Kinoa Nedir? Nasıl Yenir?

Güney Amerika başta olmak üzere ABD ve Avrupa ülkelerinde yaygın olarak tüketilse de ülkemizde henüz yeni keşfedilen kinoa bitkisinin yemişlerinden elde edilen bir tahıl türüdür.

Kinoada tıpkı chia tohumu gibi asırlar önce yaşamış uygarlıklardan bu yana kullanılan ve bilinen bir bitkidir. Öyleki Güney Amerika’daki yerli halkı İnkalar zamanında yetiştirilip, tüketildiği arkeolojik keşifler sırasında kanıtlanmıştır.

Kinoanın son yıllarda bu kadar popülerleşmesinin nedeni besin değerinin çok yüksek olması ve vücut için gerekli tüm aminoasitleri içermesidir.

A, B, C, D ve K vitaminlerini içeren kinoa, ayrıca kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bol miktarda lif içermektedir. Kinoada bulunan lif kabızlığa, demir ise kansızlığa iyi gelir. İçerdiği süperoksit dismutaz enziminin yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır ve cildi yıpranmaya karşı korur.

Doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin hücreleri hırpalamasını engelleyerek kanser hastalığını da önlemiş olur. Ayrıca içeriğindeki lignin pek çok kanser türlerine karşı koruyucu etki göstermekte ve kalbi güçlendirmektedir. Aynı zamanda antioksidandır ve bahar alerjilerine karşı destek sağlar.

Kinoa Nasıl Yenir?

Pilavlarda:
Tadı ve kokusu baskın değildir, kendine özgü bir aroması vardır. Kinoa pirinç veya arpa gibi pişirilebilir. Ancak pişirme süresi pilava göre daha kısadır dolayısıyla 10-15 dakika yeterli gelecektir. Kinoayı bulguru ve pirincin kullanıldığı tüm yemeklerde kullanabilirsiniz.

Çorbalarda:
Özellikle taneli çorbalar yaptığınızda arpa ve ya pirinç yerine kinoa katabilirsiniz.

Garnitür:
Patates, sebze garnitürü hazırlamak yerine kinoayı taze soğan ya da biberli pişirebilirsiniz. Et ve tavuk gibi yemeklerin yanına çok yakıştığını söyleyebiliriz.

Salatalar:
Haşladığınız kinoayı karışık yeşillik ve ceviz ile salatalarınızda da kullanabilirsiniz. Haşlamadan kullanmak isterseniz de filizlendirme yöntemini deneyebilirsiniz.

Müsli:
Süt ile haşlayıp ve ya kavurup irice dövdükten sonra müslilere ekleyebilirsiniz.

Kinoa Nasıl Pişirilir?

Paketi açtığınızda kullanacağınız kadar kinoayı yarım saat suda bekletin. Sonra kabuğundaki saponin maddesinin acı tadının yok olması için aynı pirinç yıkar gibi akan soğuk suyun altında tel süzgecin içinde ovalayarak iyice yıkayın ve süzün.

Eğer suda bekletecek zamanınız yoksa akan suda iyice yıkayın. 1 ölçü kinoa için 2 ölçü sıvı kullanılmalıdır. Su yerine tavuk veya et suyu da kullanabilirsiniz. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ısısını azaltın. Kısık ateşte 12-15 dakika kadar pişirin.

Daha sonra tencereyi ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin. Pişen kinoa taneleri şeffaflaşır ve dışında belirgin beyaz spiral çizgiler oluşur. Bu görüntüyü gördüğünüzde kinoanız pişmiş demektir.

Exit mobile version