Parmak Şişmesi Neden Olur?

Bazı günler parmaklarınızın normalde olduğundan daha farklı göründüğünü fark edebilirsiniz. Parmak şişmesi çoğu zaman zor hareket ettirme, gerginlik, ağrı ya da uyuşma şeklinde belirti gösterir. Genellikle basit ve geçici sağlık problemlerine işaret eden parmak şişmesi, nadir olarak daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi de olabilir. Parmak şişmesi neden olur sorusunun 13 farklı yanıtını yazımızda tüm detaylarıyla bulabilirsiniz.

Parmak Şişmesi Nedenleri

Ödem

Dokularda ve eklemlerde aşırı miktarda sıvı birikmesi sonucu parmaklar şişebilir. Sıvı birikmesi bazen tek bir parmakta bazen de tüm elinizde görülebilir. Akşamları yüzüklerinizi çıkarmakta zorluk çekiyorsanız ya da hafif bir gerginlik hissediyorsanız büyük ihtimalle sıvı birikmesi kaynaklı bir şişme sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bunun sebebi çok tuzlu bir yemek olabilir. Sıvı birikmesi bir iki gün içinde iyileşir.

Enfeksiyonlar

Enfeksiyonlar parmak şişmelerinin en yaygın nedenlerinden biridir. Çoğu zaman ağrılı, iltihaplı ve şiş bir deri ile kendini gösterir. Halk arasında dolama olarak bilinen paronişi, parmak şişmesine neden olur. Tırnak çevresindeki dokunun bakteri ve mantar kaynaklı enfekte olmasıyla paronişi meydana gelir.

Son parmak boğumunda gerginlik, kaşıntı ve ağrı hissi ile kendini belli eder. Erken evrede soğuk kompres, ileri evrede sıcak kompres önerilir. Kısa sürede geçmediği ya da apse oluştuğu durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Egzersiz

Egzersiz sırasında, kalp, akciğer ve kaslarda oksijen kullanımı artar. Bu bölgelere kan akışı artarken ellerinize daha az kan akar. Küçük kan damarları vücutta olan değişime tepki vererek genişler ve parmaklar şişer. Özellikle yürüyüş ve koşu egzersizleri yaparken vücuttaki diğer bölgelere oranla eller oldukça az hareket eder.

Ellerdeki hareketsizlik, burada kan birikmesine ve karıncalanma hissine neden olur. Şişme ve ağırlık hissi, egzersiz sonrası geçer. Geçmediği durumlarda damar tıkanıklığı gibi ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Bu durumda tıbbi yardım almanız gerekir.

Sıcaklık

Havaların sıcak olduğu günlerde parmak şişmesi sorununa daha sık rastlanır. Sıcağın ve nemin etkisiyle damarların genişlemesi ellerde, ayaklarda, yüzde ödem oluşumuna neden olabilir. Yaz aylarında ödem şikâyetlerinizde artış oluyorsa su tüketimini azaltıp egzersiz yapmayı deneyebilirsiniz.

Yaralanma

Zedelenme, burkulma ya da kırık gibi yaralanmalar parmaklarınızın şişmesine neden olabilir. Bu durumda soğuk kompres uygulayıp ellerinizi dinlendirin. Parmaklarınızı hareket ettiremiyorsanız ya da şişlik ve ağrı dinmiyorsa birkaç gün içinde geçmediyse acil olarak sağlık kuruluşuna başvurun.

Romatoid Artrit

Eklemleri ve kıkırdak dokuları etkileyen romatoid artrit semptomları genellikle ilk olarak ellerde görülür. Parmakta şişlik, ağrı ve sertliğe neden olur. Her iki elde de benzer belirtiler oluşur.

Psoriatik Artrit

Sedef hastalığına sahip olan kişilerde görülebilir. El ve ayak parmaklarında şişlik, ağrı, kızarıklık ve sertlik ile kendini belli eder. Her iki tarafta görülebildiği gibi tek taraflı artrit de gelişebilir.

Gut

Gut hastalığı, başta ayak parmakları olmak üzere farklı eklem yerlerinde şişlik, ağrı ve sıcaklığa neden olabilir. Kırmızı et, sakatat ve kabuklu deniz canlıların çok fazla tüketilmesi vücutta ürik asit birikmesine yol açar. Biriken ürik asit kristalleri guta neden olabilir.

İlaç Kullanımı

Bazı ilaçların yan etkileri arasında parmak şişmesi de yer alır. Reçetesiz satılan NSAİİ sınıfındaki ibuprofen, naproksen, aspirin, diklofenak gibi ağrı kesiciler, diyabet ve tansiyon ilaçları, hormon tedavisinde kullanılan ilaçlar parmak şişliğine neden olabilir. Genellikle bir süre sonra şikâyetler azalır.

Fakat ileri düzeyde bir şişlik, ağrı ve kızarıklık olduğu durumlarda doktorunuza danışmanız gerekir. İlaç değişimi ya da tamamen kesilmesi söz konusu olabilir.

Karpal Tünel Sendromu

Tek el ya da her iki elin ilk üç parmağını etkileyen karpal tünel sendromu ağrı, uyuşukluk ve karıncalanma yanında şişliğe de sebep olabilir. Median sinir üzerindeki baskı şikâyetlerin ana kaynağıdır. Tedavi edilebilir bir hastalık olup kalıcı hasara yol açmaz. El ve parmaklarınızda karıncalanma ve uyuşma varsa karpal tünel sendromuna işaret ediyor olabilir.

Tetik parmak

Hareket esnasında parmakların kitlenmesi veya kasılması durumuna tetik parmak denir. Tekrarlayan hareket ya da zorlayıcı hareket neticesinde oluşabilir. Tetik parmak, şişliğe ve ağrıya neden olur. Parmakların kasılması, hareketle birlikte “tık” sesi gelmesi, kitlenme gibi durumlarda doktora başvurulması gerekir. İlaç tedavisi veya atel kullanımı gerektirebilir.

Böbrek hastalığı

Böbreklerin işlevini yeteri kadar yerine getiremediği durumlarda vücudun farklı noktalarında belirtiler baş gösterir. Sabahları uyandığınızda el, ayak ve göz kapaklarınızda ödem meydana gelebilir. Böbrek rahatsızlıkları erken teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilir veya kontrol altına alınabilir.

Gebelik

Hamilelikte ödem oluşumu oldukça yaygın bir problemdir ve bu durum el ve ayaklarda şişliğe yol açar. Basit egzersizler, dikkatli tuz kullanımı gibi önlemlerle şişlik azaltılabilir. Gebeliğin ikinci veya üçüncü trimester döneminde meydana gelen el ve ayak şişmelerine, aşırı baş ağrısı, görme bozukluğu, yüzde şişlik, nefes alma zorluğu, baş dönmesi ve kusma gibi belirtiler de eşlik ediyorsa preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesinden şüphelenir. En kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Exit mobile version