derece iken, kaynakta ise 90 derece olduğu bilinmektedir. Eski kaplıca suyunun sindirim yolu, kalp ve damar hastalıkları ile kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Balıkesir Kaplıcaları


Dünya çapında üne sahip Gönen Kaplıcaları, şifalı suları ile başta fibromiyalji olmak üzere pek çok hastalığa şifa oluyor. Tarih boyunca Mısırlılar, Romalılar ve Bizanslılar tarafından şifalı özellikleri keşfedilen ve yararlanılan Gönen Kaplıcalarını eşsiz kılan özelliklerinin başında; dağın eteklerinden 275 metre derinlikten çıkması ve yağmur, kar gibi atmosfer sularıyla karışmaması gelmektedir. Bu nedenle Gönen kaplıca suyunun saflık ve temizlik seviyesine dünyada çok az rastlanmaktadır. Gönen kaplıcalarında çıkan ve 73 derece sıcaklığında olan termal sudan hem içme hem de banyo yoluyla şifa sağlanmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı tarafından yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda; Gönen kaplıca suyunun fibromiyalji adındaki hastalığı ortadan kaldırdığı gibi kas ve iskelet sistemini etkileyen romatizmal hastalıklara da iyi geldiği belirlenmiştir. Bunun dışında Gönen kaplıca suları içeriğinde bulunan mineraller sayesinde; kadın hastalıkları, felç, mide ve 12 parmak bağırsağı ülseri, safra kesesi tembelliği, hazımsızlık, kalın bağırsak rahatsızlıkları, her tür romatizma ve kireçlenme ile ruhsal sıkıntılardan kaynaklanan ağrı ve rahatsızlıkları ortadan kaldırmaktadır. Karın ve ortopedik ameliyatlar sonrasındaki iyileşme döneminde de termal suların etkisinden yararlanan çok sayıda kişi bulunmaktadır. Termal suyun buharının etkili olduğu rahatsızlıklardan biri de kronik hale gelen üst yolunum yolu enfeksiyonlarıdır.

Balıkesir’in termal turizminde gözde bir diğer ilçesi Güre’de yer alan Güre kaplıcaları ise, konumu sebebiyle hem sağlık arayanların hem de Kazdağları’nın huzur veren atmosferini yaşamak isteyenlerin tercih ettiği termal tesislere ev sahipliği yapıyor.

Sakarya Kaplıcaları


Sakarya’daki kaplıcalar arasında Akyazı ilçesinde bulunan Kuzuluk kaplıcaları en ünlüsüdür. Kuzuluk termal tesisleri; konaklama ve alışveriş gibi imkânların yanı sıra özel masaj ve tedavi hizmetlerinin de verildiği küçük bir termal şehir görünümündedir. Tesiste bulunan evlerde kaynak suyu sıcaklığı ortalama 37 derece iken, tesis merkezinde bulunan havuzda su sıcaklığı 85 derecedir.

Kaplıca sularının özellikle ortopedik ameliyat ve kaza sonrası rehabilitasyonda tedaviyi destekleyici özellikte olduğu bilinmektedir. Bunun dışında; kan dolaşımı ve kalp hastalıkları, cilt ve deri hastalıkları, sinir sistemini etkileyen rahatsızlıklar, solunum yolu hastalıkları, mide, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi hastalıkları, idrar yolu ve kadın hastalıkları, kireçlenme, böbrek hastalıkları ve her türlü romatizmal hastalık için Sakarya Kuzuluk Kaplıcalarında şifa bulunabilmektedir.

Sakarya ili sınırları içerisinde bulunan diğer kaplıcalar ise; Ahibaba Köyünde yer alan Acısu Ilıcası, Taraklı ilçesinde bulunan Kil Hamamı, Ilıca köyündeki Gazlısu ve Kuzuluk’ın hemen yanında bulunan Çökek kaplıcasıdır.

Denizli Kaplıcaları


Denizli il merkezine 18 km uzaklıkta bulunan eski Hierapolis kentinde bulunan Pamukkale Kaplıcalarının ünü ülkemizi aşmıştır. Kutsal kent olarak da anılan bölge; geçmişten bugüne şifa verici banyo ve içme sularıyla termal turizmin en gözde merkezlerinden biri olmuştur.

Pamukkale sınırları içinde yer alan Karahayıt Kaplıcası ise kırmızı termal su ve termal çamuruyla diğer kaplıcalardan ayrılır. Pamukkale kaplıcasına oranla daha sıcak ve karbondioksit oranı daha az olan suların; cilt hastalıklarında, solunum yolu hastalıklarında, kireçlenme, fıtık, sedef, selülit gibi rahatsızlarda faydalı olduğu gözlenmiştir.

Kaplıca cenneti Türkiye’nin dört bir yanında yer alan kaplıcalar bunlarla sınırlı değil. Kütahya ilimizde yer alan Ilıca Kaplıcaları, İstanbul Tuzla kaplıcaları, Ankara Kızılcahamam, İzmir’de antik dönemden kalan Balçova Kaplıcaları, Ağrı Diyadin Kaplıcaları, Bolu Karacasu Kaplıcaları Türkiye’nin belli başlı şifa kaynakları ve ruhsal terapi merkezleri olarak kabul edilmekte; birçok hastalığa alternatif tedavi yöntemleri arayanların ilk adresleri olmaktadır.

Siz de bu listede mutlaka yer almalı diye düşündüğünüz kaplıcalar veya kaynarcalar varsa lütfen bu yazının hemen altında bulunan yorum kısımına ekleyin ve Türkiye’nin kaplıcaları listesi gayretlerinizle en faydalı yol gösterici kaynak olarak güncel kalsın ve herkes faydalansın.

Exit mobile version