Çuha Çiçeği Çayı Nasıl İçilir?

Baharla beraber çiçek açan çuha bitkisi, altın renkli taç yapraklarıyla oldukça gösterişli bir bitkidir. Bitkinin koyu kahverengi minik tohumlarını taşıyan meyvesi, yumurta biçimli bir kapsül halindedir.

Reçel ve şarap üretiminde kullanılan çuha çiçeğinin yaprakları salataya eklenerek veya et yemeklerinde yemek içi olarak da tüketilir. Çuha çiçeğinin yapraklarını ipek böcekleri, çiçeklerinin nektarını da bal arıları tercih ederler. Bahar çiçeği olarak da adlandırılan çiçeğin, kurutulmuş kökleri ve yaprakları kaynatılarak yapılan çuha çiçeği çayı oldukça faydalı bitki çaylarından biridir.

Çuha Çiçeği Çayının Faydaları Nelerdir?

Çuha Çiçeği Çayı Nasıl İçilir?

Çuha çiçeği bitkisinden çay elde etmek için iki yöntem vardır:

  1. İlkinde kurutulmuş yapraklardan faydalanılır. Bunun için bitkinin çiçekleri ilkbaharda toplanır ve gölgede kurutulur. Kurutulmuş çiçeklerden 1-2 tatlı kaşığı alınıp üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 15-20 dakika demlenmesi beklenir. Ardından süzülerek elde edilen çay içime hazırdır.
  2. İkinci yöntemde ise bitkinin kökünden çay yapılmaktadır. Sonbaharda bitkinin kökü çıkarılır ve özenle kurutulur. Parçalanan kökten 1 tatlı kaşığı alınır ve 1 bardak suda kaynatılır. Kaynamanın ardından ateş kısılır ve 5 dakika daha ısıtılır. Ardından ılımaya bırakılan çayınız hazır.
Exit mobile version