Etiket Nasıl Okunur?

Kıyafetlerin içlerine yerleştiren etiketler çoğu zaman ilgimizi çekmeyip bize Çince gibi görünür. Aslında o etiketler bize kıyafetlere nasıl davranmamız gerektiğini veya hangi kumaşlardan oluştuklarını açıklayan minik bilgi kağıtçıklarıdır. Kıyafeti satın almadan önce ve aldıktan sonra mutlaka göz atmamız gereken etiketler; yıkama, renk açma/çamaşır suyu kullanımı, kurutma, beden bilgisi, kumaş bilgisi ve üretim bilgisi gibi pek çok önemli detayı içerir.

Peki ama genel olarak sembollerden ve minnacık yazılardan oluşan bu etiketler nasıl okunur?

Yıkama

Kıyafetleri aldıktan sonra mutlaka dikkat etmeniz gereken etiketlerden biri kıyafetin nasıl yıkanacağıdır. Yanlış ısıda veya yanlış yöntemle yıkanan bir parça rahatlıkla rengini ve formunu kaybedebilir. Bu yüzden kıyafetin elde mi makinede mi ve kaç derecede yıkanacağı en önemli kullanma talimatlarından biridir.

Ürünü yıkamayınız.

Sadece ılık suda elle yıkayınız

Makinede en fazla 30 derecede yıkayınız.

Makinede en fazla 40 derecede yıkayınız.

Çamaşır Suyu/Renk Açıcı Kullanımı

Lekelerin gitmesi için çamaşır suyu kullanmak veya renk açıcı kullanmak kimi kıyafetleri geri dönüşü olmayan bir zarara sokuyor, bu gibi durumlarda kıyafetin iç etiketinden mutlaka çamaşır suyu kullanıp kullanılamayacağını gösteren bu işaretlere dikkat edilmelidir.

Gerektiğinde çamaşır suyu kullanabilirsiniz.

Sadece oksijenle renk açması yapılabilir.

Çamaşır suyu veya bir renk açıcı kullanmayınız.

Kurutma

Yıkama talimatlarına bakmak büyük bir çoğunluk için alışkanlığa dönüşmeye başladıysa da pek azımız çamaşır kurutma talimatlarına bakıyor. Yanlış kurutma yöntemiyle kuruyan ürünler formunu kaybedebilir ve küçülebilir. Bu yüzden ilk defa yıkayacağınız bir üründe aşağıdaki işaretler kıyafetinizi istenmeyen sorunlardan kurtaracaktır.

Kurutucuda kurutabilirsiniz.

Kurutucuda sadece düşük ısıda kurutabilirsiniz.

Kurutucuda normal ısıda kurutabilirsiniz.

Kurutucu kullanmayınız.

Ütü

En az yıkama ve kurutma kadar hassas bir konu da ütüdür. Birçok kıyafet yanlış ütü ısısı yüzünden kullanılamaz duruma gelebiliyor.

Sadece düşük ısıda ütü yapınız.

Orta derecede ütü yapınız.

Yüksek derecede ütü yapınız.

Ütü yapmayınız.

Etiketleri Okumak Neden Önemlidir?

Tüm bunların yanı sıra kıyafetleri satın almadan önce kumaş oranına/materyaline bakmak olası yıkama/ütüleme talimatları hakkında da ipuçları sunacaktır. Örneğin kaşmir, ipek gibi ürünlerinizi çamaşır makinesine atmak iyi bir fikir olmayabilir. Böyle materyaller çoğu zaman daha özel bir bakım gerektirir. Çamaşır makinesi yerine elde yıkamak veya kuru temizlemeciye vermek kumaştaki deformasyonların önüne geçecektir.

Bütün kıyafetlerde zorunlu olan ve belki de etiket okumanın en temel öğesi de ürütim ülkesidir. İngilizce karakterle yazılan ‘Made in’ – yapıldığı ülke anlamına denk gelmektedir. Made in China- Çin’de üretilmiştir, Made in İtaly- İtalya’da üretilmiştir, Made in Turkey- Türkiye’de üretilmiştir yazıları etiketlerde sık karşılaşılmaktadır.

Giysilerimizin nerede yapıldığını bilmek özellikle markanın üretim etiği ve kalite standartlarıyla ilgili bilgi verebilir. Bu nedenle okumadan geçmeyin.

*Bu yazı Modakariyeri.com tarafından kaleme alınmıştır.

Exit mobile version