Islak Saçla Uyumak ve 9 Zararlı Etkisi

Islak saçla uyumak gerçekten zararlı mı yoksa bu sadece bir yanılgı mı? Her ikisi de doğru olabilir. Islak saçla uyumak çoğu zaman hem saça hem de genel vücut sağlığına birçok zarar verir. Fakat bazı kişiler için bu geçerli değildir. Saçlarının zarar görmediğini ve hatta daha güzel görünen dalgalara sahip olduklarını söylerler. Size ıslak saçma uyumanın bazı zararlarından bahsedeceğiz. Eğer bu sorunları yaşıyor ve nedenini bulamıyorsanız tek suçlusu uyumadan önce duş almak ve yatağa saçınızı kurutmadan girmek olabilir. İşte ıslak saçla uyumanın zararları:

1- Islak saçla uyumak saçların kırılmasına neden olabilir

Saçlarınızı kurutmadan uyuduğunuzda yataktaki tüm hareketler saçın kırılma ve dökülme riskini arttırır. Nemli saçlar kuru saçlara göre daha kırılgan olup sürtünmeden daha fazla etkilenir. Özellikle boyalı ve işlem görmüş saçlarınız ve sık düzleştirici kullanma alışkanlığınız varsa ıslak saçla uyumak sizin için epey zararlı olabilir.

2- Saçları şekillendirmek daha zor olabilir

Islak saçla uykuya daldığınızda saçlarınız gece boyunca olduğu şekliyle kurur. Uykuda çok hareket ediyorsanız saç telleri birbirine dolaşır. İstediğiniz şekle getirebilmek için tekrar yıkamanız ya da ıslatmanız gerekir. Bu da sabahları hazırlanırken zaman kaybı anlamına gelir.

3- Kepeğe neden olabilir

Saç, uzun saatler nemli kalacağı için bakteri büyümesine sebep olabilir. Uzun süre yastıkla temas halinde olması  doğal yağların da kaybına yol açar. Hem bakteri oluşumu hem de doğal nem dengesinin kaybı kepeklenme sorununa neden olabilir. Özellikle kepeğe yatkın saçlarınız varsa ıslak saçla yatmamaya özen gösterin. Saçlarınızı hafif bir ısıyla kuruttuğunuzda kafa derisindeki doğal yağları da korumuş olursunuz.

4- Saçları matlaştırır

Doğal nem dengesini kaybeden saçlar matlaşır ve cansız görünür. Sabahları saçlarınızı nemlendirmek ve şekillendirebilmek için bakım ürünleri kullanma ihtiyacı doğurur.

5- Mantar ve bakteri oluşumuna yol açabilir

Islak saç, sıcak kafa derisi ve uzun saatler, bakteriler için ideal üreme ortamı yaratır ve çoğalmalarına neden olabilir. Bilhassa egzama olarak bilinen seboreik dermatit sorunuyla mücadele ediyorsanız asla ıslak saçla uyumamalısınız.

6- Sivilceye neden olabilir

Yastık kılıfını sık sık değiştirseniz de bakteri üremesi, uzun vadede sivilce sorunlarına da neden olacaktır. Özellikle akneye eğilimli bir cildiniz varsa ya da zaten sivilcelerle mücadele ediyorsanız nemli saçlarla yatmamaya özen gösterin.

7- Soğuk algınlığına neden olur

Islak saçla uyumak hem kışın hem de yazın oldukça risklidir. Kışın soğuk havanın yazın da klimanın etkisiyle daha fazla soğuğa maruz kalırsınız. Saçın saatler boyu nemli kalması, sizi hem üşütecek hem de bağışıklığınızı zayıflatacaktır. Bilhassa ıslak saçla uyumayı arada bir yapıyorsanız saçlarınız ve vücudunuz alışık olmadığı bir durumla karşılaştığında daha çok etkilenir.

8- Baş ve boyun ağrısına yol açar

Islak saçla uyuduğunuz gecelerin sabahında rahatsız edici bir ağrıyla uyanabilirsiniz. Uzun süre nemli kalan saç soğuktan daha fazla etkilenir. Islak saçla uyumak baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve boyun tutulması gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bilhassa sinüziti olanlar yatmadan önce saçlarını iyice kurutmayı ihmal etmemelidir.

9- Saç diplerinin acımasına yol açar

Bazı günler saç diplerinin çok can yakıcı şekilde acıdığını hissedebilirsiniz. Halk arasında saç nezlesi olarak da bilinir. Bunun sorumlusu çoğunlukla saçları yeteri kadar kurutmamaktır. Saçı kuruması için kendi haline bırakmak saç tellerinin ters yönde kurumasına neden olur. Hem saçların biçimsiz şekilde kuruması hem de mantar üremesi, saçınızı her hareket ettirdiğinizde dayanılmaz bir acıya sebep olacaktır.

Islak Saçla Uyumanın Zararlarını Azaltabilirsiniz

Saçlarınızı kurutmaktan hoşlanmıyor olabilirsiniz. Bazen de geç saatte duş alındığında gürültüden kaçınmak için ıslak saçla yatmak zorunda kalabilirsiniz. Böyle bir durumda saçınıza daha az zarar verecek yöntemleri bilmenin faydası var.

Saç kurutma makinesi kullanmıyor olsanız bile saçlarınızdaki fazla nemi almayı ihmal etmeyin. Havlu yerine tişört veya mikrofiber saç havlusuyla kurutun. Havluyla yapılan kurutma hareketi saça zarar verebilir. Saçınız ıslakken havluya sarılı ya da toplanmış şekilde uyumayın.

İpek yastık kılıfı kullanabilirsiniz. İpek kumaş, uyku sırasındaki hareketlerde saçın hareketlerini yumuşatır. Kırılma ve dökülme sorununu azaltır.

Mümkünse duş saatlerinizi değiştirin. Sabah duş almak zorunda değilsiniz. Fakat dışarıdan geldiğinizde duşa girerseniz yatana kadar saçınız kendiliğinden kurumuş olur.

 

Exit mobile version