Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davaları, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yere bağlı aile mahkemesinde açılmaktadır. Dava dilekçesinin ve delillerinin mahkemeye ibraz edilerek harcının yatırılması ile boşanma davası açılabilir. Boşanma davaları; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz yaşam sürme, terk, akıl hastalığı, evlilik birliğinin sarsılması sebeplerinden birisi, birkaçı veya hepsinden açılabilir. Boşanma davaları boşanma durumuna göre farklı prosedür ve süreçler içerir. Anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayrılır.

Boşanma davası harcı kaç tl dir?

Boşanma davası harçları da anlaşmalı ve çekişmeli davalarda farklılık gösterir. Boşanma halinde dava konusu edilen maddi ve manevi tazminat istemleri boşanma davasının fer’i niteliğinde olduğundan ayrıca harca tabi değildir. Boşanma davası ile birlikte ya da boşanma davası sürer iken verilecek dilekçe ile ya da tutanağa yazdırılmak suretiyle maddi ve manevi tazminat istenmesi halinde, bu istemler için ayrıca harç alınmaz.

Boşanma davası avukatsız açılır mı?

Türk Hukuku uyarınca herhangi bir davada avukat ile temsil zorunluluğu olmadığı için boşanma davalarında da avukat tayin edilmesi zorunlu değildir. Anlaşmalı boşanma davalarında protokol hazırlayarak aile mahkemelerine başvuru yapılır. Protokol evlilik malları, nafaka, velayet, tazminat gibi hususların hepsini ayrıntılı ve açık şekilde içermelidir. Karşılıklı anlaşma sağlandığı takdirde, eşler avukat olmadan da aile mahkemesine bireysel olarak başvuru yapıp; süreci kendileri yönetebilirler. Başvuru sonrası her iki tarafın da duruşmada hazır bulunarak; davayı kabul ettiklerini beyan etmeleri gerekmektedir.

Avukatla boşanma davası açmanın ne gibi faydaları olur?

Avukat ile dava takibi hem daha faydalı hem de sürelerin kaçmasına engellemek için daha yerindedir. Boşanma davalarında; özellikle çekişmeli davalarda; mahkemece verilen ara kararların yerine getirilmesi ve dosyanın daha iyi takip edilmesi için avukat ile temsil her zaman daha faydalıdır.

Boşanma davasında tanık göstermek zorunlu mu?

Boşanma davasında tanık gösterme zorunlu değildir. Ancak boşanma davasında ispat edilecek olan husus olaylar olduğu için(eşlerin anlaşamaması, tartışması, kavga etmesi vs) bu olayların en iyi tanık ile ispat edilebilir. Bu nedenle tanık delili boşanma davası için çok önemli bir ispat aracıdır.

Kimler yasal olarak tanık gösterilebilir?

Herkes tanık olarak gösterilebilir. Sadece yakın akrabaların(anne, baba, kardeş gibi) tanıklıktan çekilme hakları mevcuttur.

Boşanma davalarında nafaka nasıl ve ne gibi durumlarda talep edilir?

Nafaka kendisinden daha iyi durumda olan eşten alınan ve diğer eşin ve/veya çocuğun zorda kalmaması için ödenen paradır. Bunun için boşanma durumunda durumu iyi olan eşin diğer eşin zorda kalmaması için hakim tarafından takdir edilen bir paradır.

Nafaka miktarı nasıl hesaplanır?

Boşanan çiftlerin durumuna göre, sosyal durumlarına göre hakim tarafından takdir edilir. Bunun için kesinleşmiş bir ölçüt yoktur.

Anlaşmalı boşanma davasında nafaka talep edilebilir mi?

Anlaşmalı boşanma davası da boşanma davası içinde olduğu için bu davada da talep edilebilir. Ancak adı üstünde anlaşmalı olduğu için taraflar bu konuda zaten daha önce anlaşmış olurlar.

Anlaşmalı boşanma davalarında tek avukat 2 tarafın da avukatı olabilir mi?

Boşanma davalarında tek avukat 2 tarafın da vekili olamaz. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi avukat ile dava takibi yürütmek zorunlu değildir.

Boşanma davaları ne kadar sürede sonuçlanır?

Somut uyuşmazlığa göre değişiklik gösterse de genelde yerel mahkeme kararı yaklaşık 10 ayda temyiz incelemesi(Yargıtay aşaması) de yaklaşık 6-8 ayda tamamlanır.

Boşanma davasında çocukların velayeti konusu nasıl belirlenir?

Tamamen tarafların durumuna göre ve çocukların yaşlarına göre belirlenir. Ancak genellikle yaşı küçük olan çocukların(genelde 6 yaşa kadar) velayeti annelere verilir.

Dava kararına itiraz edilmesi mümkün müdür? Nasıl gerçekleşir?

Yerel mahkeme kararına karşı temyiz yolu açıktır. Gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 15 gün içinde Yargıtay’a temyiz edilebilir. Yargıtay’a hitaben yazılacak temyiz dilekçesinin kararı veren mahkemeye teslim edilmesi ile temyiz yapılmış olur.

Exit mobile version