Blazer Ceket Nasıl Giyilir?

Blazer ceket nasıl giyilir, neyle kombinlenir, altına ne giyilir gibi konulara geçmeden önce blazer ceketin tarihçesinden bahsetmekte fayda var. Adını ‘HMS Blazer” adlı İngiliz donanma gemisinden alan blazer ceket, ilk kez 1800’lü yıllarda İngiliz kraliyet donanması için tasarlanmıştır. Gemi mürettebatı, üzerinde donanma arması bulunan, mavi kumaş üzerine beyaz şeritli ve pirinç düğmelerle süslenmiş ceketler giyiyorlardı. Daha sonra yat kulübü ya da okul kürek takımlarının kendi armalarıyla süslenmiş farklı stillerde blazer ceketler de kullanılmaya başlandı. İşte o tarihlerden itibaren önce erkek, ardından da kadın modasının vazgeçilmez parçalarından biri haline geldi blazer ceketler.

Jack Carlson Rowing Blazers Collection

Blazer ceketlere duyduğumuz sempatinin sebebi ise çok açık. Çünkü çok şık ve rahatlar. Zamansız moda parçalarından olan blazer ceketler birçok sözlük ve algıda spor ceket olarak geçse de aslında bu bir yanılsama. Zira spor ceketlere oranla, metal düğmelerin hâkim olduğu blazerler çok daha kaliteli ve dayanıklı kumaşlardan üretilir. Ve bundandır ki hava yollarından, özel kulüplere, okullara kadar birçok resmi yerde de blazer ceket kullanılır.

Kadınlar Blazer Ceketleri Nasıl Kullanmalı?

Gelelim gardıropların ası olan blazer ceketlerin doğru kombinlenmesine. Bir blazer ceket aldığınızda aslında birden çok daha fazla ceket satın almış gibi olursunuz. Yani başka deyişle bir taşla birçok kuş vuruyorsunuz. Zira bir blazerle klasik, abiye, avangart kombinler yapabileceğiniz gibi sayısız şekilde spor kombinler de oluşturabilirsiniz. Kısacası blazer ceketler size; altına skinny mi, İspanyol paça pantolon mu, straight, mom Jean, ya da kalem pantolon – etek mi, şort mu, küçük bir elbise mi giyeceksiniz diye sormaz. Zira kumaş cinsine ve kesimine göre hemen hemen her parçayla kolaylıkla kombinlenebilir. Bu konuda sadece gideceğiniz yer ve konsept önemli…

Ama şunu da söylemeden geçemeyeceğiz ki, tek düğmeli, çoklu düğmeli, düğmesiz rengarenk blazerların en hoş kombini her zaman kadınlar tarafından yapılan dar paça kot ya da cigarette pantolon ve topuklu ayakkabı kombinlerinden çıkar.

Örneğin gardırobunuzda lacivert, gri, ya da siyah tonlarında bir blazer ceketiniz varsa basic beyaz bir tişörtle blue Jean eşliğinde ölümsüz bir spor kombin oluşturabilirsiniz. Ya da günün akşamına şık bir davet haberi mi aldınız? Hemen içinize seksi bir büstiyer, ya da kaliteli kumaşlardan oluşan ipekli bir gömlek veya saten askılı bir bluz giyerek, ceketinizin eş kumaşında ve tonlarında kaliteli dökümlü bir pantolonla da olayı bitirebilirsiniz. Kısacası sihirli blazer ceketlerle doğru kombini uyarladığınızda günün her saati gideceğiniz yere göre farklı tarzlarda görünüm elde edebilirsiniz.

Günümüz modasında kuralların birçoğu yıkıldı. Maskülenle feminenin birleşmesi, bol kesim parçaların klasik kesimlerle bir araya gelmesi artık son derece olağan. Maskülen bir stile sahip blazer ceketleri, mini, midi, A kesim, kalem, pilili modellerde etekler gibi feminen parçalarla tamamlarayak kontrast bir şıklık yaratabilirsiniz. Bunun yanında boy friend blazer ceketle şık bir bluzu bir arada kullanarak cool ve dikkat çekici bir havaya bürünebilirsiniz. Kısacası kadınlar için blazer ceket kullanım alanı oldukça özgür.

Erkeklerin Değişmez Gözdesi Blazerlar


İster bir akademisyen olun ister bir plaza çalışanı ya da casual sever herhangi bir meslek erbabı. Bir erkek olarak her zaman her mekânda blazer ceket giyebilirsiniz. Elbette ki mekân ve konsepte uygun kombinlerde… Ama illaki gardırobunuzda lacivert veya tonlarında bir blazerınız olmalı. Skinny’lerle, chinolarınızla, pazen, şayak ya da kaşmirlerden oluşan bu ceketlerinizi özgürce kullanabilirsiniz.

Erkek giyiminde sık yapılan hatalardan biri blazer ceketi spor ceket olarak görmek ve spor kıyafetlerle kombinlemeye çalışmaktır. Blazer ceketler, kumaş ve tasarım itibariyle spor ceketlerden ayrılan bir görünüme sahiptir. Bol bir Jean ya da rahat kanvas pantolonlarla tamamlandığında uyumsuz ve özensiz görünmenize sebep olur. Spor görünmek istiyorsanız renkli chino pantolon ya da slim fit jeanlerle kombinleyebilirsiniz.

Daha şık ve resmi bir görünüm için düz paça kumaş pantolonları tercih edebilirsiniz. Örneğin lacivert blazer ceket altına deve tüyü ya da gri pantolon çok şık bir seçim olacaktır. Gömlek seçimine gelince; lacivert blazerlara beyaz ve kırık beyazın tüm tonlarını önerirken, siyah ceket kullanımınızda da pembe, beyaz, mavi, lila gibi birçok farklı renkte gömlek seçeneğinden yararlanabileceğinizi söyleyebiliriz. Blazer ceketlerin içine her zaman gömlek giymek zorunda değilsiniz. Jean pantolon ve blazer ceketinizi polo yaka ya da bisiklet yakalı basic bir tshirtle de tamamlayabilirsiniz.

Sözlerimizi dünya trendlerinin pusulalarından olan orta yaşlı delikanlı Tom Ford’un sözleriyle noktalamayı yeğledik. Tom Ford ne demiş? ‘Düğünden cenazeye kadar her daim blazer’…

Exit mobile version