Okaliptüs Çayı Nasıl İçilir?

Okaliptüs bitkisi, dünyanın en uzun ağaçlarındandır ve anavatanı Avustralya’dır. Okaliptüs bitkisinin 700’den fazla çeşidi bulunur. Uzun ve iri gövdeleri sayesinde okaliptüs ağacı, bünyesinde 200 – 1000 litre civarında su bulundurabilir. Bu özelliği sayesinde bataklık kurutucu etkisi vardır.

Günümüzde Avustralya dışında Yeni Gine ve Endonezya’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen ağaç, tropikal iklimi sever. Yunanca “iyi” anlamına gelen “eu” ve “korunan” anlamına gelen “kalyptos” sözcüklerinden türemiştir.

Yüzyıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan okaliptüs, hızlı büyüdüğü için mobilya sektöründe de kullanılmaktadır. Okaliptüs yaprakları, öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan öksürük şurubu, pastil gibi ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Okaliptus yapraklarından yapılan okaliptus çayı da özellikle kış aylarında tüketildiğinde birçok fayda sağlar.

Okaliptüs Çayının Faydaları Nelerdir?

Öksürüğe iyi gelir.
Bronşit, nezle ve grip tedavisinde kullanılır.
Dişeti hastalıklarına karşı koruma sağlar.
Boğaz ağrısına iyi gelir.
Ağız kokusunu önler.
Kan şekerini düşürür.

Okaliptüs Çayı Nasıl İçilir?

1 bardak kaynamış suyun içine 1-2 çay kaşığı kurutulmuş okaliptüs yaprağı atın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin.
Dilediğiniz takdirde balla tatlandırabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:
Okaliptüs çayının fazla tüketimi, mide bulantısı, kusma ve ishale yol açabilir. Bu nedenle günde 2 bardaktan fazla tüketilmesi önerilmez.
Eğer astım ya da bronşit için hazırlıyorsanız içine 1 gram kadar kekik yaprağı eklerseniz, okaliptüs çayınızın etkisi artar.
Düzenli kullanıma başlamadan önce doktora danışmanızı tavsiye ederiz.

Exit mobile version