Zorunlu Trafik Sigortası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Zorunlu Trafik Sigortası, her yıl yenilemeniz gereken bir poliçe ile yaptırmanızın kanunen mecburi olduğu, yaptırmamanız halinde cezai işlem göreceğiniz bir trafik sigortası türüdür. Zorunlu Trafik Sigortasının amacı, bir motorlu aracı işleten kişinin ki bu kişi ile çoğunlukla ruhsat sahibi kastedilir, yaşayacağı trafik kazalarında diğer araç, sürücü ve yolculara vereceği zararın teminini sağlama konusunda destek sunmak ve her iki tarafın da haklarını kanun çerçevesinde korumaktır. Zorunlu Trafik Sigortası poliçesini yenileme zamanı geldiğinde ne kadar prim ödeyeceğinizi ve hangi teklifi onaylayarak devam edeceğinizi belirlemek üzere Zorunlu Trafik Sigortası sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Zorunlu Trafik Sigortası Sorgulama Ne Demek?

Trafik Sigortası Sorgulama, söz konusu araca dair bilgileri, aracın Trafik Sigortası durumunu ve yenileyeceğiniz poliçe kapsamında ödeyeceğiniz prim miktarını ortaya çıkaran detayları öğrenmeye yönelik bir işlemdir.

Trafik Sigortası Sorgulama İle Ne Amaçlanıyor?

En uygun trafik sigortası fiyatlarına ulaşmak amacıyla yapılan Trafik Sigortası sorgulama işlemi sigorta kurumlarınca ve araç sürücülerince farklı anlamlara gelebilir. Sigorta şirketleri, işletenin trafik geçmişi ya da hikâyesi, aracın kullanım amacı, kayıtlı olduğu il, poliçe yenileme sıklığı gibi detayları öğrenmek için sorgulama yaparken araç sahipleri de genellikle ödeyecekleri pirim miktarını sorgulamayı hedeflerler. Ancak her iki sorgulama da aslında kişinin ödeyeceği tutarı ortaya çıkarmaya hizmet eder.

Zorunlu Trafik Sigortası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bu amaçla yapabileceğiniz iki tip sorgulama vardır. Bunlardan ilki kısa adı Tramer olan sistemi kullanmaktır. Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi olarak da bilinir. Söz konusu kurum, Türkiye Cumhuriyeti kayıtları altındaki tüm araçların kaza geçmişi, sigorta geçmişi gibi değerli bilgilere sahiptir. Zorunlu Trafik Sigortası sorgulama işlemi e-devlet üzerinden yapılmaktadır. E-devlet şifresi ile sisteme girildikten sonra işlem menüsünde yer alan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi – Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama alanından gerekli sorgulama yapılarak poliçe detayları öğrenilmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması denilince akla gelen bir diğer sorgu da ödenecek prim miktarıdır. Bunun için de yapmanız gereken şey, Araç Trafik Sigortası yapan sigorta şirketleri için bir sorgulama yapıp araç ruhsat bilgilerinize göre teklif istemektir.

Tramer İle Neler Sorgulanabilir?

Tramer sistemini kullanarak, araçta hasar olup olmadığını, aracın karıştığı kazalarda mağdur olan kişilerin bilgilerini, araca ait Trafik Sigortası ve Kasko gibi trafik poliçelerinin durumunu öğrenilebilir. Böylece alacağınız ikinci el aracın tüm siciline ulaşabilir ve kararınızı daha doğru bir biçimde verebilirsiniz.

Tramer İle Trafik Sigortası Sorgulama

Bir aracın geçmişte kayda alınmış tüm kazalarını, sigorta teminatı ile ödenerek yaptırılan tüm hasarlı kısımlarını, kişi ya da araçlara verdiği zararları öğrenmenize yani aracın adeta sabıka kaydını almanıza yardım eden Tramer ile Trafik Sigortası bilgilerini de sorgulayabilirsiniz. Ancak her isteyenin her aracı sorgulamasını engellemek yani kişilerin bilgi güvenliğini sağlamak adına Tramer bazı bilgileri belirtmenizi ister. Böylece sadece size bilgileri verilen bir aracı sorgulayabilirsiniz. Burada ihtiyacınız bilgiler şöyledir:

Aracın Zorunlu Trafik Sigortasını yapan sigorta şirketinin adı, acente numarası, poliçe numarası, yenileme numarası, plakası, şasi numarası, motor numarası, ruhsat sahibinin TC kimlik numarası, Tramer belge numarası, SBM Tramer numarasıdır.

Exit mobile version