Detoks Çayı Nasıl Yapılır?

Vücudumuz her gün, yaşam şartlarından dolayı kirleniyor ve stres, yaş ilerledikçe ölen hücreler nedeniyle, eski canlılığını kaybediyor. Geçen her gün bedenimiz biraz daha dayanıksız kalıyor ve parlaklığını yitiriyor. Peki bunun için ne yapılabilir? Yazımızda anlatacağımız detoks çayı, adından da anlaşılacağı üzere, vücuttaki toksik, zehirli maddeleri dışarı atarak, hücrelerimizi yeniliyor, organlarımızı temizliyor ve bizi biraz daha enerjik, daha canlı hale getiriyor. Yaşlanmaya sebep olan bu toksik maddeleri, sıkı bir program uygulayarak, vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz.

Ancak yüksek tansiyon, gut, kalp ve şeker hastalarının, kan şekeri düzensizliği çeken kişilerin ve küçük çocukların, detoks yapması zararlı olabilir.

3-4 gün sürecek bir detoks programıyla, hem vücudunuzu temizleyebilir, hem de detoks çayının yağ yakıcı ve metabolizma hızlandırıcı özellikleri sayesinde, zayıflamanızda da yardımcı olacak bir beslenme düzeni geliştirebilirsiniz. Yalnız, detoksu uzun süre uygulamamalısınız.

Detoks sırasında tüketmeniz gerekenler

Detoks sırasında yeşillikleri, mevsiminde üretilen tüm sebze ve meyveleri, balık, baklagiller, badem, ceviz, kaju gibi, tuzsuz ve kavrulmamış kuruyemişleri tercih edebilirsiniz. Detoksun etkili olması için, vücudun asit dengesini bozan besinlerden kaçınmanız son derece önemli. Ayrıca, hayvansal gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalı, bunlar yerine, sebze ürünleri tüketmelisiniz.

Detoks çayı nasıl yapılır?

Detoks çayı içeriği

2 çorba kaşığı yeşil çay, 1 taze sıkılmış limon suyu,
1 tatlı kaşığı mate çayı, 3 tane karanfil,
3 adet karabiber, 1 adet yeşil elma,
1 adet kabuk tarçın, 1 litre su
Ayrıca isteğinize göre; 5-6 sap maydanoz, 5-6 sap taze nane veya 1 tutam kuru nane, 1 tane dilimlenmiş salatalık veya 1 adet kivi de ekleyebilirsiniz.
Detoks çayının içinde çay gibi, enerji veren maddeler olduğu için, akşam tüketildiğinde, uykunuzu kaçırabilir. 5-6 gün boyunca öğlen saatlerinde çayı içtikten sonra yapacağınız bir yürüyüş, toksinleri atmanızı kolaylaştırır ve sizi rahatlatır.

Detoks çayı nasıl yapılır?

Detoks çayının yararları

Yeşil çay: Stresi azaltır, rahatlama sağlar, metabolizmayı hızlandırır.
Mate çayı: Metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırır, kafein türevi maddeler içerdiğinden, enerji verir, ama enerji verirken, tansiyonu yükseltmez.
Karanfil: İdrar söktürücü olduğu için, sindirim sistemini düzenler ve vücutta biriken ödemi atar.
Limon suyu: İçinde bulunan C vitamini sayesinde, bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıktan çabuk kurtulmanızı sağlar. Karaciğeri ve böbreği temizler, yüksek tansiyona iyi gelir, sindirime yardımcı olur. Ayrıca, vücudun asit seviyesini dengeler.
Çubuk tarçın: Mide rahatsızlıkları ve karın ağrılarına iyi gelir. Gaz söktürücüdür, ishali keser. Vücut direncini artırır, soğuk algınlığı ve nezleye karşı etkilidir.
Yeşil elma: Lif kaynağıdır, sindirim sistemini düzenler. Böbreklerin temizlenmesine yardımcı olur, kolesterolü düşürür, C vitamini içerir. Kabızlıktan kurtulmada faydalıdır.

Detoks çayı nasıl yapılır?

Çayın yapılışı; 1 litre sıcak suyun içine, kivi ve elmalar dilimlenerek eklendikten sonra, 1 çay kaşığı mate çayı, karabiber ve karanfil, 1 adet taze sıkılmış limon suyu, 1 adet kuru tarçın, 2 çorba kaşığı yeşil çay ekleyin. Bu karışımı 2-3 dakika kaynattıktan sonra, 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Beklemek isterseniz, 1 saate kadar demlenmeye bırakmanız daha faydalı olacaktır. Demlendikten sonra çayı süzüp, gün içinde istediğiniz kadar içebilirsiniz.
Dilediğiniz takdirde, çayın içine, yukarıda bahsedilen miktarda maydanoz ve nane ekleyebilir, bu şekilde, ödem atıcı etkisini artırabilirsiniz.

Detoks sırasında ise alkol, sigara, kahve, kırmızı et, şeker, süt ürünleri, işlenmiş ürünlerin tamamı (sucuk,salam, sosis gibi), kızartmalar ve hamur ürünlerinden uzak durmalısınız.

Exit mobile version