20 Farklı Sirke Çeşidi Ve Faydaları

Sirke Farsça’da ekşi anlamına gelen ve çok eski çağlardan beri sıkça tüketilen bir içecektir. Genellikle sos yapımında kullanılan sirkeler çok önceleri tedavi amaçlı tüketilmekteydi. Eski Mısırlılara kadar giden sirke günümüzde farklı biçimlerde karşımıza çıkmaktadır.

Hemen hemen her meyvenin ve bitkinin sirkesi yapılmaktadır. Bu sirkeler oldukça lezzetli olduğu gibi her birinin ayrı ayrı faydası bulunmaktadır. Fermante yöntemiyle üretilen sirkeler genellikle tahta fıçılarda saklanmaktadır. Sizlere bu sirkeleri ve faydalarını sıralamak istedik.

1-) ÜZÜM SİRKESİ

Grapes

Üzüm sirkesi çok güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Yapısında bulunan pepsin enzimi sayesinde vücuttaki yapım olaylarına katılıarak yaraları onarır. Bağışıklı sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.

2-) ELMA SİRKESİ

elma sirkesi

Özellikle Avrupa ülkelerinde eski çağlardan bu yana ilaç yapımında kullanılmaktadır. Vücuttaki kan dolaşımını düzenleyerek tansiyon hastalarına iyi geliyor. Aynı zamanda hazmı kolaylaştırarak kilo verdirmeye yardımcı oluyor.

3-) BALSAMİK SİRKE

Balsamic-Glaze-11

Balsamik sirke Dünya’da en çok tüketilen ve en pahalı sirkelerden biridir. Yıllandıkça değeri artan bu sirke türü bazı ülkelerde hemen hemen her yemeğe ve salataya katılmaktadır.

4-) AYVA SİRKESİ

ayva-tatlısı2

Ayva sirkesi çoğunlukla yanıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda diş etlerini güçlendirerek ağız kokusunu gidermektedir.

5-) FRENK ÜZÜMÜ SİRKESİ

frenk-uzumu

Vücuttaki yapım olaylarını destekleyerek yaraların tedavisinde kullanılan bu sirke, aynı zamanda bağışıklığı güçlendirerek yeni kan hücrelerinin oluşumunu destekler.

6-) KIRMIZI ŞARAP SİRKESİ

sarap-nasil-icilir-610x300

En belirgin faydalarından biri kolesterolü dengelemesi olan bu sirke çeşidi aynı zamanda damar tıkanıklığında şaraptan daha etkilidir.

7-) ARDIÇ SİRKESİ

ardıç

Ardıç ağacının meyvelerinden yapılan ardıç sirkesi, çok güçlü bir mikrop öldürücüdür. Çok güçlü olduğundan dolayı doktor kontrolünde çok az miktarda alınmalıdır.

8 -) BAL SİRKESİ

honey

Bal sirkesi en iyi öksürük ilaçlarından biridir. Öksürüğü keserek boğazı yumuşatır.

9- ) ADAÇAYI SİRKESİ

anadolu_adacayi_yayginlastirilacak13534070430_h954252

Adaçayı sirkesinin strese karşı rahatlatıcı bir etkisi vardır.

10-) HURMA SİRKESİ

hurma_tatlisi_tarifi-575x262

Metebolizmayı uyarıcı etkisi vardır ve birçok yapım olayına katkı sağlar. Adaçayı sirkesi gibi hurma sirkesinin de sakinleştirici bir özelliği bulunmaktadır.

11-) KAYISI SİRKESİ

apricotsFOTM_646x430

Antioksidan etkisi sayesinde ödem atımını kolaylaştırır. Kayısı sirkesi aynı zamanda özellikle odaklanma problemi çekenlerde konsantrasyon arttırıcı etkiye sahiptir.

12-) NAR SİRKESİ

fotolia_19716263_x

Nar sirkesi özellikle cilt problemlerine karşı çok etkilidir. Bağışıklığı güçlendirerek kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.

13-) BEYAZ ŞARAP SİRKESİ

FB,11796,52,pasabahce-6li-lyric-beyaz-sarap-kadehi

Beyaz şarabında diğer sirke çeşitleri gibi en belirgin özelliği sakinleştirici etkiye sahip olmasıdır. Bu sirke aynı zamanda sinirleri geliştirerek öğrenme algısını arttırmaktadır.

14-) KARAHİNDİBA SİRKESİ

karahindiba

Karahindiba sirkesi bağırsaklarda oluşan iltihaplanmanın temizlenmesinde etkili olduğu için kolon kanserine iyi gelmektedir. Ve aynı zamanda güçlü bir antioksidandır.

15-) BEKTAŞİ ÜZÜMÜ SİRKESİ

bektaşi üsümü

Saç bakımında kullanılan Bektaşi üzümü sirkesi saçları uzatarak güçlendirmektedir. Vücudu toksinlerden arındırdığı gibi solunumu da rahatlatmaktadır.

16-) ÇİLEK SİRKESİ

cilek-mkl

Oldukça enerji verici olan bu sirke bağışıklı güçlendirerek bir çok hastalıktan korumaktadır.

17-) ÇOBAN ÜZÜMÜ SİRKESİ

çoban üsümü

En belirgin özelliği kandaki yağ oranını dengelemesi olan çoban üzümü sirkesi ishale de iyi gelmektedir.

18-) NANE SİRKESİ

mint-leaves

Mideyi ve sindirim sistemini oldukça rahatlatan bu sirke gaz problemi çekenlere de oldukça iyi gelmektedir.

19-) ANANAS SİRKESİ

pineapple_1_1_1_1

Ananas sirkesi de mide problemlerine iyi gelmekte sindirimi ve hazmı kolaylaştırmaktadır.

20-) KARANFİL SİRKESİ

karanfil

Karanfil sirkesi mide bulantılarını gidererek kusmayı önlemektedir.

Exit mobile version