Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

ayakkabı kokusu

Yaz kış birçok ayakkabıda yaşadığınız ayakkabı kokusu sorunu kimi zaman ayakkabının kendisinden kimi zaman da ayaklardan kaynaklanır. Uzun süreli kullanılan ayakkabılar, tekstil ve plastik malzemeden üretilen ayakkabılar ve suni deri ayakkabılarda koku problemi çok daha fazla yaşanır.

Ayakkabı kokusu neden olur?

Ayakkabının kokmasına farklı etkenler sebep olmuş olabilir. Bunlardan ilki ayak mantarıdır. Eğer ayaklarınızda mantar varsa ayakkabıya ne yaparsanız yapın koku tekrar edecektir. Bakteriler nemli ve karanlık ortamları sever. Hava almayan, tekstil ve suni deriden üretilmiş ayakkabılarda bakteriler hızla üreyecektir. Bakteri oluşumu hem kötü kokuya hem de ayak sağlığının bozulmasına sebep olur.

Ayakkabının kötü kokmasının diğer sebebi ise son zamanlarda sık rastlanan zararlı kimyasallar içeren, zehirli ayakkabı diye tabir edilen kötü kalite ürünlerdir. Özellikle denetimsiz, standart altı ucuz mal üreten üreticilerin piyasaya sürdüğü bu zehirli ayakkabılar yanık kokusuna benzeyen bir kokuya sebep olur. Sağlık için son derece riskli olan bu ayakkabıları satın almayın. Mutlaka güvenilir ve bilindik üreticilerin ayakkabılarını tercih edin.

Ayakkabı kokusu nasıl giderilir

Talk Pudrası

Özellikle yaz aylarında çorapsız giyilen ayakkabılar yoğun nem sebebiyle kokmaya başlar. Ayakkabı içine pudra döküp sallarsanız ayakkabının kokusunu geçirebilirsiniz.

Karbonat

Ayakkabı içine 1’er çay kaşığı kadar karbonat döküp; saç kurutma makinesinin soğuk üflemesini açın. Ayakkabının içine doğru tutup karbonatın her yere yayılmasını sağlayın. Bu şekilde kuru ve güneş görmeyen bir yerde 12 saat kadar bekletilen ayakkabıda kokudan eser kalmayacaktır.

Ayakkabı koku giderici spreyi

Ayak sağlığı merkezlerinden ya da ayakkabı dükkanlarından temin edebileceğiniz ayakkabı koku giderici spreyler çok etkilidir. Kullanma talimatı doğrultusunda ayakkabıya uygulayın. Koku gidericileri satın alırken mutlaka etiketini okuyun. Bazıları sadece spor ayakkabı içindir, bazılarında süet deride kullanmayınız gibi ibareler bulunabilir.

Ayakkabı koku giderici spreyleri ayak spreyleri ile karıştırmayın. İkisi farklı içeriklere sahip ürünlerdir. Ayakkabı kokusunu gidermek için deodorant, parfüm, oda spreyi gibi kokular sıkmayın. Bunlar sadece anlık çözüm sağlayıp; ayakkabıya ve ayaklarına zarar verebilir.

Turunç kabukları

Greyfurt, portakal, mandalina ve limon kabuğu ile ayakkabı kokusunu giderebilirsiniz. Turunç kabuklarını ayakkabbının içine koyup 1 gece bekletin. Ertesi gün ayakkabıdaki kötü kokular kaybolup yerini güzel turunç kokularına bırakacaktır.

Antibakteriyel ayakkabı tabanlığı

Farklı yollar denemenize rağmen kokuyu gideremediyseniz sorun nemli ve hasarlı tabanlıklarda olabilir. Tabanlığı yerinden çıkarıp inceleyin. Eğer koku tabanlıktan geliyorsa antibakteriyel ayakkabı tabanlığı ile değiştirmek kalıcı çözüm sağlar. Değiştirme işlemini lostrada yaptırabilirsiniz.

Kedi kumu

İlginç gelebilir fakat son derece işe yarayan bir yöntem. Evde kedi besliyorsanız mutlaka kumu da vardır. Topaklaşan, su emici özellikteki bentonit kum kullanmanız gerekiyor. İnce naylon çorap içine temiz kedi kumunu doldurup çorabın ağzını bağlayın. Ayakkabı içine kum dolu çorabı yerleştirip 1 gece bekletin.

Spor ayakkabılarınızda yoğun bir koku varsa çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz.

Ayakkabı kokusu nasıl önlenir?

Ayakkabı kokusunun önüne geçebilmek ya da en aza indirmek için yapılması gerekenler;

Bir ayakkabıyı iki gün üst üste giymeyin, mutlaka 1 gün ara verin. Ayakkabıları mutlaka rutubetsiz ortamda muhafaza edin. Kullanım sonrası hemen kutuya ya da dolaba koymayın, güneş görmeyen yerde birkaç saat hava almasını sağlayın.

Sentetik çorap kullanmayın. Pamuklu ya da bambu çoraplar tercih edin.

Ayak hijyenine özen gösterin. Ayaklarınızı hergün antibakteriyel sabunla yıkayın.

Güvenilir markaların kaliteli ürünlerini tercih edin. Özellikle ithal markaların replika ürünlerinin satışı yasal olmadığı için; birçoğu düşük kalite olup denetimsiz ve kötü koşullarda üretilmektedir.

Ayaklarınızda mantar varsa; ya da anormal terleme varsa doktora ya da bir ayak sağlığı merkezine başvurun. Botoksla terlemenin önüne geçebilir, ilaçlarla bakteri ve mantar oluşumunu tedavi edebilirsiniz.

Bunların dışında ayak parmaklarınızın aralarına ve kenarlarına düzenli olarak çay ağacı merhemi sürebilirsiniz. Antiseptik özelliği ile mantarı tedavi edecektir. Aynı zamanda çok iyi bir nemlendiricidir.

Exit mobile version