Süet Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

süet ayakkabı nasıl temizlenir

Ayakkabılarınız ne kadar güzel ya da kaliteli olursa olsun bakımsız ve kirli ise şıklığınıza gölge düşürecektir. Sizin de mutlaka süet bir ayakkabıyı beğenip de temizliği zor diyerek almaktan vazgeçtiğiniz olmuştur. Halbuki, yağmurdan ıslanmış, çamur bulaşmış ya da tozlanmış süet ayakkabıları temizlemek düşünüldüğü kadar zor değildir. Süet ayakkabı nasıl temizlenir yazımızda anlattığımız yöntemleri evde kolayca uygulayabilirsiniz.

Süet ayakkabı nasıl temizlenir?

Süet ayakkabınızla yağmura yakalandınız diyelim. Eve döndüğünüzde ayakkabı üzerinde su ya da çamur lekelerinin oluştuğunu görebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk şey ayakkabıyı güneş görmeyen bir yerde oda sıcaklığında kurumaya bırakın. Kururken şekil bozukluğu oluşmaması için, süet ayakkabı içini kağıt havlu ya da havlu ile doldurmalısınız. Yumuşak süet ayakkabının içini gazete kağıdı ya da sert, köşeli herhangi bir şeyle doldurmayın. Derinin formunu bozarak iz kalmasına neden olabilir.

Tamamen kuruduğundan emin olduğunuzda tel fırça ya da süet fırçası ile kurumuş kirleri fırçalayın. Ayakkabının görünümünü bozmamak için fırçalama işlemi her zaman tek yöne doğru ve nazikçe yapılmalıdır.

Süet ayakkabıdaki leke nasıl çıkar?

Lekeler geçmediyse süet silgisi ile fazla bastırmadan lekenin üzerini silin. Evinizde süet silgisi yoksa kauçuk silgi ile de silebilirsiniz. Klasik yeşil silgiler genellikle kauçuk olurlar. Silme işlemi bittikten sonra süet koruma spreyini sıkarak temizliği tamamlayabilirsiniz. Süet silgisi ve süet koruma spreyini ayakkabı mağazalarından ya da alışveriş sitelerinden temin edebilirsiniz. Ayakkabılarınızın şeklinin bozulmaması için mutlaka içine yumuşak kağıt koyarak saklayın.

Herhangi bir leke yoksa dahi düzenli olarak süet ayakkabılarınızı temizlemelisiniz. Ayakkabılarınızı kaldırmadan önce fırça ile tek yöne doğru fırçalayıp sprey sıkın. 24 saat oda sıcaklığında kuru ve temiz bir alanda bekletin. Tamamen kuruduktan sonra kaldırın.

Süet ayakkabıda oluşan su lekesini çıkarmak için;

Süet ayakkabı yeni lekelenmişse temizlemek kolaydır. Fakat beklemiş ve kurumuş su lekelerini çıkarmak bazen zordur. Bunun için temiz mikrofiber bezi hafifçe ıslatın. Islak bezle ayakkabının tüm yüzeyini homojen şekilde nemlendirin. Eğer suyun geçiremediği bir leke olursa beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beze çok az sirke döküp lekeli yüzeyi temizleyin. Tek bölgede su lekesi oluşmaması için kirli alanı temizledikten sonra tüm ayakkabı eşit şekilde nemli bezle silin. Fazla suyu emmesi için sünger ya da kuru bez kullanın. Ardından nemli ayakkabının içine kuru bir havlu koyarak bir gece bekletin. Ertesi gün tüm yüzeyi süet fırçası ile fırçalayın.

Süet ayakkabıların tüyleri zamanla yüzeye yapışır ya da dökülür. Tüyleri kabartmak için ayakkabıyı su buharına tutun. Su buharına tutabilmek için en kolay yöntem ütü ya da kaynamış su kullanmaktır. Ütüyü buhar açık konumuna getirerek ayakkabıya değdirmeden buhar verebilirsiniz. Bu yöntem dışında geniş bir kapta su kaynatın. Ardından ayakkabıyı suya değdirmeyecek şekilde kabın üzerine tutabilirsiniz. Buhar ayakkabının nemlenmesine sebep olacaktır. Ayakkabınızı kuruduktan sonra fırçalayın. Süet ayakkabılarınızın yenilendiğini göreceksiniz.

Süet ayakkabı temizlerken dikkat edilmesi gerekenler:

Exit mobile version