Yasaklı Ve Engelli Sitelere Nasıl Girilir?

İnternet üzerinde neredeyse her gün farklı gerekçelerle siteler yasaklanıyor. Devletin zararlı olarak gördüğü sitelere yasak koymasının yanı sıra, politik gerekçelerle de, özellikle Facebook, Twitter, Youtube gibi, her türlü içerikte yayınların paylaşıldığı ve insanların sosyal çevre edindiği, herhangi bir amaç için organize olabildiği sitelere de erişim engellenebiliyor. Ülkemizde yaygın olan bu tip engellemeleri aşmanın aslında bir yolu var. Bu yolları izleyerek, Türkiye’den yasaklanan sitelere erişim sağlayabilirsiniz.

Öncelikle, bir sitenin tamamen yayınını durdurmadığını, yani o alan adına sahip sitenin, normal yayınına devam ettiğini öngörerek yaklaşmak gerekiyor meseleye. Çünkü bir sitenin faaliyetlerine erişim, belirli ülkelerden yasaklanmışsa, bu çözümler fayda sağlayacaktır. O site tamamen ortadan kalkmışsa, onu görüntülemek mümkün değildir.

Sadece Türkiye sunucuları üzerinden erişimin engellendiği sitelere girebilmek için, en bilinen yol, DNS değiştirme adı verilen, bilgisayarın internete bağlandığı sunucuyu elle atamaktır. Daha anlaşılır bir ifade ile söylersek; bu ayarlara müdahale etmediğinizde, bilgisayar internete bağlanacağı sunucuları otomatik olarak belirler ve belirlediği sunucular, internet servis sağlayıcınızın erişim sağlamadığı sitelere girmenizi sağlayamaz. Eğer bu haneye, internette bulabileceğiniz sunucu numaralarını yazarsanız, alternatif sunucular üzerinden bağlantı kurabilirsiniz.

DNS Nasıl Değiştirilir?

DNS değiştirmek için yapmanız gereken, sistem tepsisinde internete bağlanmak için kullandığınız Wifi işaretine sağ tıklayıp Ağ ve Paylaşım Merkezi’ni Aç seçeneğine tıklarsanız, bağlantı ayarlarını görebileceğiniz bir sayfaya yönlendirileceksiniz.

Karşınıza çıkan, mavi karakterlerle görebileceğiniz Kablosuz Ağ Bağlantısı yazısına tıkladığınızda karşınıza bir pencere açılacaktır. Bu pencerede, bilgisayarın modem ile yaptığı veri alışverişini görüntüleyebilirsiniz.

Etkinlik kısmının altında bulunan özellikler seçeneğine tıkladığınızda, karşınıza çıkan yeni pencerede İnternet Protokol Sürüm 4 hanesine tek tıkladığınızda, alt tarafta özellikler penceresi seçilebilir hale gelecektir. Buraya da tıklayıp açılan yeni pencerede, alt tarafta DNS sunucu adreslerini otomatik al seçeneğinin üzerindeki onay işareti yerine, altındaki Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan seçeneğine tıklarsanız, adresleri yazabileceğiniz haneler açılacaktır. Oraya, alternatiflerini de bulabileceğiniz, 8.8.8.8-8.8.4.4 rakamları ve türevlerini, her haneye tek bir rakam gelecek şekilde yazarsanız, DNS değiştirme işlemini tamamlamış olursunuz.

VPN Programları ile Engelli Sitelere Girme

DNS değiştirme işlemi hem oldukça uzun, hem de pek yararlı bir seçenek değildir. Çünkü birçok siteye erişim, DNS adreslerinin değişmesinden sonra da sağlanamaz. Bunun yerine, VPN adı verilen programları kullanabilirsiniz. VPN ifadesi, Özel Sanal Ağ anlamına gelen Virtual Private Network kelimelerinin kısaltmasıdır. Bu programların yaptığı iş, basitçe, person to person adı verilen bir işlemle, sizin internete bağlantı sağlamanızı sağlayan ve bilgisayarınızın kimlik numarası gibi görebileceğiniz, IP adreslerinizi, yurt dışındaki kullanıcıların IP adresleri ile değiştirmekten ibaret.

Siz Türkiye’den internete bağlandığınız halde, bu programlar sizin sitelere Amerika, İngiltere, Almanya gibi ülkelerden bağlantı yapmış gibi IP adresi vermenize ve Türkiye’de yasaklanan sitelere girebilmenize yarıyor.

yasaklı ve engelli sitelere nasıl girilir

Güvenilir VPN Uygulamaları

Türkiye’de en bilinen ve bedava seçeneği de bulunan VPN programı ZenMate. Google’ın bir eklentisi şeklinde çalışan bu programa, e-posta adresiniz ile kayıt olarak, sadece 4 ülkeden IP adresi alıp yasaklı sitelere girebilirsiniz. Uygulamanın ücretli sürümünde, daha fazla ülkeden bağlantı sağlama imkânınız da bulunuyor. ZenMate hem oldukça hızlı, hem çok hafif, hem de ücretsiz sağladığı hizmet nedeniyle, en çok tercih edilen VPN programlarından birisi.

Hotspot Shield, yine ZenMate gibi, ücretsiz ve ZenMate ile tamamen aynı işlemi yapan bir program. Bunun dışında, Tunnelbear gibi, ücretsiz olan ama belirli bir veri indirme kotası sağlaması nedeniyle pek kullanışlı kabul edilemeyecek bir yazılım. Bunların dışında, CyberGhost gibi, hem güvenilir, hem de daha fazla seçeneğe sahip olabileceğiniz yazılımlar da bulunuyor. Web siteleri üzerinden bu yazılımları indirebilir, satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca, TOR adı verilen bir VPN browser yani, özel sanal ağ üzerinden çalışan bir tarayıcı da mevcut. TOR kelimesi, The Onion Router (Soğan Yönlendiricisi) kelimelerinin kısaltması ve aynı soğanın kabuk katmanları olduğu gibi, internete dört farklı katman üzerinden, aynı bağlantıda dört ülke IP’si kullanarak erişim sağlayan bu tarayıcı, oldukça popüler. Ancak popüler olmasının sebebi, Deep Web (Derin Ağ veya Derin İnternet) adı verilen, oldukça tehlikeli sayfaların da yer aldığı bir ağa bağlanmak için kullanılabilmesi.

Son zamanlarda yayımlanan belgeler ve yapılan çalışmalar, TOR ağının o kadar da güvenli olmadığını, özellikle FBI benzeri kuruluşların operasyonları sonucu, kişisel güvenlik için pek de makbul olmayan bir seçenek olduğunu gösterdi. Aynı zamanda, hacker’ların ve suç içerikli yayınların bolca bulunması, bu ağı oldukça tehlikeli kılıyor.
Bahsedilen programları, kendi siteleri üzerinden ya da başka dosya indirme sitelerinden edinebilir ve kolaylıkla kullanabilirsiniz. İnternete özgürce erişmenizi sağlayacak bu programlar, kişisel gizliliğinizi ve güvenliğinizi korumanız için de size yardımcı olacak.

Exit mobile version