Kojik Asit Nedir? Kojik Asit Ne İşe Yarar?

Cilt bakım ürünleri, farklı cilt sorunlarını çözmek için çok çeşitli bileşenlerle destekleniyor. Problemli ciltlerin görünümünü iyileştirmek için oldukça iyi çalışan bir bileşenden bahsetmek istiyoruz. Özellikle lekeli ciltler için etkinliği kanıtlanmış daha parlak ve eşit bir cilt tonu sağlayan kojik asit, dermotologlar tarafından en çok önerilen doğal bileşenlerden biri olarak kabul ediliyor.

Kojik Asit Nedir?

Mantarlardan elde edilen doğal bir metabolit olan kojik asit, güneş hasarı, hormonal dengesizlik, hamilelik gibi durumların neden olduğu cilt rengi bozukluklarını iyileştirmek amacıyla kullanılıyor.

Kojik asit, melanin üretiminde gerekli olan bir enzimi inhibe ederek cildin pigment üretimini engelliyor. Melanin üreten aminoasit tirozin oluşumunu engelleyerek ciltteki koyu lekelerin solmasına ve beyazlaşmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda bir miktar antioksidan koruma sağlıyor.

Lenk giderici ve beyazlatıcı kozmetik içeriklerinden biri olan bu bileşen, tek başına ya da glikonik asit ve hidrokinon gibi farklı renk açıcı bileşenlerle birlikte kullanılabilir.

Kojik Asidin Cilde Faydaları

Kojik asit, hiperpigmentasyonun neden olduğu renk değişiminin görünümünü iyileştirir. Bronzlaşma ya da iltihap sonrası oluşan hiperpigmentasyon, cilt tabakasında meydana gelen melanin fazlalığını ya da melaninin eşit şekilde dağılmadığı durumları ifade eder.

Cildi soyarak beyazlatan diğer asit bileşenlerinin aksine direkt melanin üretimini engellediği için, beyazlatıcı ürünleri tolere etmekte zorlanan ciltler için oldukça iyi çalışan güvenilir bir alternatif sunar. Ayrıca beyazlatıcı asit bileşenleri gibi cildin aşırı beyaz görünmesine neden olmaz. Koyu tenli kişiler için daha iyi bir görünüm sunar.

Melanin sentezi sırasında aktif görevi olan tirozinaz enzimini bloke eden bu doğal bileşen, yüzeysel lekelerin giderilmesinde oldukça iyi çalışır.

Kojik asidin faydaları içinde antioksidan işlevi de yer alır. Güneş hasarının neden olduğu serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltarak iyi bir antioksidan görevi görür.

Kojik Asit Nasıl Kullanılır?

Kojik asit, serum, krem, temizleyici ve sabun gibi farklı kozmetik ürünlerin içeriklerinde kullanılır. Yüz, boyun ve eller başta olmak üzere cildin lekeli bölgelerinde topikal olarak uygulanır.

Kojik asit kullanımı öncesi mutlaka bir dermatologla görüşün. Melanin üretimini engelleyen doğal bir bileşen olması sebebiyle farklı yan etkilere maruz kalmamanız için dermatolog görüşü oldukça önemlidir. Cilt lekelerini gidermek için kojik asit tedavisi tek başına kullanılabildiği gibi kojik asit içeren serum ve krem formları da tercih edilebilir.

Hassas bir cilde sahipseniz kojik asitin cildiniz tarafından tolere edilebilmesi için ilk başta günlük rutininize dahil etmeyin. Haftada 3 kez olmak üzere serum ve krem ürünlerini güvenle kullanabilirsiniz.

Kojik asit içeren cilt bakım ürünleri, temiz cilde gece yatmadan önce eşit şekilde sürülerek kullanılır. Cilt lekelerinin giderilmesinde daha etkili olması için kojik asitli temizleyicilerle birlikte kullanılabilir.

Cildiniz alıştıktan sonra günlük bakım rutininize ekleyerek her gün kullanabilirsiniz. Üretici ya da dermotolog aksini belirtmediği sürece 1 aylık kullanım sonrası 2-3 hafta ara verilmesi tavsiye edilir.

Exit mobile version