Batıklar için Ne Yapmalı? Nasıl Geçer?

Kıl batması, kıl dönmesi diye de adlandırılan batıklar tüylerin yanlış alınması sonrasında kıl köklerinin yönünün dönmesiyle oluşur. Genellikle bacaklarda ve koltuk altlarında görülse de vücutta tüylerin alındığı her yerde görülebilir. Batıklardan kurtulmak adına yapılan müdahaleler cildin tahriş olmasına ve izlere neden olabilir. Peki batıklardan kurtulmak için ne yapmalı? Batıklar nasıl geçer?

Örneğin, cilde iğne gibi çeşitli kesici aletler kullanarak batıkları çıkarmaya çalışmak, cilde zarar verip tahriş ettiği gibi batık oluşumlarını da arttırabilir. Fazla sıcak olan ağda, batıkların oluşumuna davetiye çıkarabilir. Tüyler daha uzamadan almaya çalışmak ve çok sık tüyleri almak batık oluşumunu fazlalaştırabilir.

Banyo esnasında cildi keselemek, batıklardan kurtulmada yardımcı olabilir. Lif ile fazla bastırmadan tüylere kese yapmak, hem ölü derinin atılmasına hem de cildin yumuşayarak batıkların çıkmasını sağlar.
Banyo esnasında cildi keselemek için kullanılan yöntemlerden biri de ponza taşıdır. Ponza taşı diğer keseleme yöntemlerinin aksine cilde kuru olarak uygulanmalıdır. Cilt, daha ıslanmadan ponza taşı batık olan yerlere nazikçe uygulanabilinir. Cilt, kuru olduğu için tahriş olması daha kolay olabilir. Bu yüzden ponza taşı, batıkların olduğu bölgelere yavaşça ve gözlemleyerek uygulanmalıdır. Ölü derinin atılması ile batıklardan kurtulmak oldukça sağlıklı bir yöntemdir.

Tüyler alındıktan bir süre sonra zeytinyağı ile cildi ovmak, sert kıl kökleri ve batıkların oluşmasını engelleyebilir. Deniz suyu, cilde peeling işlemi yaparak ölü deriyi atmasında ve batıkların oluşmamasında etkili olabilir.

Alternatif Yöntem Olarak Batık Kürleri;

Karbonat maskesi ile batıklardan kurtulma

2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı karbonatı karıştırın. Hazırladığınız karışımı bacaklarınıza masaj yaparak uygulayın ve 15 dakika bekledikten sonra durulayın. Ardından yarım limonun suyunu bacaklarınıza sürün ve bekletmeden hemen yıkayın. Sonrasında da cilt tipinize uygun bir nemlendiriciyi bacaklarınıza sürerek cildinizi nemlendirin.
Bu uygulamayı haftada bir kere yapabilirsiniz.

Şeker ve limonla peeling yaparak batık tedavisi

4 çorba kaşığı şekeri yarım çay bardağı limonla karıştırın ve bacaklarınıza masaj yaparak sürün. Bu işlem peeling etkisi yaratarak bacaklarınızdaki ölü deriyi atmanıza yardımcı olur.

Aspirin

1,5 bardak kaynamış suyun içine 5 adet aspirin atın ve eriyene karıştırın. Dibine çöken tortu dışında kalan karışımı kullanmadığınız ve püskürtme başlığı olan boş bir şişeye doldurun. Haftada 1 kere bacaklarınıza bu karışımı püskürtün ve en az 2 saat bekledikten sonra durulayın. Bu uygulama bacaklarınızdaki lekelerin renginin açılmasına da yardımcı olur.

Exit mobile version