Ekinezya Çayı Nasıl İçilir?

Ekinezya, diğer bir adıyla kirpi otu genellikle Amerika kıtasında yetişen çok eski bir şifalı bitkidir. Kızılderililerin sıkça hastalıkların tedavisinde ekinezyayı kullandığı bilinmektedir. 1900’lü yılların başında ise Avrupa bu bitkiyi şarbon hastalığının tedavisinde kullanmıştır. Daha sonralı bilim adamları tarafından incelenen ekinezyanın, özellikle soğuk algınlığına çok iyi geldiği tespit edilmiş ve ilaç üretiminde kullanılmıştır. Günümüzde ise ekinezya çayı soğuk algınlığı tedavisinde oldukça yaygın bir konumdadır.

Ülkemizde yetişmeyen bu bitki genellikle yurt dışından ithal edilir. Soğuk algınlığına son derece faydalı olan ekinezya çayının daha bir çok faydası mevcuttur.

Ekinezya Çayının Faydaları

Ekinezya modern tıbbın da tedavilere ek olarak önerdiği bir bitkidir. Bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan ekinezya çayının bir kaç faydasını biz de sizler için sıralamak istedik.

Ekinezya Çayı Nasıl Hazırlanır ve Ekinezya Çayı Nasıl İçilir?

Ekinezya çayı bir çok formda karşımıza çıkmaktadır. Tablet ve poşet çay olarak satılsa da aktarlardan alarak kendiniz evde bu şifalı çayı hazırlayabilirsiniz.

Ekinezyanın çiçek ve gövde kısmı da çay yapımında kullanıldığı gibi genellikle kök kısmı tercih edilir. Bir bardak/fincan suya aktarlardan temin edebileceğiniz kuru ekinezya kökünden bir yada iki çay kaşığı kadar ekleyin ve kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ve ağzı kapalı bir biçimde yaklaşık beş altı dakika demlenmesi için bekletin. Daha sonra süzerek sıcak olarak için.

Ekinezyanın kök kısmının tadı biraz acı gelebilir. Bu durum sizi rahatsız edecekse yine içine bir çay kaşığı bal yada biraz zencefil ekleyebilirsiniz. Limon suyu da acılığı almada yardımcı olacaktır.

Ekinezya çayını yemek aralarında birer fincan olarak tüketin. Günde üç fincanı geçmeyecek şekilde içmenizde sakınca yoktur. Bir hafta düzenli olarak içtikten sonra bir süre ara vermeniz gerekmektedir.

Ekinezya çayını içmeden önce;
Viral hastalığı olanlar ekinezya çayını içmeden önce mutlaka doktora başvurmalıdır. Astım ve alerjik hastalığı olanlarda ekinezya çayını hekimlerine danışmadan içmemelidir. Nadir olarak gözükse de ekinezya çayı bazı hastalarda alerjik reaksiyonlara ve deride döküntülere sebebiyet vermiştir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak için doktorunuzun tavsiyesine uymalısınız.Burada vermiş olduğumuz bilgiler direkt olarak hastalıkların tedavisi için değil tedavi edilen hastalıklara ek olarak önerildiği ile ilgilidir. Herhangi bir sıkıntınız varsa lütfen önce doktora başvurun.

Exit mobile version