Organik Gıda Nasıl Anlaşılır?

Gıda üretiminin inanılmaz bir düzeye çıktığı çağımızda, gıdaların organik oluşu da önem kazandı. Her aşamasında kimyasal maddelere ve genetik müdahalelere maruz kalan besin maddelerinin yol açabileceği sağlık sorunları, insanları sağlık ve organik gıda aramaya yöneltti. Bu nedenle, organik gıda pazarı, geçen her gün genişliyor. Genişleyen bu pazar, daha sağlıklı ve doğal gıda maddelerine ulaşmak için, yeterince alternatif bulabilmemizi sağlıyor.

Hormonlara maruz kalmayan, obezite gibi çağın getirdiği ve çok sık rastlanan hastalıklara yakalanmamıza sebep olmayacak besin maddeleri, doğal ortamlarında ve gerekli koşullarda, zararlı maddeler içermeyen organik gıdalardır.

Organik Tarım Nedir?

Organik tarım ifadesi, biraz açacak olursak, tarlaya ekiminden sofraya ulaşmasına kadar içine hiçbir kimyasal bulaşmamış, hiçbir yabancı maddeye maruz kalmamış gıdaların üretimidir.

Organik tarım; doğaya ve insana zarar vermeyecek şekilde yapılan üretim yöntemidir. Organik tarım sertifikası alacak ürün ya da ürünlerin; uzun süredir geleneksel tarım yapılmamış toprakta üretilmesi gerekmektedir. Organik gıda sertifikası süreci, oldukça uzun bir süreçtir. Toprağın, kullanılan bütün ham maddelerin, üretim şeklinin, depolama, ambalajlama şeklinin, tesisin; kontrolü, denetlenmesi, analizleri sürecini içerir. Uygun görüldüğü takdirde; organik gıda sertifikası verilir. Denetlemeler de haberli, habersiz şekilde sürekli devam ettirilir. Görüldüğü üzere kolay bir süreç değildir. Konvansiyonel tarıma göre fiyatlarının yüksek olmasının en büyük sebebi de budur.

Türkiye’de organik tarım sektörüne yönelik uygulamalar ve kurallar, 5262 numaralı “Organik Tarım Kanunu” ve “Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik” ile belirlenmiştir. Ülkemizde organik tarım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler bu kanun hükümlerine uymak zorundadır.

Organik gıda kavramının yaygınlaşması, konvansiyonel ürünlere oranla yüksek fiyatlı olması ve özellikle çocuklu aileler tarafında aranan ürünler olması sebebiyle; piyasada bazı satıcıların tam organik olmayan ürünleri de organik etiketiyle satmaya başladıklarını görüyoruz. Bir gıdaya ederinden fazla ücret ödemek; üstelik organik olduğunu düşünerek yediğimiz, yedirdiğimiz ürünlerin aslında masum olmadığını öğrenmek oldukça can sıkıcı. Organik tarım sertifikalı, denetlemeye tabi ve düzenli analizleri yapılan tesislerin gerçekleştirdiği üretim yöntemidir. Pazarda, marketlerde görebileceğiniz; hormonsuz, köy mahsulü, doğal gibi ibarelerle pazarlanan ürünler; ürünün organik olduğunu göstermez. Bu tarz durumlara maruz kalmamak için organik gıdayı tanımanın birçok yöntemi vardır.

Organik gıda nasıl anlaşılır?

Exit mobile version