Tırnak Nasıl Temizlenir?

Güzel ve bakımlı tırnaklara sahip olmak hem sağlık hem de görünüş açısından oldukça önemlidir.
Sağlıklı tırnaklara sahip olabilmek için yapmanız gerekenleri sizler için araştırdık. Bu yazımızda tırnağınızı nasıl kesmeniz gerektiğini, sağlıklı tırnaklara sahip olmak için uygulayabileceğiniz yöntemleri ve tırnak temizliği konusunda bilmeniz gereken püf noktalarını bulabilirsiniz.

Tırnak Nasıl Kesilir?

Tırnak sağlığında en önemli şey, tırnağınızın kesilme şeklidir. Çünkü doğru kesilmeyen tırnak, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Doğru tırnak kesimiyle tırnak batması sorunundan uzak kalabilirsiniz.

El tırnaklarının yuvarlak, ayak tırnaklarının ise küt kesilmesi gerekir.
Tırnak keserken, tırnağın altındaki tabakadan daha derin kesmemelisiniz.
Tırnaklarınızı uzun kullanıyorsanız, oldukça dikkatli olmalısınız. Çünkü uzun tırnakların arasına mikrop ve bakteriler çok kolay yerleşirler.

Bu püf noktalarından sonra sağlıklı tırnak kesimi için yapmanız gerekenlere değinelim:
Tırnaklarınızı kesmeden önce 2 – 3 dakika boyunca ılık suda bekletirseniz, kesme işlemi sırasında tırnaklarda oluşan kırılma, kopma, soyulma ve ayrılma riskini en aza indirmiş olursunuz. Ayak tırnakları yapı olarak el tırnaklarına göre daha sert olduğu için, 4 – 5 dakika ılık suda bekletmek ayak tırnakları için yeterli olacaktır.

Tırnakları yumuşatma işleminden sonra derin olmayacak şekilde tırnaklarınızı kesin.
Tırnaklarınızı ıslakken kestiniz, ama sakın ıslakken törpülemeyin. Bu durum pürüzlü tırnak uçlarına sebep olabilir.

Tırnağınızı törpülerken sivri yerleri yuvarlatmaya özen gösterin. Böylece tırnaklarınız herhangi bir yere takılmayacaktır. Yeterli derecede törpüleyip törpülemediğinizi kontrol etmek için giysi, kilotlu çorap gibi yüzeylere tırnağınızı sürerek takılıp takılmadığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer fazla törpülerseniz tırnaklarınız daha çabuk kırılır. Kenardan ortaya doğru hep aynı yönde törpüleyin.

Son olarak elinizi ve tırnaklarınızı nemlendirici bir kremle ovun.

Tırnak Etleri Nasıl Temizlenir?

Tırnak kenarı ve üzerinde bulunan tırnak etlerinin temizliği için piyasada bu işleme uygun makaslar satılmaktadır. Bu makaslarla tırnak etlerinizi temizlerken yarım milimetreden daha derine inmemenizi tavsiye ederiz.

Tırnak etleri, tırnak yatağı enfeksiyonlarını önlemek için ordalar bunu unutmayın. Bu nedenle bu etleri kesmeden, diğer eliniz yardımıyla geriye itmeniz en doğru ve doğal yöntemdir.

Ayrıca piyasada bulunan tırnak ve tırnak eti bakım yağlarını kullanarak bu etlerin kuruyup ayrılmasına, kötü bir görüntü oluşturmasına engel olabilirsiniz.

Tırnak Temizliğinde Bilmeniz Gereken Püf Noktalar:
Sabah ve akşam tırnaklarınızı besleyici yağ ile yumuşatmanız, nemi tırnağınıza hapseder ve böylece tırnağınızın kırılması oldukça zorlaşır.

Tırnak arası temizliği için tırnak fırçası yerine kulak pamuğu kullanmak, daha nazik bir yöntemdir.

Kirli işler yapacaksanız, çamur ve kiri tırnak aralarınızdan uzak tutmak için, bu işleri yapmadan önce tırnaklarınızı bir kalıp sabuna saplayın. Böylece tırnak aranıza dolan sabun, kirlerin girmesine engel olacaktır.

El ve ayak tırnakları için kullanılan tırnak makasları birbirinden farklı olmalıdır. El tırnakları için kullanılan tırnak makası hafif kavislidir, ancak ayak tırnakları için kullanılan tırnak makası düzdür.

Uzun süre su ile uğraşacaksanız eldiven kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü suya maruz kalan tırnaklar yumuşar ve kırılganlaşır.

Oje kullanıyorsanız, kaliteli oje tercih etmeniz ve sürdüğünüz ojeyi 2 günden fazla tırnağınızda tutmamanız gerekir. Oje temizlerken kullandığınız asetonun alkol içermemesine dikkat edin. aseton tırnakları kurutur. Bu nedenle dikkatli kullanılmalıdır.

Sağlıklı tırnaklara sahip olmanız için elbette sağlıklı beslenmeniz gerekir. Çünkü tırnaklarda bulunan keratin yapısı, demir, kalsiyum gibi elementlere ihtiyaç duyar.

Eğer tırnak kemirme, tırnak yeme, tırnak eti koparma gibi alışkanlıklarınız varsa bu alışkanlıkları bir an önce terk etmeye çalışın. Bu alışkanlıklar bazı stres durumlarının habercisi olmanın yanında tırnağınızın enfeksiyon kapmasına sebep olabilir.

Exit mobile version