Dünyadaki İlginç Süt Dişi Gelenekleri

İnsan hayatındaki her anın, kendine has bir önemi vardır. Söz konusu insanın kendi çocuğu olunca, her önemli gelişmeye, birçok anlam yüklenmiş, çeşitli gelenekler ve törenlerle, çocukların geçirdiği evreler kutlanmış ve geleceğe dair iyi dileklere konu olmuştur. Süt dişinin çıkması, bebekliğe dair en önemli dönemlerden birisidir. Böyle bir dönem için de, Dünya’nın her yerinde, farklı gelenekler gelişmiş.

dunyadaki-ilginc-dis-gelenekleri

Amerika

Amerika’da çocuklar, dökülen süt dişlerini geceleri yastığın altına koyarlar ve onlar uyurken, ‘’Diş Perisi’’ denen küçük çocukların dişlerini toplayan, onlara hediyeler veren bir perinin geleceğine inanırlar.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Arjantin

Arjantin’de insanlar, çocukların dökülen dişlerini bir bardak suyun içine koyarlar. Gece olunca, ‘’El Rotancito’’ adlı bir farenin geleceğine, bardaktaki suyu içeceğine, içindeki dişi de alıp, yerine bozuk para veya bir miktar şeker bırakacağına inanırlar.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Afganistan

Afganistan’da ise, süt dişlerini bir fare deliğinin içine bırakma ve ‘’Kirli, eksik dişimi al, bana onun yerine küçük ve temiz bir diş ver’’ deme şeklinde bir gelenek vardır.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Arnavutluk

Arnavutluk’ta da benzer şekilde, dökülen dişleri evin çatısının en üst kısmına atma ve ‘’Fare fare, bozuk dişimi al ve bana sağlıklı, güçlü bir diş gönder’’ demek gibi bir gelenek mevcut.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Avustralya Aborjinleri

Avustralya’nın yerli halkı olan Aborjinlerin, uzun tarihsel geçmişe dayanan geleneklerinde, süt dişinin çıkması da özel bir yere sahip. Çocukların aileleri, dökülen dişlerini Pandanus bitkisinin içine yerleştirmelerine yardım ederler. Pandanus bitkisi büyüyüp ağaç haline gelirken, dişlerin de onlarla beraber büyüyeceğine ve Pandanus ağacının yapraklarında, dişler büyürken çocukları koruyacak, iyi ruhlar olduğuna inanılır.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Çin

Aileler çocuklara, yeni dişlerin büyümelerini hızlandıracağı inancıyla, üst dişlerini yatağın ayağının altına, alt dişlerini de çatının üstüne koymalarını söylerler.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Endonezya

Endonezya’da ise, geriye dönülerek, dişler çatıdan aşağı atılır. Dişin düzgün çıkması için, dümdüz atılmaları gerektiğine inanılır.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Güney Afrika

Dişler terliğin içine bırakılır. Akşam bir farenin geleceğine, dökülen dişleri alacağına, yerlerine hediyeler bırakacağına inanılır.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Japonya

Japonya’da, eğer alt diş çıkarsa çatıya atma, üst diş çıkarsa çamura atma şeklinde bir gelenek vardır ve bunu yaptıkları takdirde, yeni dişlerin sağlıklı çıkacağına inanılır.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Nijerya

Çıkan dişlerini 8 küçük taş ile beraber toplamı 9 olacak şekilde avuçlarında tutarlar (kızlar dişini 6 taş ile birlikte toplamı 7 olacak şekilde tutabilir). Sonra gözlerini kapatırlar, yüksek sesle adlarını söylerler, ellerindekileri sayarlar ve “dişimi geri istiyorum” derler. Hepsini birden atıp koşarak kaçar. Hızlı koşmak çok önemlidir.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Fas

Yatarken dişler yastığın altına konulur. Sabah olduğunda Güneş doğarken, dişler Güneş’e doğru atılır. ‘’Sana bir eşek dişi veriyorum, bunun yerine bana ceylan dişi vermeni istiyorum’’ denir.

dünyadaki ilginç diş gelenekleri

Exit mobile version