Yemek Takımı Nasıl Kullanılır?

Belli günler, gecelerde kullandığımız yemek takımları hayatımızın vaz geçilmezleri arasında. Mutfağımızın asli unsuru yemek takımlarını seçerken dikkat edeceğimiz husus öncelikle sayıları olmalı. 6 kişilik yemek takımları 24 – 30 parçadan; 12 kişilik takımlar 85 – 90 parçadan oluşmakta. İhtiyacınıza uygun olanı seçmenizde yarar var.
Yemek takımını kullanacağınız mekân ve masanın dekoruna uygun olarak yuvarlak veya oval form seçebilirsiniz, elbette renk ve desen de önemli.
Gündelik yaşamdan ziyade özel misafirlerimiz, arkadaşlarımız için özel günler ve gecelerde servise sunduğumuz yemek takımlarımız ile ilgili bazı hususları paylaşalım.

Çatal Bıçak Nasıl Dizilir?

Servis tabağının konumuna göre;
Peçetenin tabağın soluna,
Yemek bıçağı sağa,
Yemek çatalı sola,
Yemek kaşığı bıçağın dışına, sağa,
Eğer serviste varsa balık bıçağı yemek bıçağının dışına, sağa,
Balık çatalı sola, çatalın dış kısmına,
Meze çatalı diğer çatalların dışına sola,
Meze kaşığı servis tabağının önüne,
Pasta için kullanılacak çatalın sapı sola gelecek şekilde tabağın önüne,
Pasta bıçağının keskin yüzü tabağa dönük ve sapı sağa doğru çatalın yanına,
Su bardağı tabağın sol önüne,
Rakı bardağı su bardağının yanına,
Şarap bardağı su bardağının sağına,
Tuzluk ve biberlik servis tabaklarının arasına,
Yemekler için kullanılacak sirke, yağ gibi sıvılar ve aromatik tatlandırıcıların sofranın ortasına,
Salata tabağı servis tabağının soluna,
Ekmek ve meyve tabağı masanın ortasına konulması gerekmektedir.
Menüde yer alacak yemeklerin farklılığına ve çokluğuna bağlı olarak gerekirse ilave tabaklar, yardımcı aparatlar da masada yer almalıdır.

Nasıl Muhafaza Edilir?

Mutfak gereçlerinizi mümkün olduğunca tozlanmanın en az olduğu yerlerde koruyun. Ama yine de evin doğal koşullarında çatal bıçak takımları, bardaklar, tabaklar zamanla içlerinde muhafaza ettiğimiz vitrinler gibi kirlenir, belirli sürelerde temizlenmesinde yarar vardır. Bu araç ve gereçlerimizin tozunu haftada bir almak yeterli olacaktır. Bir süre sonra ise içlerinin de temizlemesi zorunlu hale gelecektir. Tüyü diğer yüzeylere bırakmayan bezler, ahşap temizleyiciler ile yemek takımınızda yer alan araç gereçlerinizi temizleyebilirsiniz.
Porselen tabaklarımızı vitrine yerleştirirken, dizerken mümkün olduğunca az sayıda üst üste konmalı. Ağır malzemeden yapılmış porselen kırılmalara, çatlamalara neden olabilir. Aralarına yumuşak kağıt koymanızda yarar var. Yıkandıktan sonra porselenlerinizi yerleştirirken tam anlamıyla kuru olmasına dikkat edin. Bardaklarınızı, özellikle kristal olanları başa aşağı koymayın. Bardak aralarına mesafe koyun.

Nasıl Yıkanır?

Porselenleriniz elde veya bulaşık makinanızda yıkayabilirsiniz.
Elde yıkamada, eldiven kullanarak artıkları tabaklardan sıyırın, tazyikli su ile ilk temizliğini yapın, deterjanla yıkayın ve tüy bırakmayan yumuşak bir bezle kurulayın.
Makinada yıkamada; kaba kirlerinden arındırıp bulaşık makinanıza birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirdiğiniz porselenleriniz için yumuşak deterjanlar kullanın. Kireçli su kullanmayın, leke bırakır. Yıkama ve durulama işlemini makine yapacağından bu aşamada size iş düşmeyecektir.
Renginin açılması için yıkama sonrası isterseniz yumuşak bir bezle, karbonat ve limonla ovalayın.
Çatal, kaşık ve bıçaklarınızı da kireçli suyla yıkamamalısınız, leke tutma onlar içinde geçerli olacaktır.
Gümüş takımlar kullanıldıktan sonra bekletmeden yıkanmalıdır. Bulaşık artıkları uzun süre kaldığında üzerlerinde kalıcı leke bırakır.
Kristal bardakları daima elde yıkayın, sert olmayan sıvı deterjan kullanın.

Exit mobile version