Kış Çayı Nasıl Yapılır?

kış çayı tarifi

Yaz aylarında tadını unuttuğumuz ıhlamur, ada çayı, zencefil kavanozlarını mutfakta baş köşeye yerleştirdiysek kış yüzünü göstermiş demektir. Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı ve gribe iyi gelen bitki çaylarını tek başına içmek yerine oldukça etkili bir karışımla kış çayı hazırlayabilirsiniz. Düzenli olarak içilen kış çayı, vücut direncini arttırıp bağışıklığı güçlendireceği için hastalığa yakalanma riskini de düşürecektir.

Sizlere aktar ya da marketlerden kolayca temin edebileceğiniz malzemelerle kış çayını nasıl hazırlayacağınızı anlatmadan önce faydalarından bahsetmek istiyoruz.

Kış Çayının Faydaları

Kış çayı vücudun enfeksiyona karşı savunmasını arttırır. Bağışıklığı güçlendirir. Hastalıktan korunmaya yardımcı olur. Bu sebeple kış çayını içmek için hasta olmayı beklemeyin.

Karın ağrısı, bağırsak ağrısı ve adet sancısını hafifletir. Özellikle bağırsak gazlarından şikayetçiyseniz yemeklerden sonra içeceğiniz 1 fincan kış çayı rahatlamanızı sağlar.

Boğaz ağrısı, öksürük ve nezleye iyi gelir. Ağrıyı hafifletir ve boğazı rahatlatır.

Kış aylarında gün ışığının azlığı, soğuk havanın etkisiyle genellikle daha depresif bir ruh halinde oluruz. Kış çayı gerginliğin ve stresin azaltılmasına yardımcı olur.

Halsizlik ve yorgunluğu giderir. Daha iyi hissetmenizi sağlar. Kışın vücut ağrıları, yılın diğer zamanlarına göre daha fazla hissedilir. Çayın verdiği sıcaklık, anti-enflamatuar özellikleriyle birlikte eklem ağrılarını hafifletir.

Kış Çayı İçin Gereken Malzemeler

Kış çayını büyük bir kavanoz içinde fazlaca hazırlayıp uzun süre kullanabileceğiniz gibi, tek demlik için tek seferlik de hazırlayabilirsiniz. Aşağıda vereceğimiz ölçüler birkaç kez demleyebileceğiniz miktarda olacak. Portakal, elma kabuğu gibi malzemeleri kurusu olmadığı takdirde; karışıma dahil etmeyip her seferinde taze olarak eklemeniz gerektiğini unutmayın.

3 yemek kaşığı ıhlamur
3 yemek kaşığı adaçayı, (dal halinde ise 3 dal adaçayı)
2 yemek kaşığı papatya
2 yemek kaşığı kuşburnu
2 yemek kaşığı hibiskus
3-4 adet karanfil
1 ya da 2 adet tarçın kabuğu (birkaç parçaya ayıracak şekilde kırın)
2 adet zencefil
Elma kabuğu
Portakal kabuğu
Limon
Bal

Kış Çayı Nasıl Yapılır?

Taze malzemeler haricindeki tüm baharat ve bitkileri bir kapta karıştırın. Karışımını hava almayan kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz. İçme suyunu kaynatın. Kaynadıktan sonra ısının 80 dereceye kadar düşmesini bekleyin. Demliğe ya da french press içine, 1 kupa çay için 1,5 tatlı kaşığı kış çayı karışımından atın. Üzerine sıcak suyu ekleyip 5 dakika demlenmesini bekleyin. Süzdükten sonra arzuya göre limon ve bal ile tatlandırabilirsiniz. Her gün düzenli olarak 1 fincan içtiğiniz takdirde vücudunuz hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir.

Exit mobile version