Civan Perçemi Nasıl İçilir?

Civan perçemi (Achillea millefolium); yöresel olarak akbaşlı, barsamaotu, binbiryaprakotu, marsamaotu, beyaz civanperçemi, sarı civanperçemi ve kandilçiçeği diye de anılır. Hayatımızdan ayrı düşünemeyeceğimiz bir şifalı Türkiye’de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Türlerine göre 5-100 cm yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri ; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Mavimtrak renkli bir uçucu yağ taşır.

Bitki; çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar. Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasında olur.

Civan Perçeminin Faydaları Nelerdir?

Civan Perçemi Nasıl İçilir?

Civan perçemi çayını taze bitki, kurutulmuş halde, bitki kabuğu veya tohumlarıyla hazırlayabilirsiniz.

Aster ailesinden bitkilere (krizantem, papatya, yakubotu) karşı alerjiniz varsa, civan perçemine karşı alerjiniz olma olasılığı yüksektir.
Civan perçemi cildinizi güneş ışınlarına daha duyarlı hale getirebilir. Bu nedenle hassas bir cildiniz varsa özellikle yaz aylarında kullanımı tavsiye edilmez.
Düşük riskini arttıracağı için hamilelik döneminde kullanılmaması tavsiye edilir.
Emziren anneler için henüz bir araştırma bulunmamakla birlikte emzirme döneminde de tüketilmemesi önerilir.

Exit mobile version