Sarı Kantaron Çayı Nasıl İçilir?

Ülkemizde halk arasında mayasıl otu, kılıç otu, yara otu gibi isimlerle bilinen Sarı Kantaron doğal antidepresan olarak kullanılır. Bu sarı ve yıldız şeklinde çiçeklere sahip bitkiye; kendiliğinden yetişip bakıma ihtiyaç duymadığı için özellikle Avrupa ve Amerika’da tarla ve yol kenarlarında sıkça rastlanır. Sarı kantaronun Amerika ve Avrupa ülkelerindeki adı St.John’s Wort tur. Ülkemizde de ticari şekliyle satışı çoğunlukla bu isim ile yapılmaktadır. İsmini her yıl Haziran ayının 24’ünde (St.John’s günü) sarı çiçeklerini açmasından almaktadır. Hasat zamanı Haziran’da başlayıp Eylül’de son bulur. Çiçeklenme zamanları bitkinin çiçek ve tohum kısımları toplanıp kurutulur. Türkiye’de de diğer ülkelerde olduğu gibi yabani şekilde ırmak ve göl kenarlarında, ormanlık alanlarda yetişir. Ayrıca botanik bahçelerde özel olarak da yetiştirilmektedir.

Sarı kantaron (Hypericum perforatum) içeriğindeki Hiperisin ve psödohiperisin gibi bileşikler bitkinin %0.05-0.3’ünü oluşturan karakteristik bileşenleridir. Bunun yanında bitkide %0.9-5.0 oranında hiperforin ve adhiperforin ile yaklaşık %4 kadar çeşitli flavonoid türevi bileşikler bulunmaktadır. Hiperisin seretonin denilen mutluluk hormonunun kandaki seviyesini artırmaktadır.

Sarı Kantaron Çayının Faydaları

Sarı Kantaron çayının birincil kullanım alanı hafif ve orta seviye depresyon tedavisidir. Yapılan çalışmalar sarı kantaronun 1-3 aylık kullanımı depresyon tedavisinde etkili olduğunu göstermiştir.
Baş ağrısını azaltır.
Uyku düzensizliği sorununa iyi gelir.
Yaraları iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Ciltteki leke ve renk bozuklukları tedavisinde etkilidir.
Romatizmal ağrıların giderilmesinde yardımcıdır.
Menapoz kaynaklı ruhsal problemlerin, stresin azaltılmasında yardımcıdır.

Sarı Kantaron Çayı Nasıl İçilir?

2 çay kaşığı sarı kantaron üzerine 1 fincan sıcak su ilave edip 10 dakika bekleyin. 1-3 ay boyunca her gün 1 fincan içeceğiniz sarı kantaron çayı başta depresyon tedavisinde olmak üzere birçok alanda etki edecektir. Her seferinde taze olarak hazırlamalısınız. Sarı Kantaronu aktarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Niteliğine güvendiğiniz mümkünse markalı ürünü almanızı tavsiye ederiz. Kendi hazırlayacağınız sarı kantaron çayı dışında hazır paketli ürünleri de alarak daha pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.

Sarı Kantaron Çayı kullanımında dikkat edilmesi gerekenler

Depresyon ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. İnsanlar yaşamları boyunca belirli olaylar karşısında üzüntü, keder, kaygı, stres gibi tepkiler verirler. Bunların olması kadar doğal bir durum yoktur. Bu duyguların geçici depresif durumdan çıkması, uzaması ya da nedensiz yere oluşması halinde depresyondan söz edebiliriz. İçinde bulunduğunuz durumu en iyi teşhis edecek kişi uzman doktorunuzdur. Sarı kantaron ölçülü kullanıldığı, kullanım süresi 3 ayı geçmediği ve belirgin yan etkileri gözlemlemediğiniz takdirde hafif ve orta seviyeli depresyon tedavisinde etkilidir.

Hamilelik döneminde sarı kantaron çayı içilmemelidir.

Sarı kantaron güneş ışığına duyarlıdır. Çayı içtikten sonra güneş ışığına çıkmayın.

Exit mobile version