Kışlık Kıyafetler Nasıl Saklanır?

Havalar ısınmaya başladığında, baharlık ve yazlık kıyafetlere yer açabilmek için kışlık kıyafetlerin kaldırılması ihtiyacı ortaya çıkıyor. Evlerin küçük olması ve dolap sistemlerinin yetersizliği, maalesef tüm giysileri elimizin altında tutacak kadar alan kullanımına izin vermiyor. Kışlık kıyafetleri kaldırmak ve doğru şekilde depolamak için neler yapmalısınız ve hangi yanlışlardan kaçınmalısınız bunlardan bahsedeceğiz. Kışlık kıyafetler nasıl saklanır ve en iyi şekilde nasıl korunur hepsini ipuçlarıyla birlikte öğrenin. Böylece hem evinizdeki alandan daha etkili şekilde yararlanabilir hem de kışlıklarınızı uzun süre kullanabilirsiniz.

1- Kıyafetleri Ayıklamakla Başlayın

Kışlık kıyafetleri, tümünü görebileceğiniz geniş bir alana alın. Kıyafetler içinde artık kullanılmayacak durumda olanlar ya da gelecek sezonda giymek istemediklerinizi ayırın. Kullanılacak durumda olanları bağışlamak için bir kutu, atılacaklar için bir kutu yapın.

Kıyafetlerin içinde tamir görmesi gerekenleri de ayırın ve depolama işlemi öncesi bu işi halledin. Tüm kıyafetleri kaldırdıktan sonra dışarıda tamir bekleyen giysi kalması dağınıklığa sebep olur.

2- Kaldırmadan Önce Giysileri Temizleyin

Kışlık giysileri temiz kaldırmak önemlidir. Üzerinde leke veya koku bulunan kıyafetleri saklamak, sadece lekelerin daha sonra çıkarılmasını zorlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda böcekleri ve zararlı canlıları da çekebilir.

Çamaşır makinesinde yıkayabileceklerinizi yıkayıp kurutun. Kuru temizlemeye gitmesi gerekenleri organize edin. Tüm kıyafetler ve aksesuarlar temizlendikten sonra depolama adımına geçebilirsiniz. Kışlık Giysiler Nasıl Yıkanır?

3- Hangi Giysileri Nasıl Saklamanız Gerektiğini Öğrenin

Kışlık kıyafetlerin birçoğu yün içeriklerle üretilir. Yünlü giysiler, asıldığı takdirde süner ve formunu kaybeder. Bu nedenle, yün içeriklere sahip kazak ve hırka gibi kıyafetleri katlayarak kaldırmanız gerekir. Kışlık kazak ve hırkaları Konmari katlama metodu ile daha az yer kaplayacak ve düzenli kalacak şekilde katlayıp kaldırabilirsiniz.

Mont, kaban ve palto gibi giysileri rahatlıkla asarak muhafaza edebilirsiniz. Eğer dış giysilerinizi asacak alanınız varsa onları elbise kılıfına koyarak asın. Böylece toz ve kokudan uzun süre koruyabilirsiniz.

Kabanların ve deri ceketlerin formu bozulabileceği için onları asarak saklamak en iyi yöntemdir. Tel askı kullanmaktan kaçının, bunun yerine ahşap ya da yastıklı askı tercih edebilirsiniz. Yumuşak yapıdaki montları katlayarak da kaldırabilirsiniz.  Deri ceket ve montları kaldırmadan önce mutlaka temizleyip bakımını yapmalısınız. Böylece daha uzun yıllar sorunsuz kullanabilirsiniz. Deri mont nasıl temizlenir?

4- Kumaş Saklama Kutuları ve Hurç Kullanın

Plastik kutular, giysilerin ve aksesuarların hava almasını engeller. Nefes almayan naylon elbise kılıfları, poşetler ve plastik kutular, uzun süreli muhafazalarda giysilerin sararmasına, küflenmesine ve kötü kokmasına neden olabilir.

Kışlık kıyafetleri saklamak için en iyi araçlar, pamuk, keten ya da nefes alabilen tela kumaştan üretilmiş hurç, kutu ve kılıflardır.

5- Güvelerden Koruma

Güveler giysilere zarar veren canlıların başında gelir. Kışlık kıyafetleri kaldırmadan önce güvelerle baş edebilecek birkaç yöntemden birini uygulayabilirsiniz. Kıyafetleri muhafaza edeceğiniz alanları sirkeli su ile silin.

Kıyafetlerin arasına, dolap içlerine lavanta kesesi, sedir ağacı, limon kabuğu koyabilirsiniz. Eskiden en çok başvurulan naftalin, insan sağlığına zararlı olması nedeniyle artık uzmanlarca önerilmiyor. Naftalin yerine doğal güve kovucu ürünlerden birini tercih edin.

6- Serin ve kuru yerde saklayın

Kışlık kıyafetleri kaldırmak için en çok baza içleri ve dolap üstleri tercih edilir. Bazalar, kıyafetleri saklamak için uygun alanlardır. Fakat evinizde rutubet sorunu varsa dolap üstleri, giysilerin nemlenmesine ve küflenmesine neden olabilir. Aynı şekilde müstakil evlerde tavan arası ve bodrum katlar da kıyafetleri saklamak için uygun alanlar değildir.

Kaldırmak için hazırladığınız eşyaları, günlük kullanılan dolap ve raflardan mümkün olduğunca bağımsız, karanlık ve serin alanlarda saklayın. Bunun için yatak altları, baza ve az kullanılan misafir odasını tercih edebilirsiniz.

Eşyaları sakladığınız odanın havalandırılabilir olmasına özen gösterin. Eğer rutubet sorununuz varsa nem alıcı tabletleri, depolama alanın yakınlarına koyarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Exit mobile version