Sağlıklı Bir Uyku İçin Doğru Yatak Nasıl Seçilir?

İnsan yaşamının yaklaşık üçte birlik kısmının uykuda geçmesi nedeniyle doğru yatak seçimi hayat kalitesini de doğrudan etkilemektedir. Sağlıklı uykunun yanı sıra omurga sağlığı bakımından da önem taşıyan doğru yatak seçimi ile ilgili uzman görüşlerinden yararlanmak gerekmektedir. Uyku kalitesi, yaşam kalitesini de doğrudan etkilemektedir. Sağlıklı bir uyku için gereken ortamın sağlanamaması halinde uyku bozuklukları yaşanmakta ve bunun beraberinde de hem fiziksel hem de ruhsal rahatsızlıklar kendini göstermektedir.

Omurga Sağlığı İçin Doğru Yatak Nasıl Seçilir?

Doğru yatak, omurga sağlığının korunmasını sağlayacak yatış pozisyonunun alınabildiği yatak olarak tanımlanabilir. Omurga sağlığı açısından, omurga ve diskler üzerine en az yükün binmesini sağlayacak pozisyonu sağlayabilen yatakların seçimi, uzun vadede sağlık sorunlarının oluşmasını engellemektedir. Sağlıklı bir uyku açısından, omurganın normal duruş pozisyonunu uyku sırasında da sağlamak gereklidir. Çok yumuşak, çok sert ya da çok esnek yataklar bir süre sonra doğal duruş pozisyonunu koruyamadıklarından omurgayı ve diskleri zorlamakta ve bir süre sonra sırt, boyun ağrısı gibi omurgadan kaynaklı sorunlarla karşılaşılmaktadır.

Sağlıklı Uyku İçin Yatak Seçiminin Önemi

Tüm bedenimizin dinlendiği, vücudumuzun kendini yenilediği uyku sürecini olabildiğince kaliteli hale getirmek, yaşam kalitesinin de artmasını sağlayacaktır. Uyku süresince üzerinde yatılan yatak, uyku kalitesi konusunda en önemli unsurların başında gelmektedir. Doğru yatağı seçebilmek için dikkat edilecek konulara ana başlıklar halinde değinmek gerekirse;

Gelişen teknoloji ile birlikte yataklarda da çeşitlilik artmıştır. Ortopedik yataklar omurga sağlığı kadar uyku kalitesinde de etkili olduğundan son yıllarda en fazla tercih edilen yatak çeşitleri arasına girmiştir.
Yatağın ölçülerinden sertliğine, kullanılan kumaş türünden yaylarının esnekliğine kadar pek çok değişken söz konusudur. Piyasada bulunan çeşitlerin artmasıyla birlikte, doğru yatağı seçebilmek için seçenekler de artmıştır. Her yatak herkes için uygun olmayabileceği gibi, ilk alındığında rahat edilen bir yatağın ne kadar süreyle özelliklerini koruyacağını da kestirmek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle, uyku kalitesinin düştüğü hissedildiğinde, yatak ile ilgili bir sorun olup olmadığı da düşünülmelidir.

Exit mobile version