Adaçayı Nasıl İçilir?

Adaçayı, taze yada kurutulmuş yaprakların demlenmesiyle elde edilen şifalı bir bitkidir. Adaçayı yaprakları gümüş rengine yakın yeşil tonlarındadır ve menekşe renginde çiçekleri vardır. Bilimsel adı salvia olan adaçayı, ‘iyileştiren’ ‘koruyan’ anlamına gelmektedir.

Adaçayı, tedavi amaçlı kullanılan en eski şifalı bitkilerden biridir. Tarihte bir çok amaç için kullanılan adaçayı, ilk olarak Roma döneminde et gibi dayanıksız yiyecekleri daha uzun süre saklamak için kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra Arap yarımadasında ölümsüzlük iksiri yapmak için, Avrupa’da ise büyülerden korunmak için tüketilmiştir.
Günümüzde tüm Dünya’da sağlık alanında çokça tüketilen adaçayının bir çok faydası bulunmaktadır.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Bunun gibi daha bir çok faydası olan adaçayı, dünya sağlık örgütü tarafından 2001 yılında yılın şifalı bitkisi olarak tüm Dünya’ya ilan edilmiştir.

Adaçayının bu gibi daha bir çok faydasından yararlanmak için taze olarak tüketmeniz gerekmektedir. Taze adaçayı griye çalan yeşil renktedir. Sararmış adaçayları taze değildir ve direkt olarak tüketilmemesi gerekir. Adaçayını kurutulmuş yada taze olarak içmenizde yarar vardır.

Adaçayı Nasıl Yapılır?

Adaçayı yapmak için taze yada kurtulmuş ada çayı yapraklarını kullanabilirsiniz. Üç çay bardağı adaçayı için sekiz yada on adet adaçayı yapraklarını veya bir bir buçuk çay kaşığı kurutulmuş adaçayı yeterli olacaktır. Adaçayını suyla beraber ocakta kaynatmanız özelliğini yitirmesine neden olacağından kaynamış suyu ocaktan alarak içine yeteri kadar adaçayı ekleyin ve beş altı dakika demleyin. Süzdükten sonra içine limon ve bal karıştırarak içebilirsiniz.

Adaçayı Nasıl İçilir?

Adaçayının tadı başlangıçta size acı gelse de bu tatı limon ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Şeker yerine balla da adaçayının tadını tatlandırmanız mümkün.
Adaçayı yapraklarının yapısında thujone adlı bir bileşik bulunmaktadır. Bu bileşik çok sık alındığında toksik etkisi vermektedir. Olası yan etkilerinden korunmak için adaçayını iki hafta düzenli olarak günde bir iki bardak tüketmeli daha sonrasında on beş gün ara vermelisiniz. Günde iki üç bardağı geçmemelidir.

Hamileler ve emziren anneler adaçayını içmeden önce doktorlarına başvurmalıdırlar. Yine aynı şekilde düzenli olarak ilaç içen hastalar da doktorlarına başvurmadan adaçayı içmemelidirler.

Exit mobile version