Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Yaz mevsimi Güneş’in yüzünü olabildiğince gösterdiği, bedenimizi ve ruhumuzu ısıttığı pırıl pırıl günlerin, ayların habercisi. Bütün bir kış mevsimi boyunca hasret kaldığımız Güneş’e kavuşmak bir çoğumuzun özlemi. Ancak Güneş beraberinde getirdiği onca olumlu özelliklerin yanında dikkatli olunmadığı takdirde bizi üzebilecek olumsuz özelliklere de sahip. Güneş ışınlarına gereğinden fazla maruz kalmak deride istenmeyen negatif sonuçlara neden olmakta. İstenmeyen etkiler için en çok görüleni de güneş yanığı ve güneşin ciltte oluşturduğu lekeler.

Güneş’in verebileceği maksimum zarardan korunabilmek için derimizde melanin pigmentleri mevcut. Koyu renkli derilerde oldukça yoğun olmasına karşılık, açık renkli derilerde melanin miktarı azalmakta. Bu da özellikle açık tenlilerin güneş ışınlarından fazlasıyla zarar görmesine neden olmakta. Işınların mümkün olabildiğince kaçınmamıza rağmen, güneş yanığına yakalanmak bir çoğumuzun kaderi. Bir kere yandıktan sonra neler yapmamız gerekir, bunlara bir bakalım.

Güneş Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?

Güneş yanığı tehlikesinden kaçınmak için daima ve mutlaka Güneş’ten koruyucu kremler kullanılmalıdır..
Güneş yanığının deride belirtilerini göstermesi birinci saatten sonra başlar. Deride kızarma, dokunulunca acı hissedilmesi, nihayetinde su toplamalar, kabarcıklar, düzelme aşamasında kaşıntılar ve son olarak deride soyulmalar.

Yanık oluştuktan sonra, eğer ciddi derecede sıkıntı yaşanıyorsa bir an önce, sağlık ocağı, hastane, doktor, dermatoloğa gitmekte yarar var. Güneş yanıkları sizi uyutmayacak ve acıdan kıvrandıracak seviyedeyse etkileri sadece cildinizle sınırlı kalmamış olabilir. Oldukça tehlikeli olan güneş çarpmasına maruz kalmış olabilirsiniz. Bunları dikkate alarak doktora başvurmanızda fayda var.

Çok ileri seviye bir güneş yanığı mevcut değilse kendimizin de uygulayabileceği yöntemler mevcut. Bir havlunun içine buzları koyarak yanık yere kompres yapabilir ya da soğuk suyla ıslatılmış havluyu yanığın üzerinde bir süre bekleterek rahatlama sağlayabilirsiniz.

Cildi Mutlaka Nemli Tutun

Hafif vakalarda Güneş yanığı için üretilmiş kremleri kullanmak en etkili yöntem. Eğer elinizin altında yanık kremi yoksa bile herhangi bir az yağlı cilt kremi ya da güneş sonrası kremi de kullanabilirsiniz. Yanık cilt kurumaya müsaittir, bu da ekstra bir gerginlik ve acıya sebep olur. Bu nedenle mutlaka nemli tutulmalıdır. Belirli aralıklarla düzenli krem uygulaması yapın. Aloe Vera bitkisi ve bu bitkiden üretilen kremler bu tür yanıklar için birebirdir. Yanık yere ( eğer evde krem yoksa, alınıncaya kadar) yoğurt sürmek de yararlıdır, ancak yoğurt bir süre sonra cildi kurutacağı için bu işlemde uzun süre ısrar etmemek gerekir. Elinizde altında yanık kremi yoksa doğal zeytinyağı da kullanabilirsiniz. Zeytinyağı hem deriyi rahatlatacak hem de iyileşmeyi hızlandıracaktır. Cildinizde oluşan güneş yanığı etkilerinden kurtulmak için her ne kullanırsanız kullanın; mutlaka mutlaka güneş ışığına maruz kalmadan uygulamalısınız. Krem, zeytinyağı, aloe vera jel ya da yoğurt sürdükten sonra
tekrar güneşe çıkarsanız yeni lekelere davetiye çıkarmış olursunuz.

Yulaf ezmesinin mucize etkisi

Yulaf ezmesi ciltteki gerginliği alır, yumuşatır ve güneş yanığının etkilerini hafifletir. Bunun için yapmanız gereken yarım bardak yulaf ezmesini rondodan geçirerek inceltmek. Toz halinde yulaf ezmesinin üzerine 2 yemek kaşığı süt, 1 yemek kaşığı bal ilave ederek macun kıvamına getirin. Macun halindeki karışımı 20 dakika kadar yanık bölgelere kompres yaparak uygulayın.

Ağrı kesicilerden destek alın

Acı ve ağrı hissi giderek yoğunlaşacağı için ağrı kesici içmek acıyı biraz da olsa hafifletecektir. Yanık sonrasında oluşacak kabarcıkları asla patlatmayın, böyle bir davranış enfeksiyona davetiye çıkarmaktır. Elde olmayan nedenlerle bu gerçekleşmişse, ilgili bölgeyi kesinlikle temiz tutun, havayla temasını kesin, sargı beziyle sarın.

Bol sıvı tüketin

Yanık sonrası vücutta sıvı kaybı olur, bol su içerek bu kayıp önlenmelidir. Bol su tüketimi cildin hızlı toparlanmasına yardımcı olur.
Tedavinin sonlarına doğru deride gerçekleşecek kaşıntının önlenmesi gerekli. El ve tırnaklardan kaşınan yer enfeksiyon kapabilir. Kortizon içerikli nemlendirici kremler kaşıntıların azalmasına yardımcı olur. Bu sürecin geçmesi için sabırlı olun, dayanın.

En son aşamada ise derinin soyulması kaçınılmazdır. Yanık bölgeyi sürekli nemli tutmak soyulma eylemini bir süre geciktirir. Ama, derideki ölü dokular bir şekilde soyulacak, dökülecek. Bu işlemi çıplak elle yapmamaya özen gösterin. Bölge bölge soyulan cilt, tekrar güneşlenmelerde dalgalar ya da lekeler oluşmasına sebep olacaktır. Cilt üzerinde yaralar ve su toplamaları yoksa kese ve hafif masajla cildi soyabilirsiniz.

Güneş yanığına bir kez yakalandıysanız zamana yayılan belirli bir süreçte yanığınız iyileşecektir. Ancak, siz siz olun Güneş’ten illaki korunun, problem sadece geçici bir süre çekeceğiniz, acı değil; uzun yıllara yayılabilecek radyasyona maruz kalma tehlikesi ve yaşanabilecek istenmeyen üzücü sonuçlardır. Güneşten uzun süreli ve etkin şekilde korunmadığınız takdirde en sık görülen problem güneş lekeleridir. Güneş lekeleri ile nasıl mücadele edeciğinizi öğrenmek için Güneş Lekelerini Yok Edebileceğiniz 10 Basit Yöntem yazımıza göz atabilirsiniz.

Exit mobile version