Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Tırnak batması el ve ayak tırnaklarının kenarlarındaki kıvrımlı yerlerin deriye gömülmesi olayıdır. Batma deride enfeksiyona da sebep olabilmektedir. Enfeksiyon ile birlikte daha ağrılı bir hal alır. Tırnak batması durumu genç yetişkinlerde daha çok görülmektedir. Ayrıca ayak başparmağında daha çok görülen bir olaydır. Tırnak batmasının birçok sebebi olabileceği gibi bu sebepleri ortadan kaldırarak batmayı önlemek de mümkündür.

Tırnak Batmasının Sebepleri

Öncelikle tırnak yapısı batmaya meyilli olan bireylerde bu sorunla karşılaşma olasılığı daha yüksektir. Bunun yanında ayağa alınan darbeler de tırnak batma riskini arttırmaktadır. Tırnak temizliği önemlidir, tırnaktaki mantar enfeksiyonu tırnağın kalınlaşıp genişleyerek deriye daha çok baskı yapmasına olur bu yüzden mantar enfeksiyonunu tedavi ettirmek tırnak batmasını önlemek için de önemlidir. Eğer tırnaklar yanlış bir biçimde kesilirse tırnak batması yaşanabilir. Bunlar dışında ayağı sıkan ve çok yüksek topuklu ayakkabılar tırnağa baskı yapacağı gibi tırnakta uzamaya sebep olarak tırnak batması olasılığını arttırmaktadır.

Tırnak Batması Nasıl Önlenir?

Tırnak batmasını önlemek için el tırnakları kenarları yuvarlak olacak şekilde ayak tırnakları ise kenarları düz olacak şekilde kesilmelidir. Kenarların sivri kalmaması için mutlaka törpü kullanılmalı. Tırnakları uzun veya çok kısa bırakmamak da tırnak batmasına engel olmaktadır. Çok yüksek topuklu ve dar ayakkabılardan uzak durmak tırnak batmasını önleyebilir. Bu yüzden daha rahat, ayak biçimine uygun ve alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayağı darbe ve baskılardan korumak da oldukça önemlidir. El ve ayakları nemlendirmek tırnağı yumuşatarak batmaya engel olabilir. Bu sebeple nemlendirici kremler veya yağlar kullanılmalıdır.

batık-tirnak-nasıl-geçer

Tırnak Batması Belirtileri

Tırnak batmasının en yaygın belirtileri ağrı,kızarıklık ve parmakta şişmedir. Kızarıklık ve şişme olan bölgenin sıcaklığı genel olarak vücudun geri kalanına göre daha yüksektir. Bu bölgeye dokunulduğunda ağrı oluşur. İlerleyen tırnak batmalarında şişme artar ve bölgeden sarı renkte bir iltihap akıntısı başlar. İltihaplanma her zaman enfeksiyon belirtisi olarak ortaya çıkmaz. Enfeksiyon halinde genelde tüm ayağa yayılan bir ağrı başlar ve nadir olarak enfeksiyon ateşe sebep olur.

batık-tirnak-nasıl-geçer

Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Tırnak batması eğer ilerlemiş aşamalarda değil ise evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle geçirilebilir. Örneğin günde 3-4 defa olmak üzere ayak sıcak suda bekletilmelidir. Günde iki kez ayak sabunlu su ile yıkanmalı ve bunlar dışındaki zamanlarda ayak iyice kurulanmış ve temiz bir şekilde tutulmalıdır. Deriye batan tırnak bir cımbız yardımı ile hafifçe kaldırılarak deri ile tırnak arasına küçük bir parça pamuk koyulmalı ve deri ve tırnağın o noktada teması engellenmelidir. Bu ağrılı bir işlem olsa da tırnak uzayana kadar tekrarlanırsa tırnak batması geçer ve enfeksiyon riski engellenmiş olur.

batık-tirnak-nasıl-geçer

Tırnak Batması İçin Doktora Başvurun

Evde uygulanan tedaviler yeterli olmuyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Gerektiğinde tırnağın batan kısmı veya tamamı deriden alınır ve iltihap önleyici ilaç tedavisi uygulanır. Bu süreçte tırnağın tekrar kendini tamamlaması beklenir.

Exit mobile version