Protein Tozu Nasıl İçilir?

Protein Tozu Nedir?

Sporcular, kas kaybı yaşayan hastalar, günlük protein ihtiyacını besinlerden karşılamakta zorlanan kişiler ek besinlere yönelirler. Yöneldikleri bu ek besinlerin başlıcası olan protein tozu doğal maddelerden yapıldığı için sağlıklı bir besin türüdür.

Protein tozu doğru ölçülerde, doğru şekil ve zamanlarda kullanılırsa vücudun protein ihtiyacını karşılamada oldukça faydalı takviyelerdir.

Protein tozu çeşitleri nelerdir?

Whey protein tozu:

İngilizce bir kelime olan whey peynir altı suyu anlamına gelir. Peynir üretimi aşamasında oluşan peynir altı suyundan imal edilen bir üründür. Kоnsantre еdilmiş (concentrated), izоle edilmiş (isolatеd) veya hіdrolіze еdilmiş (hydrоlyzed) şekillerde üretilmektedir. Kana en hızlı karışan ve dünyada en çok kullanılan protein tozudur. Whey protein tozu; kahvaltı esnasında, gün içerisinde ara öğünde, antrenmandan önce, antrenmandan sonra, akşam yatmadan önce rahatlıkla kullanılabilir.

Kazein Proteini:

Süt proteini olarak anılır. Whey gibi sütün içerisinde bulunan bir proteindir. Kazein protein tozu sütten izole edilip üretilir, genellikle inek sütü kullanılır. Kazein protein tozu kana yavaş karışır ve yavaş sindirilir. Kazein protein tozu, özellikle akşam yatmadan hemen önce kullanılması durumunda, kasların ihtiyacı olan aminoasitleri hücrelere taşıyarak vücutta daha uzun süre protein dengesini sağlayacaktır. Kahvaltı sırasında alındığı takdirde de gün boyunca aminoasitlerin dengeli dalgalanmasını sağlar. Vücudunuzun uzun süreli protein beslenmesine ihtiyaç duyduğu zamanlar da kazein protein tozu ideal bir supplementtir.

Yumurta Akı Proteini Tozu:

Yumurta akı, fazla oranda su içermekte ve kuru maddesinin tamamına yakın bir kısmı proteinden oluşmaktadır. Whey proteine orana daha yavaş emilime sahiptir.

Soya Proteini Tozu:

Soya bitkisinden üretilir. Tamamen bitkisel yollardan elde edilen soya proteini tozu daha çok vejetaryen kişiler tarafından kullanılır. Menopoz döneminde kullanımının faydaları araştırmalarla kanıtlanmıştır. Soya proteini isoflavin içerir, isoflavinler menopoz şikayetlerinin azalmasında ve kemik yoğunluğunun güçlendirilmesinde kullanılır.

Buğday Proteini Tozu:

Bitkisel bir supplement olup vejetaryenler tarafından kullanılmaktadır. Sindirimi uzun sürmektedir. Sporcular tarafından antrenman öncesi ya da gün içinde rahatlıkla kullanılabilir.

Protein Tozu Kullanımı

Günlük protein ihtiyacı kilonuz başına 0-8 gr ile 4 gr arasında değişir. Günlük protein ihtiyacının bu kadar değişken olmasının sebepleri yaşınız, cinsiyetiniz, yaptığınız iş, spor gibi etkenlere bağlıdır. Bu yüzden protein tozu takviyesi kullanırken beslenme programınızı, kilo alıp almama isteğinizi ve az önce saydığımız etkenleri de göz önünde bulundurmalısınız.

Protein Tozları çok farklı şekillerde tüketilir. En çok süt, su ya da meyve suları ile karıştırılarak içilir. Su ya da süt ile içecekseniz ihtiyacınız olan shaker’dır. Shaker kokteyl yapımında da kullanılan pratik bir karıştırma kabıdır.

Protein Tozu Nasıl İçilir?

Exit mobile version