Düğün Bütçesi Nasıl Yapılır?

düğün bütçesi

Hayata dair beklentilerimizi gerçekleştirirken öncelikli olarak planlı davranmakta her zaman yarar var. Bu planlama hem bütçemizin miktarını bilmek, belirlemek, hem de yapılacakların neler olacağını saptamakla ilgilidir. Nihai amacın ve yapılacak işin adı ne olursa olsun, atılacak adımların ardından gelecek olan her aşama, ya önümüzü rahat göreceğimiz, ya da sıkıntılar çekeceğimiz zamanın habercisi olmaya aday günleri getirecektir.

Düğün Bütçesi Nasıl Yapılır?

Bu tür planlamalara dahil olan düğünü ele alalım. Sözlendik, nişanlandık, evlenmeye karar verdik; evliliğin en önemli adımlarından biri de kuşkusuz düğündür. Evlenecek çiftin, anne babaların, akrabaların, eşin dostun unutamayacakları bir gün geçirmeleri, ileride hatırlayacakları anı bırakmaları için gerçekleştirilecek olan son derece önemli bir gündür.

Ancak bu sosyal birlikteliğin hatırı sayılır da bir maliyeti var. Nasıl hayatımız boyunca eğitimimizi planlarken, araba ya da ev sahibi olurken, seyahat planları yaparken, iş kurarken bütçeler oluşturuyor, plan yapıyorsak düğün bütçesi yaparken de mutlaka planla hareket edilmelidir. Aksi takdirde bizi zorlayan strese sokan durumlarla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olacaktır.

Bütçe Belirleyerek İşe Başlayın

Düğün, mevcut nakit paranın ölçüsünde mi, yoksa alınacak kredi, borç türünden katkılarla mı yapılacak önce bunu belirlemekte fayda var. Birikim sahibi birisiyseniz düğün bütçesini oluşturmak sizin için kolay olacaktır. Ya da ailelerinizin düğününüz için ayırdığı bir birikimleri varsa yine rahatça planlama yapabilirsiniz. Eğer elinizde mevcut bir para yoksa kredi çekme yoluna başvurabilirsiniz. Bankaların evlenecek çiftler için uygun ödeme koşulları sundukları kredilerini araştırarak işe başlayın. Kredi çekerken ya da borç alırken ileride sizi çok zorlamayacak miktarlarda olmasına özen gösterin. Önce isteklerinizi oluşturup buna para yaratmaya çalışmayın. Önce bütçenizi belirleyin ardından düğün planı oluşturun.

Listeler Yapın

Düğün bütçesini oluşturmaya başlamadan önce olmazsa olmazları ve olmasını arzu ettiklerinizi iki ayrı liste halinde yazın. Anlayışlı aileler ve uyumlu çiftler bu süreci çok daha stressiz ve keyifle geçirirler. Bu sebeple çiftlerin birbirine açık ve net olması, ailelerin taleplerine karşı birlikle hareket etmeleri son derece önemlidir. Bütçenizin çok üzerinde yapacağınız masrafların ileride çift olarak sizi zorlayacağını unutmadan işe başlayın. Düğün öncesi size olmazsa olmaz gözüken bir talebin, yıllar sonra önemsiz geleceğini, mücadelenin anlamsızlığını, kırgınlıkların gereksizliğini aklınızdan hiç çıkarmayın.

Düğününüzü en ufak detayına kadar planlayıp detaylandırın

Düğün için planlanan etkinliklerin eldeki nakit miktarına göre yapılması tabiki ilk tercih edilen. Fakat ileride ödemekte zorluk çekilmeyecek miktarlarda borç ya da kredi ile de bir düğün planlamak mümkün. Düğün için ayırabileceğiniz nakit miktarınızı listenizin en başına yazarak işe başlayın. Ardından zorunlu ve olası harcamalar için kalem kalem detaylandırma yapın, son olarak bu kalemlere ilişkin fiyatları ilgililerinden öğrenin, ayırdığınız toplam bütçe ile ihtiyacınız olan kalemlerin karşılığı çıkan toplam miktarı karşılaştırın; bütçeyi aşıyorsa azaltarak, aşmıyorsa ekleyerek denkleştirin.

Bütçemize esas olan kalemlere bir göz atalım:

1- Takılar / Alyans; altın veya pırlanta yüzük, kolye veya takı seti, isteğe göre beşibiryerde, burma bilezik… ve diğerleri.
2-Gelin ve damatın giysileri, hazırlık;
Gelinlik, duvak, ayakkabı, iç çamaşırı, çiçek buketi, kuaför, makyaj
Smokin / takım elbise, kravat, ayakkabı, iç çamaşırı, berber
3- Düğüne çağrılacak davetlilerin listesini yapın. Çünkü kiralayacağınız salonun kapasitesi davetli sayınız ölçüsünde olmalı.
4- Liste hazırlandıktan sonra davetiye yazım / basımı, dağıtımı, geri dönüşlerin alınması
5- Nikah masrafları. Düğün ve nikah bir arada mı yapılacak buna karar verin. Özel bir durumunuz yoksa düğün ile nikahı ayrı günlerde yapmayın. Nikahınızın düğünün olacağı salonda kıyılması hem daha güzel bir anı bırakacak, hem de sizi çift maliyetten kurtaracaktır.
6- Düğün eğlencesinin detaylarına karar verin; düğün yemekli mi olacak, yemeksiz mi. Müzik DJ tarafından mı icra edilecek yoksa canlı müzik mi arzu edilecek; canlı müzik tercihinizse, salonun orkestrasından mı yararlanacaksınız yoksa özel orkestra mı çağıracaksınız. Bu tip detayları mutlaka önceden planlayın. Müzik, yemek, fotoğraf, video çekim alternatiflerini hizmet sağlayıcınızdan fiyatlarıyla birlikte öğrenin. Ayrıca farklı yerlerden mutlaka fiyat alın.
7- Düğün mekanları yemeksiz olduğu takdirde kişi sayısı kapasitesine göre genel bir fiyat verirler. Yemekli olduğunda ise size verilen fiyat kişi başı fiyat olacaktır. Bu tutar içine genellikle süsleme, dekor gibi ekstra kalemler dahil değildir.
8- Düğün pastası ve standart süslemeler kimi düğün mekanları tarafından bütçe içine dahil edilir. Bununla ilgili detayları mutlaka öğrenin. Pasta deyip geçmeyin, düğün pastası pek de ucuz bir şey değildir. Mekan harici organizasyon firması ile çalışacaksanız; dekor masrafları, masa sandalyelerin süslenmesi, çiçek masrafı, masalara konacak aksesuarlar, isteğe bağlı diğer tüm kalemleri mutlaka bütçenize dahil edin.
9- Anıların kalıcı olmasını sağlayacak fotoğraf – video çekimleri için mekanın anlaşmalı olduğu firma ile mutlaka ön görüşme yapın. Farklı çekim aletleri kullanılacaksa, ya da dış çekim vs gibi istekleriniz varsa bunları fiyatlarıyla birlikte öğrenin ve mutlaka pazarlık yapın.

Bütün bunlara ilave olarak sizlerin de içinden geçen belki farklı istekleriniz vardır, olacaktır, listenize küçük büyük demeden hepsini eklemeyi unutmayın.

Exit mobile version