Temiz Beslenme Nedir?

Temiz beslenmenin temelinde besinleri tamamen doğal ya da doğal haline yakın şekilde tüketmek yatıyor.

Bu beslenme biçimi yeni keşfedilen bir diyet çeşidi değil, bir hayat biçimi. Temiz beslenme demek kişinin tüm işlenmiş ve rafine gıdaları beslenmesinden çıkartması yani kutuda, pakette, etiketlenmiş, işlem görmüş, telaffuz edemediğiniz içeriklere sahip yiyeceklerden kaçınmak onların yerine bütün yiyecekleri, taze ve en doğal haliyle tüketilmesi temeline dayanıyor. Tüm işlenmiş gıdaları elimine etmenin kolay olmayacağının farkındayız fakat yinede beslenmemizi ayarlayarak işlenmiş gıdalardan bir nebzede olsa uzak durmak mümkün.

Peki sebze ve meyveleri ham haliyle tüketmek ne demek oluyor? Mesela portakal, şeftali yiyor; hayatımızdan işlem görmüş hali ile önümüze koyulan portakal suyu veya şeftali suyunu çıkarıyoruz. Meyveleri meyve halleri ile tüketmek, liflerinden de faydalanacağımız anlamına gelir. Bu nedenle kutulanan yada paketlenen her şeyden uzak durmalısınız. Zaten kutuların üzerinde yer alan “İçindekiler” etiketlerini bir okuyup, araştırmaya başlarsanız paketi aldığınız gibi bırakırsınız.

İşlenmemiş besinler tüketmek demek aynı zamanda vitamin ve mineraller açısından zengin besinler tüketmek demek. Bu mineral ve vitaminler hem kan şekerimizi dengelemeye hem de kolesterol seviyemizi düzenlemeye yardımcı oluyor.

Nasıl Temiz Beslenilir?

“Temiz Beslenme”yi benimsediyseniz uzak durmanız gerekenler; marketlerde satılan janjanlı paketlerdeki atıştırmalıklar yani kekler, kurabiyeler, bisküviler, krakerler, cipsler, donmuş ürünler, paketli ürünler, beyaz ekmek, beyaz makarna, pirinç, beyaz şeker, hazır pudingler, soslar, çorbalar. Özellikle şekerli, işlenmiş, kimyasal katkılı tüm bu ürünler hayatımızı ve vücudumuzu zorlayadığından bizim için zararlılar.

Bu tarz ürünler çok fazla şeker yani fruktoz ve glikoz molekülleri taşırlar. Fazla tüketildiklerinde fruktoz bunu yağa dönüştürmek için karaciğerin gereğinden fazla çalışmasına neden olur. Glikoz ise kan şekerini uyararak yağ depolamaya yarayan insülin hormonu salgılatır. Bu sebeple şekerli, tatlı gıdaları çok yediğimizde doygunluk hissiyatının aksine daha da acıkırız. Tip 2 diyabet ya da kalp hastalıklarının en önemli sebebi bu tarz beslenmeden kaynaklanan aşırı şeker tüketimidir.

Vücudumuzun ihtiyacı olan tüm şekeri meyve ve ya sebzelerden doğal olarak karşılamak; üzerine işlenmiş besinlerden şeker almamak sağlıklı yaşamak istiyorsak mutlaka dikkat etmemiz gerekenlerin başında geliyor.

“Temiz Beslenme” için alışveriş listemizde olması sağlığımız ve bedenimiz açısından yararlı olan besinler ise; taze sebze ve meyveler, balık, derisi alınmış tavuk, hindi eti, az yağlı-yağsız kırmızı et, tam buğday ekmeği, tam buğday unu, yulaf, yulaf kepeği, yumurta, baklagiller, evde kendi mayaladığınız yoğurt, peynir, esmer pirinç, bulgur, kinoa ve tatlı patates (Türkiye’de evet çok pahalılar), zeytinyağı, doğal haliyle vücudumuza alabileceğimiz sağlıklı yağlar için avakado, badem, ceviz, fıstık, yer fıstığı ezmesi, her türlü baharat. İçecek olarak bol bol suyu öneririz. Hatta suyunuz içine dilim limon, 1-2 tane taze nane atarak kendinizi ferahlatabilirsiniz. Eğer gün içerisinde tatlı krizlerine giriyor, kan şekeriniz düşünce hemen çikolataya sarılıyorsanız, suyunuzun içine çubuk tarçın, 1- 2 tane karanfil atabilirsiniz. Böylece suyunuzu da tatlandırmış olursunuz.

Temiz Beslenmek İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Günde 5-6 küçük porsiyonlarda yemek tüketin. Bunların 3 adedi ana öğün, diğer 2’si ara öğün olmalıdır.
Her gün kalktıktan en geç 1 saat sonra kahvaltı edin.
Her yemekte protein ve karbonhidratı dengeli tüketmeye çalışın.
Her gün sağlıklı yağlar tüketmeye çalışın. ( Avokado, tohum yağları, balık yağı..gibi)
Günde en az 2-3 litre su için.
Lif, vitamin, mineral ve enzimler için taze meyve ve sebzeleri tüketin. Lokal üretilen, organik ve mevsiminde olan sebze ve meyveleri tüketmeye özen gösterin.
Yemeklerinizi siz pişirin ve evde yemek yiyin.
Yemeklerinizi planlayın, gerekirse yanınızda götürün.
Fiziksel olarak aktif olun.
”İçindekiler” etiketlerini okuyun.

Exit mobile version