Süt Parası Nasıl Alınır?

Halk arasında ‘’süt parası’’ olarak bilinen emzirme ödeneği, çocuğu olan sigortalı vatandaşlara yapılan sosyal yardımlardandır. Doğum yapan vatandaşlara yardım amacıyla oluşturulan süt parası ödeneği, sadece sigortalı kadınlara değil, eşi sigortalı olarak çalışan ev hanımlarına da verilir.

Süt Parası Ne Kadar?

2008 yılında 50 liralık ödeme ile başlayan süt parası, her yıl artış göstererek, 2016 yılı için, 122 TL’ye ulaşmış durumda. Her doğum için, sadece 1 kereye mahsus olarak verilen süt parası, doğumdan sonraki 6 ay için ödenir.

süt parası nasıl alınır

Başvuru Nasıl Yapılır?

Süt parası, doğum yapmış olan sigortalılara veya sigortalı çalışanların eşlerine, kimlik tespit sitesi üzerinden verilir. Veriliş otomatiktir, herhangi bir belge şartı aranmaz. Ama bazı durumlarda, sisteme geç düşmesi gibi hadiseler yaşanabiliyor, bu durumda, bizzat giderek başvurmanız gerekiyor. Başvuru için, ikametinizin bulunduğu yerlerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ ne giderek, talep dilekçesi ve doğum raporu ile kişisel olarak başvurmanızda yarar var.

Başvuru İçin Gereken Belgeler;

-Talep formu,
-Doğum belgesi,
-Evlilik cüzdanı fotokopisi ve ve sigortalı kişiye ait ola bebeğin doğum tarihi itibari ile 120 gün hizmet süresinin bulunduğunu gösteren vizitedir.

Süt parası almak için, yukarıda anlatılan başvuruyu yaptığınız takdirde, iki gün içinde cevap verilir ve ödeme başlar. Ama bazı durumlarda, sistemsel problemler nedeniyle, bu sürede uzamalar yaşanabilir.

süt parası nasıl alınır

Kimler Süt Parası Alabilir, Şartları Nelerdir?

a-Hizmet akdine göre, yani 4/a’ya tabi, çalışan sigortalı vatandaşlar için, doğumdan önceki bir yıl içinde, en az 120 gün, kısa vadeli sigorta kolları priminin yatmış olması,

b- Kendi adına ve kendi hesabına çalışan, yani 4/b mensubu, sigortalılar için, doğumdan önceki bir yıl içerisinde, en az 120 günlük sigorta kolları priminin yatmış olması, ayrıca genel sağlık sigortası (GSS) dahil, primler ve primlere ilişkin her türlü borcun ödenmiş olması.

Süt parasını, sigortalı çalışan kadın veya sigortalı olmayan eşi doğum yapmış olan erkek alabilir. Sigortalı çalışanlar, BAĞ-KUR mensubu esnaflar, muhtarlar, çiftçiler ve şirket ortakları da, emzirme ödeneği/süt parası denen ödemeyi alabilirler.

süt parası nasıl alınır

Yukarıda anlatılan şartları sağlıyorsanız, internet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. Eğer orada, şartları sağlamanıza rağmen, adınızı göremiyorsanız, ikamet ettiğiniz yere en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne giderek, sorgulama ve başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Başvuru ya da tahsil işlemleri için, bireysel olarak, bizzat şubeye gidilmesi gerekir, vekâlet kabul edilmez. Hak kazanılan süt parası, Ziraat Bankası’ nda oluşturulan bir hesaba yatırılır ve sadece ödemeyi alacak kişiye ait kimlik belgesiyle gidilmesi durumunda, bankadan tahsil edilebilir.

Exit mobile version