Ani Hava Değişimlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz mevsimi bitti, havalar soğumaya başladı. Geldiğimiz çağda, iklim değişimleri oldukça sert ve ani bir şekilde meydana geliyor. Yaz mevsiminde yağmur, kış mevsiminde çok sıcak hava koşulları oluşabiliyor. Bu gibi durumlara hazırlıksız yakalanmanız, olağan mevsimsel hastalıkların yanında, yaşamınızı kötü etkileyecek, sizi gerekli işlerinizi yapmaktan alıkoyabilecek hastalıklarla yüz yüze gelmenize neden olabilir. Mevsimsel geçişlere karşı dikkatli davranarak, enerjinizi ve sağlığınızı koruyabilir, hayatınızı daha kaliteli hale getirebilirsiniz.

Sıcaklıkların dengesiz ve düzensiz olarak değişmesi, çok sıcak bir günün ardından, çok soğuk bir günün gelmesi, insan bünyesinin uyum sağlama, adaptasyon mekanizmasını kötü etkileyip, hastalıklara karşı sizi korunmasız kılabilir. Bu ısı değişiminin sürekli olması, vücut direncinizi düşürebilir. Ancak mevsimsel ısı değişimlerinden korunmak için, bilinçli olmak yeterlidir.

ani hava degisimlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Beslenmenize Dikkat Edin

Öncelikle, beslenmenize önem vermelisiniz. Dengeli bir beslenme düzeni belirleyip, besin çeşitliliğine önem vermelisiniz. Yağlı sos ve salçalar, kızartmalar, şarküteri ürünleri, pasta ve kremalar, şekerleme, tatlı, reçel ve kolalı içeceklerden uzak durun. Sindirimi zor olan bu gıdalar hem sizi hem de midenizi yorar, kolestrolünüzün yükselmesine ve hazımsızlık problemlerine neden olur. Taze sebze, meyve, süt, yoğurt, beyaz peynir, kepek ekmeği, jambon, balık, et, karaciğer, beyin ve deniz ürünleri tüketin. Bu gıdalar yorgunluğu alır ve sizi canlandırır.

ani hava degisimlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Kafeinli İçecekleri Az Tüketin

Vücudunuzun sürekli suya ihtiyacı var. Enerji kaynağı ve hücrelerin yenilenmesi için gerekli maddeleri içermesi, ayrıca vücudu temizlemesi açısından, su, insan sağlığı için azami öneme sahip bir sıvı. Günlük sıvı ihtiyacını, asitli içecekler, hazır çaylar veya kahveler ile karşılamanız pek mümkün değil. İçlerinde bol miktarda bulunan şeker ve asit gibi maddeler, sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmadığı gibi, midenizi de kötü etkileyebilir. Kendiniz kaynatacağınız bitki çayları ile, hem birçok yararlı mineral ve vitamin alabilir, hem de sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

ani hava degisimlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Sigara Ve Alkolden Uzak Durun

Sigara ve alkol, sürekli kullanıldığı takdirde, sağlığa oldukça zararlıdır. Sigara, bağışıklık sistemine etki eder ve vücut direncini düşürerek, hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırır. Bu bir de aşırı alkol tüketimiyle birleştiğinde, hem beyin fonksiyonları, hem vücut sağlığı için, son derece zararlı hale gelir.

ani hava degisimlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Uykunuzu Düzenleyin

Uykunuzu düzene sokmanız, sağlığınız açısından çok faydalıdır. Düzenli bir uyku, vücudun ihtiyaç duyduğu dinlenmeyi sağlayacak ve zinde bir hayat yaşamanıza yardımcı olacaktır. Enerjinizin yüksek olması, vücudunuzun hastalıklara karşı kendini korumasına da yardım edecektir.

ani hava degisimlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Egzersiz Yapın

Haftada üç gün hangi sporları yapabiliyorsanız düzenli bir şekilde yapmalısınız. Örneğin; tempolu yürüyüş, yüzme, egzersiz yorgunluğa iyi gelir. Özellikle de güzel bir havada bisiklete binerek hem eğlenip hem gezip hem de aynı zamanda spor yapmış olursunuz. Kendinizi yorgun hissettiğinizde evinizde uzanmak yerine, dışarı çıkıp hareket etmelisiniz. En basitinden yürüme mesafesi için arabaya binmeyin, asansör yerine merdiveni kullanın. Bol bol hareket edin, güneşlenin. Her sabah en az beş dakika yürüyün veya 10 – 15 dakika jimnastik yapın. Evinizi, ofisinizi bol bol havalandırmalı ve iyi temizlemelisiniz. Kirli bir ortam da hastalıklara yakalanma riskini yükseltir.

ani hava degisimlerinde dikkat edilmesi gerekenler

Gıda Takviyelerine Sıcak Bakın

Ayrıca bu dönemler, enfeksiyon açısından yüksek derecede risk taşıyabilirsiniz. Zatürre ve grip aşıları yaptırmanız yararlı olacaktır. Bunun yanı sıra, arı poleni, B-karoten, vitamin kompleksleri gibi takviyeler de yararlı olacaktır.

Exit mobile version