Kedinizi Evde Nasıl Yalnız Bırakırsınız?

Evcil hayvanlar hepimizin can dostlarıdır. Çoğunlukla kedi ve köpek besleriz evimizde, bakışları, sesleri, sevgi isteme şekilleri, ayrı ayrı çok tatlıdır ve biz birçok zaman bulamadığımız dostluğu onlarda buluruz. Onları evlat olarak görür, bağrımıza basarız. Sevinçleri sevincimiz, üzüntüleri üzüntümüz, acıları acımız olur, kalbimize oturur. Hal böyle olunca, kediyi evde yalnız bırakmak, bin bir dert, bin bir mesele halini alır. Özellikle kediler gibi sürekli ilgiye ve sevgiye ihtiyacı olan hayvanlar söz konusu olduğunda, bu mesele daha da zorlaşır.

Diyelim ki, bir seyahate çıkmanız gerekiyor ve kedinizi emanet edeceğiniz kimse yok. Aileniz, akrabalarınız, arkadaşlarınız, hiçbiri müsait değil veya istemiyor. Bu durumda ne yapmanız, nelere dikkat etmeniz gerekir?

Kediler, köpeklere nazaran, daha az bakım gerektiren hayvanlardır. Örneğin, köpeklerin günde iki defa gezdirilmesi gerekirken, kediler için böyle bir zorunluluk söz konusu değildir. Durumun böyle olması, onları uzun süre yalnız bırakabileceğiniz anlamına kesinlikle gelmez. Seyahate giderken kediler için birkaç opsiyon vardır. Bunlar; evde yalnız kalması, bir yakınınıza bırakmak ya da kedi pansiyonuna bırakmak. Eğer seyahatiniz çok uzun sürmeyecekse kedinin bildiği, alışkın olduğu ortamda yani evinde kalması en doğrusudur.

Kedinizi Evde Nasıl Bırakırsınız

Kedinizi Yalnız Bırakırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kediler yeterli mama,su ve kum ile 24 saat yalnız kalabilen hayvanlardır. Çok zorunlu durumlarda, 36 veya 48 saat gibi sürelere varabilecek olsa da, kedinizin zarar görmemesi ve yalnızlığın onu kötü etkilememesi için güvenlik tedbirlerini almalı, mümkünse bir yakınınızdan gün içinde ya da gün aşırı kedinizi kontrol etmek için eve uğramasını istemelisiniz. Gerekli önlemleri almadan uzun süreli evden ayrıldığınızda; açlık, susuzluk, depresyon, hastalık gibi sebeplerle kedi ölümüne varan sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Kediler için doğru bakım süresi, günde en az 1 kez onların ihtiyaçlarıyla ilgilenmektir. Birisinin günde en az 1 kere, maksimum gün aşırı kediyi yoklaması, suyunu değiştirmesi ve kedinin hoşuna giden bir yaş mamayı vermesi gerekir.

Kedinizi Evde Nasıl Bırakırsınız

Kedilerin çok sık karşılaştığı hastalıklardan birisi, idrar yolu enfeksiyonudur. Dışkı ve idrarını boşalttığı kumun uzun süre değiştirilmemesi, kedilerin hassas olduğu bu tür hastalıklara yakalanmalarına neden olabilir. Uzun süreli evden ayrılmalarda kedinizin tuvalet durumunu kontrol edemeyeceğiniz için idrar yolu enfeksiyonu gibi risklerle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kedilerin hassas olduğu bir diğer konu ise yalnızlıktır. Kediler, aynı bizim gibi sosyal yönden gelişmiş hayvanlar oldukları için yalnızlıkla araları pekiyi değildir. Evdeki birinin onların yanında olması ve örneğin televizyon izlemesi, onlara yalnız olmadığını hissettirecek ve iyi gelecektir. Bunun dışında, evde iki kedi olması kedilerin yalnız kalmalarını engeller ve bu konuda yardımcı olabilir. Uzun süredir evin tek kedisi olsa da ikinci bir kedi almaktan çekinmeyin. İstisnalar dışında kedilerin çoğu ikinci bir kediye zamanla alışır. Unutmayın siz sürekli evde olsanız bile bir kediyle olmak onu çok daha iyi hissettirir. Evden uzun süreli ayrılmak zorunda kaldığınızda radyoyu açık bırakmak onlara ses kaynağı sağlayacaktır. Etrafa dağıtılan oyuncaklar da sizin yokluğunuzda iyi vakit geçirmelerine yardımcı olacaktır.

Kedinizi Evde Nasıl Bırakırsınız

Kedilerin karşılaştığı bir diğer sorun da, su içtikleri kabın yemek yedikleri kabın yakınında devrilmesinden dolayı, mamalarına su dökülmesi ve mamaların bozulmasıdır. Evde olup bunu fark eden birinin mamaları değiştirmesi mümkün olmadığında kediler bu mamayı yemeyeceklerdir ve eğer kedilerin sahipleri gelmezse günlerce aç kalabilirler.

Evde Yalnız Kalan Kediler İçin Güvenlik Önlemleri

Evden ayrılmadan önce hem kedilerinizin güvenliği hem de eviniz için almanız gereken bir takım önlemler vardır. Kediler oldukça meraklı canlılardır. Yükseklere atlamayı, dolap içlerine girmeyi çok severler. Ortalıkta devirebileceği eşyaları bırakmamaya özen gösterin. Çekmeceleri, kapıları açan bir kediniz varsa girmesini istemediğiniz odaların kapılarını kilitlemeyi unutmayın. Açabildiği çekmece ya da dolapların kulplarını plastik bir kelepçeyle kilitleyebilirsiniz. Kedinin dolaba ya da çekmeceye girip günlerce orada canlı kalması mümkün değildir.

Kedinizin herhangi bir odanın kapısını kapaması da aç susuz kalmasına sebep olabilir. Bunu önlemek için kapı önüne hareket etmesini engelleyecek bir ağırlık koymalısınız. Ayrıca mümkünse farklı odalara su ve yemek bırakarak bu ihtimalin önüne geçebilirsiniz. Kediler kirli kum kaplarından hoşlanmazlar. Eğer kum kabı dışına tuvaletini yapmasını istemiyorsanız 2 dolu kum kabı bırakmakta fayda var. Bunun için büyükçe bir leğen de kullanabilirsiniz.

Özellikle yaz aylarında kediler uzun süre havasız bırakılmamalıdır. Fakat camları açık bırakmak oldukça tehlikelidir. Bu sebeple kapısı kapalı bir odanın camını açık bırakabilirsiniz. Oradan gelen hava birkaç gün için yeterli olacaktır.

Eve döndüğünüzde kedinizin sağlığında bir sorun olmasa da size küsmüş olduğunu görebilirsiniz. Mümkünse gelir gelmez ona sevdiği ıslak mamadan verin ve bir süre onunla oynamaya çalışın. Bu duygu hali en fazla 24 saat içinde geçecek eski günlerinize geri döneceksiniz.

Exit mobile version